Google’a Rakip Blockchain Tabanlı Arama Motoru Geliyor
LG’nin eski güvenlik şefinin kurduğu blockchain şirketi, merkezsizleştirilmiş bir arama platformu ortaya çıkarıyor. İddiaya göre bu platform, kullanıcılar için daha güvenli ve reklamcılar için daha ucuz olacak.
BitClave isimli bu proje, 2015 ve 2016’da LG ürünlerinin güvenlik kontrolünden ve incelenmesinden sorumlu olan ve bu iş sayesinde en titiz biçimde tasarlanmış teknolojilerin bile hatalı çıkabildiğini görmüş Alex Bessonov tarafından yönetiliyor.
Böyle bir kariyer geçmişine sahip olmasının getirdiği tecrübe ve bilgi, farklı bir şeyler üretme arzusuyla birleşince Alex, BitClave Etkin Arama Sistemi’ni (BEAS) üretmeye karar vermiş ve 2016’nın sonlarından beri bu proje için çalışıyormuş.
Ethereum blockchainine dayanan BEAS, aslında bildiğimiz klasik arama motorlarına benziyor. En büyük farkı, BEAS’ta kullanıcılar, kişisel bilgilerinin ne kadarının reklamcılarla paylaşılacağı konusunda mutlak hakimiyete sahipler. Bu durum ile birlikte hem kullanıcılar sadece kendi istedikleri reklamları görüyorlar hem de reklamcılar, hangi kullanıcılara hitap etmeleri gerektiği konusunda daha titiz davranabiliyorlar.
“Her zaman, sizin bilginizi sizin yerinize kullanan bir sistem yerine, kendi bilgileriniz üstünde mutlak kontrolünüz olan bir sistem yaratmak istedim” açıklamasında bulunan Alex, aynı zamanda bu durumun Google gibi firmaların yönettiği bir platformu kullanan kullanıcılar ve reklamcılar için ne kadar sıkıntılı olduğuna değindi.
Alex:
“Kendi bilgileriniz üzerinde ne bir kontrolünüz var, ne de bir söz hakkınız. Bir de öbür açıdan, yani reklamcıların açısından bakarsak, Google size kime reklam vermenizi söylüyorsa ona reklam veriyorsunuz.”
Merkezsizleştirilmiş Arama
Daha detaylı baktığımızda BEAS, kullanıcılar ve onların ilgisini çeken reklamcılar arasında ‘akıllı kontratlar‘ oluşturarak, direkt bir ilişki oluşturuyor. Kısaca, aracı ortadan kalkıyor.
“Blockchain teknolojisiyle birlikte internet üzerinde yaptığınız aramalar, alışverişler ve diğer şeyler sizin internet kimliğinizi oluşturuyor.” diyen Bessonov, şöyle ekledi:
“Ne zaman anlamlı bir şey yapsanız, bu şey blockchaine kaydediliyor. Sizin anahtarınız ile şifrelenen bu bilgiler hem güvenli, hem de anonim oluyor. Kullanıcılar bir şey aramak istedikleri zaman bu bilgilerin belli kısımlarını, aradıkları şeyi bulmak için kullanabilirler.”
Kullanıcılar, reklamcıyla alakalı olan aramalar yapmaya teşvik ediliyor. Peki bu teşvik nasıl oluyor? Her aramada bir kullanıcı eğer doğru istatistik tutturulursa reklamcıdan, Kullanıcı Aktivasyon Tokenları (KAT) denen, BEAS’ın para birimi olan bir numara alıyor.
Bu KATlar daha sonradan, eğer tüccar parayı kabul ediyorsa, internet üzerinden alışveriş yapmak için kullanılabilir.
Kendi istediğiniz reklamları görme olayına örnek vermek gerekirse, diyelim bir araba arıyorsunuz. Blockchaine kaydedilmiş olan bilgilerinizden, konum bilginizi kullanarak size yakın yerlerdeki araba satıcılarını bulabilirsiniz.
Bessonov:
“Reklamcılar, belli kriterler belirleyip kimlere reklam vermek istediklerini seçebilecek.”
Sistemin Tutumu
BitClave şuanda BEAS üzerinde, satıcıların kendi arama arayüzünü oluşturabileceği bir sistem inşa ediyor.
Şimdiye dek firma, bazı satıcılarla iş ortaklığı görüşmelerine başladı ve bu ayın sonunda artık tanınmaya başlamak için bir KAT kamu satışı düzenlemeyi planlıyor. Bu yılın sonlarına doğru, ‘aylık 1 milyon arama’ hedefine ulaşması bekleniyor.
İnternet kullanıcıların çoğunun Google kullanmaya alıştığı düşünülünce, bu hedef biraz yüksek kaçıyor gibi. Yine de BitClave, şifrelenmiş tokenların bu durumu değiştirebileceğine inanıyor.
Bessonov son olarak:
“İsteyen herkesin katılabileceği bir sistem oluşturuyoruz.” açıklamasında bulundu.