BitConnect hakkında açılan davada yeni gelişmeler yaşanıyor. Son çıkan haberlere ve metinlere göre Youtube’un da şirkete açılan davada bir rolü var.
İlk olarak 24 Ocak’ta Silver Miller isimli bir hukuk firmasına başvuran 6 eski BitConnect yatırımcısının girişimleri ile açılan davada, şirketin kayıtlı olmayan senetleri piyasaya sürdüğü ve yeni yatırımcısından aldığı kullanarak tam bir saadet zinciri yarattığı kaydedilmişti. Altı yatırımcı, BitConnect’in kendilerinden topladığı yatırımları, eski yatırımcılarına aktardığını ve bu sayede zinciri devam ettirdiğini iddia etmiş ve de kişisel kayıplarının yaklaşık 770 bin doları bulduğunu belirtmişti.
Ulaşılan yasal dökümanlara göre BitConnect ve onunla ilgili firmaların YouTube’da birçok kez reklam amaçlı videolar attıkları belirlendi. Bu sayede de insanların kafasına girildiği ve bu kötü niyetli sistemin ekmeğine yağ sürüldüğü belirtildi. Davacılar YouTube’un yayınlanan bu promosyonel videoları liste dışı bırakmadığını ve yayından kaldırmadığını belirtirken; bu videoların çok ciddi sayıda insana ulaştığını belirterek şirketten şikayetçi oldu.
BitConnect’teki en çok izlenen ilk 10 YouTube içeriğinin çok ciddi miktarda promosyon içerdiği ve de yaklaşık 58 milyon adet görüntülenmeye ulaştığı belirtildi. Dökümanda ayrıca bu videolar ile ilgili birçok kişinin YouTube’a uyarı niteliğinde mailler attığı ve BitConnect’in dolandırıcılık yaptığını belirttiği ifade edildi. BitConnect’in o dönemde ”Bir Bitcoin dolandırıcılığının ayrıntısında ne yatar”, ”Craig Grant BitConnect Sahtekarlığını Açıklıyor” gibi enteresan başlıklarla videolar koyduğu biliniyor. Konuyla ilgili görüşlerini paylaşan Silver Miller şirketi çalışanı ve kurucusu David Miller, şunları söyledi:
”Bu olay YouTube’un bu sahtekarlık işinin propagandası yaptığı ya da buna katkıda bulunduğu ile ilgili değil. Esas sıkıntı, YouTube’un hareket etmekte bu kadar geç kalması ya da hiç hareket etmemesi. Bu yapılmayan şeyler yüzünden insanlar zarar gördü. Köpeklerle yatarsanız, pire gelir sizi bulur. Bu işler biraz da böyledir.”
İddia makamı, YouTube eğer veri tabanı ile ilgili gerekli araştırmaları ve taramaları yapsaydı; BitConnect’in bu tarz sakıncalı içeriklerinin engellenebileceğini belirtirken, YouTube’un bunun yerine bu tarz videolara izin vermeye devam ettiğini belirtiyor. Bu durumun da birçok kişinin maddi kayıp yaşamasına yol açtığını belirten yetkililer, durumdan dolayı memnuniyetsiz olduklarını da ifade ediyor.
Ayrıca davacılar Google’ın bu yönde yaptığı politikayı da örnek gösterirken; şirketin kripto para alakalı reklamları yasaklayarak bunların olası olumsuz etkilerini engellemeye çalıştıklarını belirterek, şu ifadeleri kullanıyor:
”YouTube, müşterilerini sahtekarlık ve dolandırıcılıklara karşı koruma görevini başarı ile yerine getirememiştir. Gerekli algoritmalar ve çalışmalar ile bu pek rahatlıkla engellenebilirdi ancak geldiğimiz noktada, bu pek de mümkün olmadı.”