ABD’ye Göre Kripto Mikserleri Kara Para Aklama Yuvası: Yeni Tanımlama Geliyor!
ABD, terör örgütlerinin kripto paralar üzerinden bağış topladığını bir kez daha gündeme getirerek birincil kara para aklama sorunu olarak “kripto para mikserlerini” işaret etti.
ABD, terör örgütü olarak nitelendirdiği grupların global çaplı kripto para bağışı toplamasına karşı farklı bir koldan atağa geçti. Wall Street Journal tarafından 19 Ekim günü bildirilen bir habere göre ABD hükümeti, kripto para mikserleri olarak adlandırılan gizlilik sağlayıcılarını “birincil kara para aklama sorunu” olarak ilan etmek istiyor.
Yetkililer, terör gruplarının kripto para bağışlarını gizlilik sağlayan mikser uygulamalar aracılığıyla akladığını ve bu işlemlerin söz konusu fonların takibini ciddi anlamda zorlaştırdığını vurguladı.
Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo, terör gruplarının bu gibi kripto para gizlilik yöntemlerini kullanarak ciddi bir açıktan faydalandığını ve ABD’nin bu açığı kapatmakta kararlı olduğunu belirtti:
Bugünkü eylem, Hazine’nin devlete bağlı siber aktörler, siber suçlular ve terörist gruplar da dahil olmak üzere geniş bir yelpazedeki yasa dışı aktörler tarafından kripto para mikser uygulamalarının istismar edilmesiyle mücadele etme kararlılığının altını çiziyor. Daha geniş anlamda Hazine Bakanlığı, Hamas ve Filistin İslami Cihad dahil olmak üzere terörist gruplar tarafından CVC ekosisteminin tüm yönlerinin yasa dışı kullanımıyla agresif bir şekilde mücadele etmektedir.
Geçtiğimiz günlerde Elizabeth Warren ve Roger Marshall önderliğindeki 87 senatör, ABD Hazine Bakanlığına ve Ulusal Güvenlik Konseyine bir mektup göndererek Hamas’ın kripto paralar üzerinden yardım toplamasını ulusal bir tehdit olarak nitelendirmişti.
Bunun üzerine harekete geçen ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC), Gazze merkezli bir kripto para borsasına yaptırım uygulamıştı.
Fakat ABD’nin bu yaptırımlarına karşı çıkan bir isimde oldu. Yenilik için Kripto Konseyi adlı kara para aklamayla mücadele oluşumunun direktörü Yaya Fanusie, bu mektuba karşı çıkarak kripto paraların ABD’de düzenlendiğini ve kara para aklamayla mücadele kurallarına uyduğunu savundu.
Fanusie, sırf belli bir terör örgütü grubuna karşı yaptırım uygulamak için tüm kripto para mikser uygulamalarının ateşe atılmasının mantıklı olmayacağını savundu:
ABD’de borsalar ve diğer finansal aracılar, BSA düzenlemeleri kapsamında para hizmeti işletmeleridir (MSB’ler) ve zaten FinCEN’e kaydolmaları ve potansiyel olarak suç göstergesi olan şüpheli faaliyetleri bildirmeleri gerekmektedir. Bu, borsaların tüm müşteriler üzerinde AML/KYC kontrolleri ve yaptırım taraması yaptığı anlamına geliyor.
ABD şimdiye kadar özellikle Kuzey Koreli hacker gurubu Lazarus’un milyarlarca dolar değerinde kripto parayı bahsi geçen “mikserler” aracılığıyla aklamasına karşı yaptırımlar uygulamıştı. Fakat hiçbir yaptırımda durum bu derece ciddi bir noktaya taşınmamıştı.
Öte yandan kısa süre önce blokziciri analiz firması Chainalysis tarafından yapılan araştırma, terör örgütleriyle bağlantılı kripto para bağışlarındaki miktarların çarpıtılmış bilgilerle dolu olabileceğini ortaya koymuştu.