Bitcoin İkilemi: Fiyat Düşük, Madencilik Rekor Düzeylerde
Bitcoin fiyatları, madenciler parayı takip eder trendini yerle bir edercesine hareketler sergilemeye devam ediyor. Fiyat 6 bin dolarlara kadar inerken, madencilik ise aktivite konusunda rekor üstüne rekor kırıyor.
Yıl başından bu yana %75 oranında değer kaybeden Bitcoin’de buna karşın madencilik faaliyetleri neredeyse 3 katına çıkmış durumda. BTC’nin toplam işlemci gücü 43 milyon TH/s’ye çıkarken, 2018 başına göre rakamın tam üç kat arttığı da ifade ediliyor. Trendin, tam olarak son iki ayda daha da hızlanması da hayli enteresan. Bitcoin 9 bin dolardan 6 bin dolara düşerken, madencilik rakamları neredeyse iki katına çıktı.
Bazı madenciler, Bitcoin fiyatlarından endişe duyduklarını belirtse de, bazıları için durum gayet iyi gidiyor gibi görünüyor. Daha da merak uyandıran şey, Bitcoin gönderimleri de 2018’den bu yana giderek azalıyor. Şu anda günlük 200 bin transferin altına düşen rakamlar; Ethereum’un 5’te biri seviyesine kadar indi. Bu da şu demek ki, her bir para transferi artık çok daha maaliyetli ve madenciler için bu durum, hiç de tercih edilebilir değil.
Madenciler için ortalama kwH başına 8 centten hesaplanırsa, zarar noktası 5 bin 700 – 5 bin 800 dolarlar olabilir. Bazıları için bu maaliyet daha düşük ki o rakam da 4 bin 400 dolar. Şu aşamada, şu fiyatlarla madenciliğe devam etmek tam bir yüzde 50-50 durumu olarak karşımıza çıkıyor.
Şu aşamada kripto para piyasalarının gideceği yönü kestirmek de kolay değil ki bu da madencileri olumlu yöne biraz itiyor gibi duruyor. Ayrıca ortalama fiyatlar noktasında net bir görüş olmadığı gibi, dev madencilik firmalarının operasyonel masrafları da birbirinden siyahla beyaz kadar ayrılabiliyor. Herkes, her şeyi farklı fiyattan alıp, farklı fiyat ödüyor gibi bir durum da, gayet net bir şekilde ortaya çıkıyor.
Bir görüş, konuyu şu ifadelerle açıyor:
”Şu aşamada önümüzdeki 18 ay boyunca hiçbir büyüme olmasa bile (ki bu çok saçma bir iddia) yine de madencilikte maaliyet 6 bin 400 dolar olur. Litecoin için de 130 dolar olur. Kripto paralar cidden baya ucuz.”
Madencilik zirvede iken, Bitcoin’in de yerlerde süründüğü bu dönemlerde madencilik algoritmasının değişmesi de seçeneklerden biri. Ancak tabii ki böyle bir hamle şu aşamada pek mümkün değil çünkü ASIC cihazları tamamen dışarı çıkartacak bir modele şu aşamada devlerin evet diyeceğini kabul etmek güç. Algoritma değişikliği, bambaşka bir şekilde Bitcoin kazılacağı anlamına da geliyor.
Tüm bu süreçler yaşanırken, Bitcoin ticaretinin hacminde de değişiklikler var. Japon Yeni, gücünü %65’lere kadar çıkarırken, dolar ve USDT eşlerinde ise düşüş sürüyor. Kripto para piyasasında Bitcoin dominasyonu da azalırken bu rakam %27’lere kadar gelmiş durumda. Alt koinlerde de ciddi düşüş yaşanırken yatırımcının Bitcoin’i pek de fazla güvenli liman olarak görmediği açık. Onun yerine USDT, yatırımcıya daha cazip bir alternatifmiş gibi geliyor…
Kaynak: Crypto Vest