Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

NFT Nasıl Üretilir?

NFT’lerin popülerleşmesi ile birlikte merak edilen konulardan bir diğeri de bu ekosisteme nasıl dahil olunacağı ve nasıl NFT üretileceğidir. Algoritmik bir NFT koleksiyonu ya da oyun için kullanılacak bir NFT üretmeyecekseniz, düşünülenin aksine NFT üretmek oldukça basit bir işlemdir ve bunu yaparken herhangi bir programlama dili bilmeniz gerekmez. Piyasada tüm bu süreçleri oldukça basit bir şekilde gerçekleştiren birçok pazar yeri (marketplace) mevcuttur.

NFT’nizi oluşturmadan önce karar vermeniz ve yapmanız gereken bazı adımlar:

1- Ne formatta bir NFT üreteceğinize karar vermek
2- Hangi blok zincir alt yapısında üreteceğinizi seçmek
3- Blok zincire uygun platform seçimi yapmak
4- Platforma kaydolmak ve cüzdan entegrasyonu gerçekleştirmek
5- Platformdaki adımları izleyerek NFT oluşturmak

Neler üretebilirsiniz?

Nasıl bir NFT oluşturacağınız hayal gücünüzle sınırlıdır. Geçtiğimiz dönemlerde Twitter üzerinden atılan ilk Tweet’in, ünlü basketbol oyuncularının ve maç anlarının, dünyaca ünlü isimlerin avatarlarının, hatta bir kişinin aşkının dahi NFT’leştirildiğine şahit olduk. Bu bağlamda gerçek ve dijital dünyada var olan her şey NFT’leştirilebilir. Bu varlıkları kategorileştirecek olursak:

  • Sanat eserleri
  • Görsel dosyalar
  • GIF
  • Ses dosyaları ve müzik
  • Avatarlar ve profil resimleri
  • Koleksiyon ürünleri
  • Gerçek dünyadaki varlıkların dijital temsilleri
  • Video görüntüleri
  • Oyun ögeleri

NFT üretilebilecek blok zincirler nelerdir?

NFT’lerinizi üreteceğiniz blok zincirini seçerken tercihinizi üretim maliyeti, destekleyen platformlar ve bu platformların hacimleri gibi noktalar etkileyebilir. Örneğin Ethereum ağı üzerinde bir NFT üretmeyi tercih ederseniz, NFT pazar yerleri arasında en yüksek hacme ve kullanıcı sayısına sahip platformlara erişebilirsiniz. Ancak NFT üretimi sırasındaki maliyetiniz artacağından bu tercih düşük maliyetli bir üretim yapmayı planlıyorsanız caydırıcı olabilir. Ethereum ağındaki yüksek işlem ücretleri bir dezavantaj olabileceği gibi avantaj da olabilir. Örneğin Ethereum ağında üretilen NFT projeleri veya koleksiyonlar yüksek işlem maliyeti gerektirdiğinden dolandırıcı projelere yakalanma riskiniz azalabilir.

İşlem ücretlerinin getirdiği bir diğer olanak ise Ethereum dışındaki alternatif platformların NFT konusunda atılım yapması ve pazardan pay elde etmeleridir. Düşük işlem ücretli ağlar, örneğin Binance Smart Chain ve Solana gibi, bu krizi fırsata çevirmiş blok zincirlerinden bazılarıdır. Bu gibi blok zincirler birbirinden farklı avantajlara sahip olabilmektedirler.

NFT üretilebilecek başlıca block zincirler:

Ethereum, Binance Smart Chain, Solana, Avax, Tron, Eos, Polkadot, Tezos, Cosmos, Wax, Zilika, Polygon ve Flow’dur.

Nft üretim maliyeti (Gas Fee) nedir?

NFT üretimi yapmak platformdan platforma farklılık göstermekle birlikte bazı platformlarda ücretsiz üretim yapabilirken bazılarında ise belli bir ücret ödenmesi gerekmektedir. Ethereum tabanlı platformlarda buna ‘Gas Fee’ denir. Gas Fee, blok zincir üzerinde gerçekleştireceğiniz işlemlerin oluşturulması veya onaylanması için madencilere ödenen ücrettir. NFT üretirken gerçekleştirilecek bu işlem yeni bir blok oluşturma işlemidir.

Gas Fee yapmak istediğiniz işleme, blok zincire, platforma ve blok zincirde gerçekleşen trafiğe bağlı olarak değişkenlik gösterir. Gerçekleştireceğiniz işlemleri daha az kişinin işlem yaptığı zamanlarda gerçekleştirmeniz (genellikle hafta sonu) ödemeniz gereken tutarı ciddi oranda düşürür.

NFT üretim platformları nelerdir?

NFT oluşturabileceğiniz birçok alternatif platform mevcuttur. Seçeceğiniz platform, oluşturacağınız NFT’lerde hangi blok zinciri tercih ettiğinize göre farklılık gösterecektir. Opensea, Rarible, Mintable, Solanart ve Babylons bu kategorideki bilinen platformlar arasındadır.

