Elimizde mi Tutalım (Hodl), Yoksa Satalım mı? İşte Kripto Para Yatırımlarının ‘Ortalama’ Değerleri
Eğer piyasaya 2017 yılının Aralık ayında girip yatırımınızı çeşitli miktarlardaki Bitcoin ve diğer kripto paralara yaptıysanız; sizi çok iyi anlıyoruz. Muhtemelen inanılmaz derecede kısa sürelerde, çok ciddi duygu durum değişiklikleri yaşadınız. Aralık ortasında 20 bin dolarlara yürüyen Bitcoin’in Şubat ayında 6 bin dolar seviyelerine kadar düşmesi, elbette ki birçok farklı hissiyatı beraberinde getirdi. Piyasaların o düşüşten sonra kendine yavaş yavaş gelmesi ile birlikte belki de bu yazı hiç olmadığı kadar daha değerli. İşler görece iyi giderken de kafanızın arkasında neye hazırlıklı olmanız gerektiğini bilmeniz; sizin en büyük güvencelerinizden biri olacaktır.
Yazının detaylarına geçmeden önce Koin Bülteni ekibi olarak bir kez daha altını kalın harflerle çizmek isteriz ki, bu yazı kesinlikle ama kesinlikle, hiçbir yatırım tavsiyesi içermemektedir. Siz değerli okuyucularımızın aklında tutması gereken en önemli şey, yatırımların altın kuralı, kaybetmeyeceği göze alabileceğiniz miktarlarda yatırım yapmanızdır. Lütfen ama lütfen kısa bir süre içinde ihtiyacınız olabilecek veya kaybetmekten korkacağınız miktarlar ile yatırım yapmayın.
Haydi yazıya geçelim. Kripto para piyasaları için birçok analist ve stratejistin ağzından bizlerin de haberlerini sürekli sizlere ulaştırdığımız üzere olumlu şeyler duyuyoruz. Özellikle uzun vadede kripto para piyasalarının çok ciddi bir yükseliş yaşayacağını iddia eden alanında uzman isimlere kulak verecek olursak; aslında koinlerimizi satmamamız gerekiyor. Yabancılar da ne pahasına olursa olsun, koini elinde tutmak tabirine hodl diyor.
Ancak bu kış döneminde birçok kripto para yatırımcısının da tecrübe ettiği üzre, bazen bu en iyi seçenek değil. Bazen kar elde etmek ve piyasaya daha sonra daha düşük seviyelerden geri girebilmek için satış yapmak mantıklı bir çözüm. Ancak burada esas önemli nokta şu -ki birçok yatırımcı burada çuvallama riskine sahip- ne zaman kar realizasyonu yapılıp, ne zaman piyasaya geri girileceğinin zamanlaması.
İşte bu noktada her bir yatırımın ortalama değerinin hesaplanması ve diğer teknik belirteçler hem bilimsel olmaları nedeniyle ortaya bir veri sunmaları, hem de karmaşık görülen işleri rasyonelleştirmeleri ile önemli bir yere sahip oluyor. Ancak tabii ki böylesi bir sistemde net bir objektiflikten söz etmek mümkün değil. Ortaya çıkan veriler bir analist için alım sinyali iken bir başkası için sat sinyali olabiliyor. Hatta bazen birçok yatırımcı bu değerleri görmek istediği şekilde yorumlayıp işi duygusallaştırabiliyor.
Ortalama Değer Nedir?
Bu sistem, birçok yatırımcının geleneksel borsalarda uzun yıllardan beri kullandığı bir strateji olarak da açıklanabilir. Özellikle de yüksek fiyat dengesizliklerine sahip kısa dönemli yatırımlarda önem kazanan bu belirteçler; kripto para piyasasında haliyle etkili olabilir.
İşin arkasındaki mantık ise, şöyle işliyor: Diyelim ki bir X koinine yatırım yapacaksınız.
- X koininin fiyatı düştüğünde ondan daha fazla alın
- X koinini fiyatı arttığında ondan daha az alın
- Bazı X koinlerini fiyat iyice arttığında elden çıkarın
İşte tüm bu üç parametrenin ortalaması, yatırımcılara X koinin alım ortalamasını düşürmeyi yükseldiğinde satarak da kazanmayı vaad ediyor.
