Ripple Labs, XRP piyasalarının yılın ikinci çeyreğini nasıl geçirdiğine dair bir rapor yayınladı. Son 3 ayda XRP ve Ripple ekseninde neler olup bittiği ile ilgili XRP yatırımcılarına detaylı bilgiler veren rapordaki rakamlar ise dikkat çekici.
Temel olarak Ripple’ın bu dönem boyunca 73.53 milyon dolarlık XRP sattığı belirtilirken, bu satışların XRP işlemlerinin global çaptaki yüzdesi içindeki payının ise %0.125 olduğu kaydedildi. 56.6 milyon dolarlık XRP’nin programatik olarak satıldığı belirtilirken, 16.8 milyom dolarlık XRP’nin ise XRP II LLC tarafından satıldığı kaydedildi.
Ripple şirketi tarafından rezervde tutulan 55 milyar adet koinin 3 milyar tanesinin bu çeyrekte piyasaya sürüldüğü ve bunların da 2.7 milyar tanesinin tekrar rezerve çekildiği kaydedildi.
Ripple’ın hesaplarındaki XRP’lerden her ay 1 milyarı, piyasaya sürülüyor ve bu sayede denge politikası gözetilmiş oluyor. Ripple konu ile ilgili yaptığı açıklamada ise şunları söyledi:
”Gerçek manada dolaşıma salınan XRP’lerin miktarı ise çok çok daha az. Fazla XRP’lerin tamamı daha sonra tekrardan hesaplara alınıyor ve işlem daha sonra bir sonraki ayda tekrarlanıyor.”
Raporda, ikinci çeyrek boyunca toplam 300 milyon adet XRP’nin Ripple ekosistemini devam ettirmek için dolaşıma katıldığı belirtilirken, Mayıs ayında Ripple’ın duyurusunu yaptığı Xpring ile ilgili de bilgilere yer verildi. Xpring, XRP ekosistemine Coil firmasının girmesine olanak tanıyor. ILP (Inter Ledger Protocol) geliştiricilerinden Stefan Tomas’ın kurduğu şirket, mikro ödemelerde XRP’nin kullanım sayısını ve uygunluğunu arttırmakla mükellef olacak.
Aynı zamanda XRP’nin eğlence dünyasındaki isimlerin menajerliği yapan Scooter Braun tarafından da kullanılmaya başladığı belirtildi. David Guetta, Justin Bieber ve Ariana Grande gibi isimlerin ürünlerini parasal manada değerlendirme ve ‘monetize etme’leri için XRP’yi kullanan Braun bunu da şirketi SB Projects aracılığı ile yapıyor.
Raporda piyasalardaki volüm ile XRP fiyatı arasındaki korelasyona da dikkat çekildi ve şu ifadeler kullanıldı:
”Şu anda piyasada halen net bir olgunlaşma söz konusu değil ve bazı şeyler halen çok ham. Traderlar, şu aşamada neyin çok daha fazla değerli olduğunu ayırmakta yeteri kadar iyi değiller. Sektör olgunlaştıkça ve oturdukça, hangi ürünün daha değerli olduğu da ortaya çıkacak ve o zaman daha net bir ayrım görebileceğiz.”
Ripple şirketi, bir kez daha XRP ve Ripple arasındaki farka da dikkat çekerek, şunları belirtti:
”Ripple, müşteri elde edilmesi bazında tarihinin en iyi çeyrek yılını geçirdi. XRP fiyatı ise bunlardan bağımsız olarak piyasa ile ortak hareket ederek düşüşler yaşadı. Bu da, bu iki farklı kavramın bir olmadığının öğrenilmesinde faydalı bir done olarak tarihteki yerini aldı.”
Piyasanın genel durumuna ilişkin de değerlendirmeler yapan Ripple, düzenleme süreçlerinin şu anda ciddi bir engel oluşturduğunu belirtti. Raporda, bankalar ile ilgili de ayrı bir bölüm yer aldı. Ripple ekibi Goldman Sachs, JP Morgan, Nasdaq ve Fidelity ve Nomura’nın sektör ile ilgili yaptığı hamlelere de dikkat çekerken, şu ifadeler kullanıldı:
”Finansal kurumlar, kripto paralara ciddi bir ilgi duymaya başlamış durumda ve teknolojik gelişmelerden yararlanmak için adeta birbirleri ile yarışıyorlar.”
XRP’nin volalitesinde de ciddi bir düşüş yaşanıyor. Diğer çeyreklere göre, ürünün volalitesinde ciddi bir düşüş yaşanırken rakam %5,7 oldu. 2017’nin ikinci çeyreğinde ise bu volalite rakamı %22.3 olmuştu.
XRP’nin fiyatı ise bu çeyrek boyunca ciddi düşüş yaşadı. Mayıs ayındaki değerinden %50 kaybeden Ripple, 0.91 dolardan 0.45 dolara kadar düştü. XRP, bir süredir 0,4 ila 0,5 dolarlar arasında gidip geliyor.