Ethereum blok zinciri üzerindeki bazı popüler pazar yerleri:

-Opensea
-Rarible
-Mintable

Binance Smart Chain üzerindeki bazı popüler NFT pazar yerleri:

-Binance NFT Marketplace
-Bakeryswap
-Babylons

Solana blok zinciri üzerindeki bazı popüler NFT pazar yerleri:
-Solanart.io
-Solsea.io

NFT nasıl üretilir?

1-Babylons’da NFT nasıl üretilir?

babylons.io sitesini ziyaret ettikten sonra “Marketplace” butonuna tıklayın. Butona tıkladıktan sonra pazar yerine yönlendirileceksiniz.

Yönlendiğiniz sayfada “Create” butonuna basın, ardından açılan pencereden uygun cüzdan ile bağlantı sağlayın.

NFT oluşturma sayfasına yönlendikten sonra, üreteceğiniz NFT’den 1 tane oluşturacaksanız “Single” birden fazla oluşturacaksanız “Multiple” butonuna tıklayabilirsiniz. Daha sonra ise oluşturacağınız NFT’nin türüne göre bir seçim yapmalısınız. Bir resmi NFT’leştirecekseniz “Image”, bir video yükleyecekseniz “video”, bir şarkı yükleyecekseniz “Music”, 3 boyutlu bir çalışma yükleyecekseniz ise “3d” kısmını tercih edebilirsiniz.

Daha sonra ilgili çalışmanızın dosyasını web sitesine yüklemeniz gerekmektedir. Yükleme işleminden sonra NFT’nizin adını girebilir ve dilerseniz bir açıklama yazabilirsiniz.

Tüm bu işlemleri tamamladıktan sonra NFT’niz için kategori seçebilir, satışa koyacaksanız “put on sale” kısmını işaretleyebilir, ayrıca ne kadar fiyata satışa çıkartacağınız ve hangi birim üzerinden satacağınızı belirleyebilirsiniz.

“Royalties” kısmında ise NFT’nizin satışlarından ne kadar pay alacağınızı belirleyebilirsiniz. “Create Item” butonuna bastıktan sonra ise Babylons üzerinde NFT’nizi oluşturmuş olacaksınız.

2-Opensea’de NFT nasıl üretilir?

opensea.io adresini ziyaret edin, cüzdanınız ile bağlandıktan sonra profilinizin yanındaki “create” butonuna tıklayın.

Butona tıkladığınızda oluşturacağınız NFT için dosya yüklemesi yapabileceğiniz, adlandırabileceğiniz ve açıklamalar ekleyebileceğiniz bir sayfaya yönlendirileceksiniz.

Bu alanları doldurduktan ve tamamladıktan sonra NFT’niz ile ilgili daha fazla ayrıntıdan bahsedebileceğiniz kısma geçebilirsiniz. Örneğin seviyeler, özellikler gibi detaylar ekleyebilirsiniz.

Bu kısımdan NFT’nizi hangi blok zinciri üzerinde mint’leyeceğinizi de seçebilirsiniz. Opensea’nin desteklediği blok zincirleri üzerinde üretim yapabilirsiniz. İstediğiniz bilgileri doldurduktan sonra “Create” butonuna basabilir ve NFT’nizi oluşturabilirsiniz.

3- Solsea’de NFT nasıl üretilir?

solsea.io adresini ziyaret ettikten sonra platformu destekleyen cüzdanlardan biri ile bağlanmanız gerekmektedir. Bağlantıdan sonra site sizi bir üyelik paneline yönlendirecek ve üyelik oluşturmanız gerekmektedir.

Buradan üyeliğiniz bulunmuyorsa “Still not registered?” kısmınıza tıklamanız ve yönlenen panelde mail adresiniz ve kullanmak istediğiniz şifrenizi girdikten sonra hesabınız oluşacak ve profilinizi kişiselleştirmenize yönelik bilgileri girebileceğiniz bir ekranla karşılacaksınız.

Eğer bir değişiklik yapmak istemiyorsanız burayı geçebilir ve menü üzerinde bulunan “Create” kısmından “NFT”yi seçerek, NFT oluşturma kısmına geçebilirsiniz.

Bu kısımdan yükleyeceğiniz NFT’nin kapak resmini ilk kısımda yükleyebilirsiniz. Desteklenen uzantılar ve maksimum boyut bilgileri aynı kısımı kapsayan bölümde verilmiştir.

İlerleyen sekmelerde dilerseniz NFT’niz için ön izleme amacıyla animasyon yükleyebilirsiniz. “Upload artwork file” kısmında ise NFT’nizin asıl dosyasını yüklemeniz gerekmektedir.

Daha sonra NFT’nizin ismini ya da başlığını girmeniz, kısa bir açıklamasını ve detaylı şekilde açıklama vermeniz gerekmektedir.
NFT’nizin satışlarından yüzdelik olarak ne kadar pay alacağınızı belirttiğiniz kısmı da doldurduktan sonra NFT’nizin platformdaki diğer kullanıcılara daha detaylı şekilde tanıtılmasına yardımcı olacak geri kalan özelleştirmeleri dilerseniz yapabilirsiniz. “Mint NFT” butonuna bastıktan sonra Solsea üzerinde NFT’nizi oluşturmuş olacaksınız.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!