Yani bu sistemde size verdiğimiz örneği şöyle realize edebiliriz: Diyelim ki elinizde çok iyi kar getireceğinize inandığınız X koini olsun. Bu X koini 20 Satoshiden 10 adet satın almış olun. Daha sonra X koini piyasanın da etkisiyle 10 Satoshiye düştüğünde bu kez 20 adet alın. Ve sonuç olarak siz toplam 400 Satoshi harcayacak ve 30 adet X koini almış olacaksınız. Yani bir X koini için maaliyetiniz Satoshi cinsinden 13.33 olacak. Başta 20 Satoshiden 10 tane aldınız ancak fiyat düşünce de alım yaparak, ortalama maaliyeti düşürdünüz. Eğer fikrinizde haklıysanız ve X koini gerçekten artarsa, işte o zaman çok mantıklı bir yatırım yapmış oldunuz.
Güncel Bir Örnek
Diyelim ki 100 dolarlık bir Bitcoin aldınız ve her ay bu yatırımın değeri 100’er dolar artsın istiyorsunuz. Üzerinden bir ay geçti ve Bitcoin fiyatı yarıya düştü yani elinizde 50 dolar kaldı. Yatırımınızı ikinci ayda 200 dolar değerine çıkarabilmek için 150 dolarlık Bitcoin satın almalısınız. Fiyat artık yarıya düştüğünden, bu sayede daha fazla Bitcoin alabileceksiniz.
Üçüncü ay başladı ve Bitconi fiyatı artmaya başladı. Artık yatırımınız 200 dolardan 220 dolar seviyelerine geldi. Bunu 300 dolara çıkarmak içinse, yine 80 dolar yatırım yapmak zorundasınız. Bu sefer fiyat arttığı için daha az Bitcoin alabileceksiniz.
Dördüncü ayda ise fiyatın artık yükselişe geçtiğini farz edelim. Artık 300 dolarlık yatırımınız 500 dolar gibi görünüyor. 4. ay için yatırım hedefiniz zaten 400 dolardı. Ancak elinizde 500 dolar var. Bingo! Şimdi 100 dolarlık karınızı alıp işinze bakabilirsiniz. Halen de elinizde Bitcoin olduğundan gelecek aylarda da para kazanabilirsiniz.
Dezavantajları
Elbette her sistemin olduğu gibi bu sistemin de bazı dezavantajları var. Size yukarıda verdiğimiz X koin örneğinde eğer fikrinizde haklıysanız diye bir ibare kullandık. Ancak ya değilseniz? İşte burada en büyük problem, yatırımın ortalama değerini her ay düşürmek durumunda kalmanız. Ya da bir başka deyişle, ilgili koinin fiyatının sürekli olarak düşmesi. Bunun da size verebileceği zararı minimuma indirgemek için kendinize bir limit koyun: Örneğin ayda bu yatırım için maksimum 100 dolar veya 1000 Satoshi ayıracağım gibi.
Bitcoin örneğine dönecek olursak ayda 100 doları 12 ay boyunca Bitcoin’in fiyatı ne olursa olsun yatırdınız diyelim. Bu da yatırımcılara aynı Ortalama değer gibi bir veri çıkarır ancak onun aksine; ne zaman kar realizasyonu yapmaları gerektiğini söylemez. Örneğin Bitcoin fiyatları iyice arttığı dönemlerde Ortalama değer kullanan yatırımcılar kar elde ederken, Dolar ortalaması kullananlar Bitcoin almaya devam ederler.
Hodl yapar veya Dolar ortalaması kullanırsanız günün sonunda elinizde Ortalama değer sistemini uyguladığınızda elde edeceğiniz koinden daha azı olur. Eğer sizin yatırım yaptığınız koin artarsa, işte o zaman Hodl’dan daha karlı bir iş yapmış olursunuz.
Ancak tabii ki hayatta kimse yarın ne olacağını ön göremez. O sebeple de portföyü batırmadan az ama öz kazanç elde etmeyi, fiyat artışını uzaktan seyredip üzülmeye tercih etmeniz gerekiyor ki mantıklı olan da bu. Siz kar elde ettiniz ve sattınız, sonra o koin isterse 100 katına çıksın, bakıp hayıflanmak doğru değil çünkü siz; o yatırımı başarıyla kar elde ederek tamamladınız. Atalarımızın da dediği gibi, aza tamah etmeyen çoğu bulamazmış.
Bu yazıda sizlerle Ortalama değer yöntemi üzerine konuştuk. Uzun lafın kısası, böylesi matematiksel sistemler ile iş yapmak her zaman üstünkörü ve bilinçsiz iş yapmaktan daha iyidir ve size kendinizi daha güvende hissettirir. Kripto para piyasası gibi tehlikeli fiyat iniş çıkışlarının yaşandığı bir yerde, böylesi sistemler sizi o dev dalgalardan korumaya yardımcı olabilir.