Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

NFT Pazar Yerleri Nelerdir ve Alım-satım Nasıl Yapılır?

NFT’ler, oluşturuldukları akıllı sözleşmeler gereği Fungible Token’lar gibi kripto para borsalarında listelenemezler. NFT’lerin alım-satım ve üretim işlemlerinin gerçekleştirildiği kendine özel pazar yerleri mevcuttur. NFT pazar yerleri, NFT’lerin depolanabildiği, alım-satım işlemlerinin yapılabildiği, görüntülenebildiği ve oluşturulabildiği platformlardır.

NFT pazar yerlerinde işlem yapabilmeniz için öncelikle seçtiğiniz platforma kayıt olmanız gerekmektedir. Yapmanız gereken seçtiğiniz platformun desteklediği blok zincirine uygun cüzdanınızı sisteme entegre etmektir. Daha sonra yönlendirildiğiniz sayfadan profilinizi oluşturup yapmak istediğiniz işlemlere başlayabilirsiniz.

NFT pazar yeri çeşitleri

NFT pazar yerleri içerik türleri ve sağladıkları farklı imkanlar ile çeşitlere ayrılmaktadır.

Küratörlü Platformlar: Bu NFT platformlarının bazıları yalnızca yetkili sanatçılar ile çalışırken bazıları ise platformu kullananların referansı ile yeni kullanıcıları kabul etmektedir.. Kısacası bu tür platformlarda NFT üretmek istiyorsanız ilk önce kabul sürecinden geçmeniz gerekmektedir.

Bu platformlar sadece basit koleksiyonlarınızı değil, yüksek kalitede dijital sanat eserlerinizi de üretebilmenize imkan sağlarlar. Oluşturduğunuz NFT’lerin küratörlüğünü gerçekleştirirler. Bu sebeple NFT’leriniz için uygulayacağınız telif yüzdelerinde, yüksek işlem ücretlerine ve düşük esnekliğe sahiptirler.

SuperRare

Foundation

KnowOrigin

Self-Servis Platformlar: İsteyen herkesin NFT oluşturmasına imkan sağlayan platformlardır. Onay ya da referans gibi süreçlerden geçmeden oluşturmak istediğiniz NFT’leri herhangi bir formatta üretebilirsiniz. Bu platformlar, gelecekteki satışlardan esnek bir şekilde istediğiniz telif yüzdesi belirlemenize izin verir.

Bu kategorideki platformlar herkese açık olmalarından dolayı taklitçi ve dolandırıcıları bünyelerinde barındırma riski taşırlar.

Opensea

Rarible

Mintable

Oyun Platformları: Oyun ve VR teknolojisi için oluşturulan NFT’lerin, kullanıcılar arasında satışlarını ve takas edilmelerini sağlayan platformlardır.

Axie Infinity

Atomichub

Babylons

Spor Platformları: Spor ile ilgili hatıra NFT’lerin sunulduğu platformlardır.

NbaTopShot

Niş Platformlar: Spesifik alanlardaki içeriklerin NFT’ye dönüştürüldüğü platformlardır. Örneğin tweetleri NFT’leştiren platformlar.

Valuable By Cent

Nasıl NFT alabilirsiniz?

NFT satın alırken, doğrudan listelenen sabit fiyatlardan alım yapabileceğiniz gibi açık arttırmaya çıkarılan NFT’lere teklif vererek de alım gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca isterseniz fiyat için satıcılar ile doğrudan temasa geçebilirsiniz. Gerçekleştireceğiniz işlemler için platforma giriş yaparken entegre ettiğiniz cüzdanda, satın almak istediğiniz NFT değeri kadar platformun desteklediği kripto paradan bulundurmanız gerekir.

Nasıl NFT Satabilirsiniz?

NFT satışı gerçekleştirmek için önceden aldığınız bir NFT’ye sahip olmalı ya da kendiniz bir NFT üretmiş olmalısınız. Sahip olduğunuz NFT’yi sabit bir fiyat ya da açık arttırma seçeneği ile bulunduğu platform üzerinden satışa sunabilirsiniz. Platform işleme onay verirse NFT’niz satışa çıkmış olacaktır.

Bazı durumlarda alıcılar satıcılar ile direk temasa geçerek fiyat için pazarlık yapabilir. Satıcı bir fiyatı onayladığında platform transferi gerçekleştirir.

NFT ‘Mint etmek’ nedir?

Mint etmek, NTF’yi blok zincirinin bir parçası haline getirmektir. NFT yaratma veya basma süreci için de kullanılır. Kendiniz bir NFT oluşturuyor iseniz, NFT’nizi blok zincire ilk yazdırma işleminiz mint etmektir. Eğer oluşturulan bir NFT koleksiyonunu ilk arzından (INO) satın alıyorsanız mint etmek kavramı burada da karşınıza çıkacaktır. Burada ki mint etmek ise aslında önceden tasarlanan bir NFT’yi blok zincir üzerinde işleme başlatmaktır.

Gas Fee nedir?

Gas Fee, Ethereum blok zincirindeki gerçekleşen işlemlerden alınan komisyonlar için kullanılan bir terimdir. Bu kavram, kripto sektöründe alınan tüm komisyonlar için literatüre geçmiştir. NFT pazar yerlerinde gerçekleştirilen, alım, satım, açık arttırma ve NFT oluştururken ödenen komisyonlar için de Gas Fee terimi kullanılır. Gas Fee blok zincirlerde gerçekleştireceğiniz işlemler için talep edilen ücrettir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!