Ölen Kişilerin Bitcoinlerine Ne Oluyor? Bunun Bir Çözümü Var mı?
Birçok gizlilik delisi yatırımcı olduğunu biliyoruz. Bu isimlerin cüzdanlarının özel şifreleri genelde kendilerinden başka kimsede de olmuyor. Aslında pratik olarak bu yatırımcıların vefatı durumunda oradaki Bitcoin’ler de sonsuzluğa uğurlanmış oluyor. Konuyla ilgili yapılan bir araştırmada piyasa toplam sirkülasyonda bulunan Bitcoin miktarının yüzde 25’nin aktif olarak exchange edilmediği yani o kişilerin hesaplarında öylece sonsuza kadar durduğu ifade edildi.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Güney Afrika’daki Stonehage Fleming yatırım danışmanlığı firması yöneticisi Eran Brill, Güney Afrika özelinde bu tarz vakaların çok olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
”Açıkçası bu sektör şu anda oldukça genç ve bu tarz şeyler yaşanabiliyor. Yatırımcıların bu noktada en kötü noktayı hayal ederek ve hesaplayarak bir plan oluşturmaları gerekiyor. Ölümü elbette kimse yüzleşerek karşılamak istemez ancak hayatta her şey var ve her şeye de hazırlıklı olmak gerekiyor.”
Bu kişilerin son örneği ise Matthew Melon. Nisan ayında vefat eden 54 yaşındaki yatırımcı, Ripple cüzdanları ile ilgili aile bireyleri ya da arkadaşlarına hiçbir bilgi vermediği için, 500 milyon dolarlık XRP cüzdanı da Melon ile birlikte sonsuzluğa gitti. Otoriteler, bu durumun her geçen gün daha fazla sorun oluşturacağını ifade ediyor. Ancak otoriteler, yatırımcıların yaşanan çok çeşitli ve hack olayları sebebiyle de dikkatli davranmasının doğal olduğu fikrinde. Bu noktada yapılması gereken konuyla ilgili yakın aile bireylerine gizli kalması şartıyla bilgi vermek olabilir. Ancak, kesin olarak bir çözüm olmadığı için bu durum, sorun teşkil etmeye devam edecek…