Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

10 NFT Dolandırıcılığı: Rug-Pull’dan Nasıl Kaçınırım?

Son birkaç yılın en popüler ekosistemlerinden biri olan NFT’lerde çok fazla dolandırıcılık yapılmaktadır. 10 NFT dolandırıcılığı ve NFT’lerden dolandırılmamak için ne yapmalıyız?

Veri ve analitik platformu DappRadar’ın yaptığı habere göre önemli noktalar;

Kurucu Ekip; Bir NFT koleksiyonundan ürün alacağınız zaman veya ön satışa katılacağınız zaman kurucu ekibi araştırmalısınız. Koleksiyonun sosyal medya hesaplarını, kurucuların Likedln hesaplarını dikkatlice inceleyin. Ekibin gerçekten varlığı, anonim bir ekipten her zaman daha güvenlidir.

Projenin web sitesi; Web sitesini iyice incelemeniz gerekiyor. Amatör bir şekilde yazım hatalarının bulunduğu bir NFT koleksiyonu dolandırıcılık olma ihtimali daha fazla bulunuyor.

Sosyal medya hesaplarının takipçi sayıları; Takipçilerin bot olup olmadığına dikkat edilmesi gerekiyor. Bir projenin Discord hesabında Twitter’daki takipçisine oranla daha fazla insan bulunuyorsa bot olma ihtimali bulunuyor.

Blockchain; Blockchain sistemi bilindiği üzere takip edilebilir bir sistemdir. DappRadar’ın NFT Explorer uygulamasıyla satın alma geçmişlerini takip edebilirsiniz.

10 NFT Dolandırıcılığı

1-Forsties

Ethereum tabanlı NFT koleksiyonu 2022’nin en büyük NFT dolandırıcılıklarından biridir. Bu proje birçok kişiye güvenilir gelmiş olmasına rağmen 1.1 milyon dolar çaldı. Proje; token, ödül ve çıkarılacak bir oyun sözü vermişti. Projenin sahipleri satışı yaptıktan sonra hem Discord hem de Twitter hesaplarını aynı anda kapattı.

2-Bored Bunny

Toplamda 21 milyon dolar çalınan projede, tüm satışı yaptıktan sonra taban fiyatının sürekli düşmesinin ardından proje sahipleri kayıplara karıştı.

3-Big Daddy Ape Club

Solana Blockchain’inin en büyük dolandırıcılıklarından biri olan koleksiyon insanlardan 1.3 milyon dolar çaldı. Maymun temalı bütün projeler yüksek ilgi gördüğünden bu proje de aynı şekilde yükseldi ve insanlar hiç olmayan bir NFT koleksiyonunu mint’lemek için para gönderdi.

Bu koleksiyonu merkeziyetsiz onay şirketi Civic onaylamıştı.

4-Blockverse

Ekibi anonim olan şirketin koleksiyonu kısa sürede tükendi ve geliştirici ekip 1.9 milyon dolar çaldı.

5-Swipathefox

NBA basketbol oyuncusu De’Aaron Fox, çıkardığı 6000 parçalık NFT koleksiyonundan 1.5 milyon dolar para kazandı ve ardından NFT koleksiyonunu piyasadan kaldırdı.

6-Mercenary

Büyük web sitelerde reklamlarının dönmesine rağmen bu projenin de rug-pull olduğu ortaya çıktı. Projeye bağlı her şey silindi ve ekip, 760 bin dolarla kayıplara karıştı.

7-Baller Ape Club & Evolved Apes

Projenin iki geliştiricisi toplamda 4.7 milyon dolar çaldı. Proje ekibi, bütün sosyal medya platformlarındaki hesapları silerek ortadan kayboldu.

8-Eternal Beings

8 milyon Twitter takipçisine ulaşan koleksiyon kısa sürede tükendi. Ünlü rapçi Lil Uzi’nin NFT’leri 2.5 solana üzerinden satışa sunuldu ancak şu anda 0,035 dolara yakın bir fiyattan işlem görüyor.

9-Doodled Dragons

1.5 Solana’dan satışa sunulan projenin sahipleri tüm geliri hayır kurumuna bağışlayacağını söyledi. Ancak paylaştığı hesabın kendi hesabı ortaya çıktıktan sonra gönderilen 30.000 doları aldı ve kaçtı.

10-Doodle Apes

BSC ağındaki bu projenin sahipleri, kullanılmayan NFT’leri tekrar tekrar mint’lemek için ücret aldı. Kurucusunun daha önce de dolandırıcılık yaptığı iddia ediliyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!