Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vay Anam Vay: Fed, Coinbase, Discord, Yaptırım Listesi, Huobi ve Çin

Vay Anam Vay, Neler Dönmüş Satoshi ya? serimizin otuz dokuzuncu yazısındayız. Bu haftayı 3 trilyon doların üstünden açan kripto para piyasası, son günlerde yaşanan düşüşün ardından bu seviyenin altına indi.

Bitcoin yazım sırasında 64.000 doların biraz üstünden işlem görürken, biz bu haftaki yazımızda Fed’in anketinden, Coinbase’in faaliyet raporundan, Discord’dan, ABD’deki yaptırımdan, Huobi’den ve Çin’deki operasyondan bahsedilecek.

Fed’in özel sektörden temsilcilerle anketi

Federal Rezerv’in 8 Kasım’da yayımladığı Finansal İstikrar Raporu’nda, özel sektörden temsilcilerin katılımıyla düzenlenmiş anketlere ilişkin bilgiler yer aldı.

Fed, Finansal Piyasalar Çalışma Grubu tarafından hazırlanmış rapora atıfta bulunarak toplam değeri 130 milyar doları aşmış olan stablecoin piyasasının bazı “yapısal zayıflıklarının” olduğunu, bunların “ödeme ve finans sistemleri açısından risk teşkil edebileceğini” vurguladı. Raporda,

“En büyük olanlar dahil olmak üzere belli başlı stablecoinlerin, herhangi bir zamanda Amerikan doları karşılığında sabit bir değer üstünden bozdurulabileceği vadediliyor ama bu [stablecoinler] aslında değer kaybedebilecek veya illikit hale gelebilecek varlıklarca destekleniyor.” ifadesi kullanıldı.

Fed’in Finansal İstikrar Raporu’nda yer alan anketlerden biri bahar, öbürü güz döneminde düzenlendi ve bu anketlerde özel sektörden temsilcilere finansal istikrar açısından risk teşkil eden unsurlar soruldu.

Bahar döneminde yapılan ankette; özel sektörden temsilcilerin finansal istikrar bakımından en çok kaygı duyduğu dokuzuncu şey kripto paralar/stablecoinler oldu. Güz dönemine gelindiğinde ise kripto paralar ile stablecoinlerin, finansal istikrar açısından duyulan en büyük beşinci kaygı haline geldiği ve iklimsel kaygıları geride bıraktığı gözlemlendi.

Güz dönemindeki katılımcılar için en büyük kaygılar sırasıyla aşıya dirençli Covid-19 varyantları, reel faiz oranlarındaki keskin artış, enflasyondaki artış ve ABD-Çin gerilimi oldu.

Fed anketinin sonuçları, Finansal İstikrar Raporu

Coinbase’in üçüncü çeyreğine genel bakış

ABD merkezli kripto para şirketi Coinbase, üçüncü çeyrekteki faaliyet raporunu bu haftanın ortasında açıkladı.

Şirket gerek işlem hacmi, gerek gelir, gerek aylık aktif kullanıcı sayısı bakımından bir önceki çeyreğe göre daha düşük bir performans sergiledi.

İBorsanın işlem hacmi çeyrekten çeyreğe olmak üzere 462 milyar dolardan 327 milyar dolara, aylık olarak işlem yapan kullanıcı sayısı 8.8 milyondan 7.4 milyona, toplam geliri 2.27 milyar dolardan 1.31 milyar dolara düştü.

Şirketin işlem hacminin 234 milyar dolarlık kısmını kurumsal; 93 milyar dolarlık kısmını bireysel yatırımcılar oluştururken bitcoin toplam işlem hacminde %19’luk, ether ise %22’lik pay sahibi oldu.

Kurumsal yatırımcılar, bir önceki çeyrekte borsada 317 milyar dolarlık hacim oluşturmuştu. Coinbase, çeyrekten çeyreğe yaşanan bu düşüşü piyasadaki “düşük volatiliteye” bağlıyor.

Coinbase’in platformunda tutulan varlıkların toplam değeri 30 Eylül itibarıyla 255 milyar dolar olarak açıklandı. Bunun 139 milyar doları kurumsal; 116 milyar doları bireysel yatırımcılara ait.

