Site icon Koin Bülteni

Yavaşlayan Telefonlara Dikkat Kripto Para Madenciliği Virüsü Olabilir

bitcoin-madencilik-virus-telefon

bitcoin-madencilik-virus-telefon

Kripto para birimlerinin popülerliği ve fiyatı arttıkça, hackerlar ve siber suçlular için kazançlı birer hedef haline geliyorlar. Bugünlerde kriptoya yeni başlayanlar bu ticaret ortamı ve siber güvenlikleri hakkında acemi oldukları için dijital birikimlerinin hackerlar tarafından çalınabilme riskine en çok sahip olanlar oluyor.

Geçen hafta kötü amaçlı bir yazılımın Facebook messenger üzerinden bilgisayarlarımızı tehdit ettiğini öğrenmiştik. Bu yazılım kullanıcının bilgisi veya rızası olmadan bilgisayarın işlemci gücünü çalarak Monero madenciliği yapıyordu. Bu olay açık bir şekilde mağdurun donanımının çalınması ve hırsızın güç kaynağından tasarruf etmesi demek oluyor. Her ne kadar güçlü masaüstü bilgisayarlar birincil hedef olsa da madencilik yapan kötü yazılımlar cep telefonlarımızıda tehdit etmeye başladı.

Kötü Amaçlı Yazılımlar Yayılıyor

Economic Times‘ın bir haberine göre tarayıcı tabanlı madencilik 2013‘ten beri mevcut fakat bu yıl yaşanan yükselişlerden ve kriptoya artan ilgiden sonra bunlara ilgi büyük oranda arttı. Bir siber güvenlik şirketi olan Symantec‘in yayınladığı bir rapora göre akıllı telefonların sanal para birimi maden etmesini sağlayan bir kod içeren uygulamaların sayısı yüzde 34 artmış durumda.

Öte yandan Coinhive‘da, internet sitesi sahiplerine okuyucularından kripto madenciliği yapmasını sağlayacak bir kod eklemelerine izin veriyor. Her ne kadar etik olmasada site sahipleri normal yolla ürünlerini satarak elde ettikleri gelirden daha fazla kazanç elde ettikleri için bu yolu tercih ediyorlar.

Mobil Çılgınlık

Rusya merkezli siber güvenlik şirketi Kaspersky‘de çalışan araştırmacılar bu kötü amaçlı yazılımın Loapi diye adlandırılan ve Android işletim sistemindeki uygulamaların içinde saklanan yeni bir türünü keşfettiler. Bazı amiral gemisi olarak adlandırılan ve çok çekirdekli işlemcilere ve 4 gb ve üzeri ram‘e sahip olan telefonlarda artık bu kötü amaçlı madencilik yazılımının hedefindeler. Kaspersky’deki araştırmacılar bu kötü amaçlı yazılımın nasıl çalıştığını öğrenmek için bir telefon üzerinde test ettiklerinde ise virüs bulaştıktan iki gün sonra telefonun tamamiyle bozulduğunu gördüler:

“Madencilik modülünün ve internet bağlantısının yarattığı sürekli yük en nihayetinde bataryayı şişirip telefonun yüzeyinin deforme olmasına neden oldu.”

Ve eklediler:

Loapi türünün örnekleri reklamlar yolu ile dağıtılıyor. Kötü amaçlı dosyalar kullanıcının saldırgan tarafından oluşturulan kötü niyetli internet kaynağına yönlendirildikten sonra indiriliyor. Biz buna benzer 20’den fazla kaynak bulduk bazılarının etki alanı popüler antivirüs çözüm siteleri olurken çok ünlü bir porno siteside bu listenin içinde mevcut.”

AdGuard sitesinin yaptığı detaylı bir araştırmaya göre şu anda 500 milyondan fazla insan haberi olmadan ziyaret ettikleri sitelerin arka planlarında çalışan kötü amaçlı yazılımlar yüzünden kripto para madenciliği yapmakta.

Bu yüzden eğer akıllı telefonunuz yavaşlıyorsa telefonunuza yukarda bahsettiğimiz gibi bir madencilik virüsü benzeri bir kötü amaçlı yazılım yerleşmiş olabilir. Bu yüzden güvenmediğiniz linklere basmamaya ve bilinmedik kaynaklardan dosya indirmemeye özen gösterin.

Exit mobile version