Bir Sahte Partnerlik Anlaşması Daha: Samsung, CopPay ile Anlaşma Yapıldığı İddialarını Yalanladı
Litvanyalı kripto para girişimi olan CopPay ile elektronik devi Samsung arasında bir anlaşma yapıldığı ile ilgili haberler, gündemi çok yoğun bir şekilde meşgul etmişti. Samsung’un Estonya, Letonya ve Litvanya’daki müşterilerinin faydalanacağı belirtilen bu anlaşma ile Samsung ürünlerinin kripto paralar ile satın alınabileceği ifade edilmişti. Ancak bugün çıkan haberlere göre, Samsung’un böylesi bir işe girmediği belirtiliyor.
Samsung İddiaları Yalanladı
Haber, birçok ana akım medya sitesinde yer alsa da, Samsung sözcüsü konu ile ilgili yaptığı açıklamada bu iş birliğinin ‘uydurma olduğunu’ belirterek, böylesi bir hamlelerinin olmadığını kaydetti.
CopPay’in Medium sayfasında ilk olarak duyurulan bu anlaşma, daha sonra ise silinmişti. Arşivlenmiş versiyona ulaşım ise halen mevcut. Otoriteler, görece çok küçük bir kripto para platformu olan CopPay’in bu anlaşmayı duyurma şekline de takılmış durumda. Firma, yaptığı açıklamada 31 farklı Baltık şehrinde yer alan Samsung mağazalarında bu işin yapılacağını belirtmiş ve Samsung’un kendilerinin bulduğu slogan olan Geleceğe Dönüş sloganı altında bu işe el attığını ifade etmişti. CopPay, aralarında Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Ripple, Dash, Nem ve de Steem’in olduğu kripto paralar ile ödeme yapılabileceğini de iddia etmişti.
Samsung iddiaları kesin bir dille yalanlarken, CopPay ise daha sonra Samsung ile konu hakkında görüşüyoruz demekle yetinmişti. İşin bir başka enteresan boyutu da, Samsung’un açıklamasının ardından CopPay CEO’su Ina Samovich’in söyledikleriydi. Samovich, Samsung ile iş birliklerinin ‘gerçek’ olduğunu belirtilirken, ortada bir iletişim sıkıntısı yaşandığını belirterek şunları söyledi:
”Resmi satıcı anlaşmayı imzaladı ve son iki hafta içinde bazı işlemler de gerçekleşti. O yüzden biz bu ödemelerin kripto paralar ile yapıldığını kanıtlayabiliriz ve bunu bizim şirketimizin yaptığının da kanıtını sunabiliriz. Firmanın bu konuda aksi bir açıklama yapmasına doğrusu şaşırdım.”
Sahte İş Birliği Anlaşmaları Giderek Yaygınlaşıyor
Farklı ifadeler her iki taraftan da gelmeye devam ederken net olarak bir yorum yapmak şu aşamada pekde mümkün değil ancak kripto para piyasalarında özellikle de itibarlı firmaların ününden faydalanmak isteyen bazı yeni şirketlerin böylesi iş birliği anlaşmaları servis ettiği, son dönemde sayısı iyice artan bir şekilde karşımıza çıkan bir durum.
Örneğin Mart ayında carVertical isminde bir girişim, BMW ile iş birliği yaptığını açıklamış ancak işin aslının öyle olmadığı ve şirketin aslında sadece BMW’nin üçüncü partilerce elde edilen verisini kullanım izni aldığı ortaya çıkmıştı.
Yine IOTA da, Kasım ayında buna benzer bir proje ortaya çıkarmış ve veri pazarı platformu için Microsoft ile anlaşma yapıldığını açıklamıştı. Haberin ardından IOTA’nın hacmi çok kısa sayılabilecek bir süre içinde 2.95 milyon dolardan 13 milyon doların üstüne çıkmış ancak Microsoft daha sonra, bir açıklama yaparak IOTA ile resmi olarak bir iş birliğ içinde olmadıklarını belirtmişti.