Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD’de Beklenen Stablecoin Raporu Açıklandı: Kongre Göreve Çağrıldı

ABD Finansal Piyasalar Çalışma Grubu (PWG), stablecoinlerin bir an önce federal yasaların kapsamına dahil edilmesi için Kongre’ye çağrıda bulundu.

Federal Piyasalar Çalışma Grubu; stablecoin kullanımının ödeme sisteminde aksaklıklara ve iktisadi güçte yoğunlaşmaya yol açabileceğini açıkladı.

Hazine Bakanı, Fed Başkanı, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı ile Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC) Başkanı’nın yer aldığı Finansal Piyasalar Çalışma Grubu, aylardır beklenen ve dün yayımlanan stablecoin raporunda Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) ve OCC ile birlikte çalıştı.

PWC, konuyla ilgili kaygıların giderilmesi adına stablecoin ihraççılarının mevduat kabul eden sigortalı kurumlarla aynı statüde konumlandırılmasını, dijital cüzdan yordamıyla saklama hizmeti veren hizmet sağlayıcılarının federal düzeyde denetlenmesini ve stablecoin ihraççılarının ticari kuruluşlarla kurabileceği bağlantılara kısıtlama getirilmesini öneriyor.

ABD’de mevduat kabul eden sigortalı kurumlar; mevduatları güvence altına alınmış, yasal limitlere tabi olan, Federal Rezerv’in servislerine erişim sağlayabilen ve banka veya tasarruf finansman şirketi olarak faaliyet izni bulunan kurumlardan oluşmaktadır.

“Mevzuat; stablecoin ihraç eden ve rezerv varlıkların bozumu ile idamesine ilişkin faaliyetlerde bulunan [kurumları], mevduat kabul eden sigorta kurumları ile kısıtlandırmalı. Bu mevzuat, diğer kurumların ödeme [aracı niteliğindeki] stablecoinleri ihraç etmesini yasaklayacaktır.”

Farklı stablecoinlerin menkul kıymet, emtia ve/veya türev olarak nitelendirilebileceği ve bu stablecoinlerin doğrudan SEC’nin veya CFTC’nin denetimine tabi tutulabileceği belirtildi.

Hazine Bakanlığı, Fed, SEC ve CFTC; Kongre’nin stablecoinleri regüle etmek için bir girişimde bulunmaması halinde Federal İstikrar Gözetim Konseyinin (FSOC) müdahil olmasını istiyor.

Finansal Piyasalar Çalışma Grubu; bu değerlendirme raporunu hazırlarken diğer paydaşların yanı sıra halihazırda stablecoin üretmiş olan Circle, Gemini, Paxos ve Tether ile görüşmeler yürüttü.

Bu isimlerin dahil olduğu stablecoin pazarı, bu yılın başında toplamda yaklaşık 28 milyar dolarlık bir piyasa değerine sahipken günümüzde 138 milyar dolarlık bir piyasa haline geldi.

“Stablecoinlerin gösterdiği hızlı büyüme, bu çalışmaya aciliyet kazandırmaktadır. Harekete geçilmemesi halinde, ödeme [aracı niteliğindeki] stablecoinlerin kullanıcılar, finans sistemi ve geniş kapsamda ekonomi için yeterli koruma sağlanmadan büyümesi riski alınmış olur.”

Finansal Piyasalar Çalışma Grubunun raporu hazırlarken görüştüğü özel sektör paydaşlarının listesi

Görsel: ABD’de kongre binası (Darren Halstead, görsel Koin Bülteni tarafından değiştirilmiştir)
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!