Bu 255 milyar dolarlık pastanın %42’sini Bitcoin, %22’sini Ethereum, %33’ünü diğer kripto paralar, %3’ünü ise itibari paralar oluşturuyor.

Üçüncü çeyrekteki performans düşüklüğünü kripto para piyasasındaki koşullar ile açıklayan şirket, hem aylık olarak işlem yapan kullanıcı sayısının hem toplam işlem hacminin dördüncü çeyrekte artış göstermesini bekliyor.

Discord CEO’sundan Ethereum mesajı

Discord’un kurucusu ve CEO’su Jason Citron tarafından salı günü paylaşılan bir tweet, şirketin kripto paralara yönelik bir projesinin olabileceği şeklinde yorumlandı. Fakat Citron böyle bir planlarının olmadığını açıkladı. 

Citron, Not Boring Capital’ın kurucusu Packy McCormick tarafından atılmış bir tweete verdiği yanıtta, Discord’un Ethereum ağına bağlandığını gösteren bir ekranın görüntüsünü paylaştı.

Discord’un Ethereum blockchaini ile entegrasyon sağlaması, uygulamanın aylık 150 milyon aktif kullanıcısına Discord üzerinden blockchain ekosistemine erişme imkanı tanıyabilir.

Fakat şirketin en azından şu an için bu yönde bir adım atma planı yok. Discord’un CEO’su, perşembe günü başka bir açıklama yaparak şu ifadeleri kullandı:

“Kurum içindeki bu konsepti şimdilik hayata geçirme planımız yok. Şu an için kullanıcılarımızı spam’den, dolandırıcılıklardan ve sahtekarlıklardan korumaya odaklanmış durumdayız. Web3’nin birçok iyi yanı ama aynı zamanda kendi tarafımızda üstünde durmamız gereken birçok sorunlu yanı var.”

Discord CEO’su, Ethereum entegrasyonundan neden vazgeçtiklerine dair bir açıklama yapmasa da sosyal medyada yapılan bazı paylaşımlar, bunun Discord’un planlarına gelen büyük tepkiden kaylanmış olabileceğine işaret ediyor.

Birçok Discord kullanıcısı, Discord’un non-fungible token (NFT) ekosistemine dahil olması halinde üyeliklerini iptal edecekleri yönünde tehditte bulundu. Discord topluluğunun, Ethereum blockchaininin çevresel etkileri yüzünden böyle bir tepki gösterdiği tahmin ediliyor.

2015 yılında kurulan Discord, 500 milyon dolarlık kısmı eylül ayında olmak üzere kurulduğu tarihten beri toplamda 980 milyon dolardan fazla fonlama aldı. Şirketin 15 milyar dolarlık bir değerlemeye sahip olduğu varsayılıyor.

ABD’de bir borsaya daha yaptırım uygulanıyor

ABD Hazine Bakanlığı; hackerların fidye olarak aldığı ödemeleri işlediğinden şüphelendiği için Chatex adlı bir kripto para borsasını SDN adlı yaptırım listesine ekledi.

Bakanlık bünyesindeki Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC); Chatex’e altyapı desteği sunduğu gerekçesiyle IZIBITS OU, Chatextech SIA ve Hightrade Finance Ltd’yi de yaptırım listesine ekledi.

Chatex’in, kripto para işlemlerinde Suex ile birlikte çalıştığı ve onunla doğrudan bağlantılı olduğu belirtildi. Rusya merkezli bir tezgah-üstü (OTC) işlem platformu olan Suex, 21 Eylül’de yaptırım listesine alınmış ve ABD’nin yaptırım uyguladığı ilk kripto para borsası olmuştu.

Hem Chatex hem Suex; Egor Petukhovsky adlı bir şahıs tarafından kuruldu. Petukhovsky, geçmişte yaptığı bir açıklamada Chatex’ten ayrıldığını duyurmuştu.

Hazine Bakanlığı, ayrıca yaptığı farklı bir açıklamada Chatex ile ilişiği bulunan 30 farklı Bitcoin adresinin ve biri Yaroslav Vasinskyi, diğeri Yevgeniy Igorevich Polyanin olmak üzere iki şahsın daha yaptırım listesine eklendiğini belirtti.

Polonya’da tutuklanan Vasinskyi’nin tutuklanışı sırasında 6.1 milyon dolarlık bitcoin ele geçirildi. Yetkililer Vasinskyi’nin ABD’ye iadesini bekliyor.

Kripto borsası Huobi adres değişikliğine gidiyor

Ticaret hacmi bakımından en büyük kripto para borsalarından biri olan Huobi, bu haftanın başında yaptığı açıklamayla Cebelitarık’ın mali otoritesinden faaliyet izni aldığını duyurdu.

Çin’de kurulan fakat regülasyonlar sebebiyle merkezini değiştiren Huobi, günümüzde Seyşeller’e kayıtlı şekilde faaliyet gösteriyor.

Huobi, Cebelitarık’a 2017’de adım atmasının ardından dağıtılmış defter teknolojisi lisansını almıştı. Bu lisansı sadece kurumsal düzeyde aracılık ve tezgah-üstü (OTC) işlem hizmeti sunmak için kullanabilen Huobi, Cebelitarık Finansal Hizmetler Komisyonundan spot trading için gerekli olan lisansı da aldı.

Kullandığı altyapının bir kısmını Cebelitarık’a aktarmaya başlayan şirket, bu lisans sayesinde spot operasyonlarını tamamen Cebelitarık’a taşıyabilecek.

Çin hükümetinin kripto para işlemlerine getirdiği yasaklardan etkilenen Huobi, Cebelitarık üzerinden global düzeyde hizmet veriyor olacak.

Huobi’nin kurucularından Du Jun, Financial Times’a verdiği röportajda borsanın toplam gelirinin %30’unun Çin kaynaklı olduğunu söyledi. Şirket, Çin’e kayıtlı tüm kullanıcı hesaplarını bu yılın sonunda kapatmış olmayı planlıyor. 

Huobi, Cebelitarık’tan aldığı lisans sayesinde hem bireysel hem kurumsal müşterilerine yasal olarak düzenlenmiş bir kuruluş olarak hizmet verebilecek.

Çin’de 400 milyon yuanlık operasyon

Çin polisi, Filecoin madencilerini dolandırdığından şüphelenilen bir şebekeye karşı yürüttüğü operasyon sonucunda 400 milyon yuan (yaklaşık 607 milyon lira) değerinde kripto paraya el koydu.

Operasyon sırasında ele geçirilen kripto paraların Ethereum (ETH), USDT ve Filecoin (FIL) cinsinden olduğu açıklanırken Shenzhen, Şangay ve Wuhan’dan 31 şüpheli gözaltına alındı.

Filecoin için miner üreten IPFSUnion ile bağlantılı olan bu şahısların bir saadet zinciri kurmuş olduğundan şüpheleniliyor.

The Block’un aktarımına göre bireysel madencilere doğrudan veya distribütör aracılığıyla miner satan IPFSUnion, sağladığı depolama alanı bakımından en büyük on FIL madencisinin arasında yer alıyor.

Gözaltına alınan şüphelilerin IPFSUnion çalışanı mı yoksa distribütörü mü olduğu bilinmiyor.

Geçen hafta bu konuyla ilgili bir açıklama yapan şirket, şüphelilerin olaya konu olan cihazları yasa dışı yollardan ele geçirdiğini ve IPFSUnion olarak soruşturmaya yardımcı olduklarını belirtti.

Filecoin’in geliştiricisi Protocol Labs, 2017’de düzenlediği coin arzından (ICO) 200 milyon dolar değerinde fon toplamıştı. Yerel basına göre bir grup dolandırıcı, ondan iki yıl sonra Çin’de Filecoin madenciliği yapmak isteyen yüzlerce vatandaşı kandırıp 2 milyar yuan (yaklaşık 3 milyar lira) toplamıştı.


Görsel: FOMC’nin bu ayın başındaki sanal toplantısından bir kare, Fed, görsel Koin Bülteni tarafından değiştirilmiştir
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!