Japonya’nın Finansal Regülatörü Stabil Koinler, Mevcut Yasalar Altında Kripto Para Birimi Değildir
Japonya‘nın finansal regülatörü FSA, news.Bitcoin.com kaynağına verdiği demeçte, stabil koinlerin mevcut Japonya finansal yasalarınca muamele gördüğünü vurguladı. Stabil koinlerin sanal para birimleri olmadığını belirten FSA yetkilileri, stabil koin piyasaya süren kişiler veya stabil koin listeleyen borsalar hakkındaki gereklilikleri ve yapılması gerekenleri açıkladı.
Sanal Para Birimi Değiller
Japonya’nın güncellenen Fon Toplama Yasası ve geçtiğimiz yılın Nisan ayında ülkenin kripto para endüstrisini düzenlemek için düzenlemeye gidilen Ödeme Hizmetleri Yasasındaki ”sanal para birimleri” ifadesi, görünüşe göre stabil koinler için geçerli değil. Yasadaki tanıma göre sanal para birimlerine kripto para birimleri de dahil ediliyor ve bunların ödeme aracı olarak kullanılması durumunda bazı vergi muafiyetleri doğuyor. Japonya içerisinde yaşanan hacklenme olayları sonrası değiştirilen ikinci yasanın en önemli maddesi ise, kripto para birimlerinin ülke içerisinde hizmet veremden önce FSA’dan lisans alması maddesi.
FSA yetkilisi ise ‘sanal para birimleri’ ve stabil koinler hakkında şunları ifade etti:
”Prensipte, itibari para birimlerine endeksli olan stabil koinler, Ödeme Hizmetleri Yasası gereğince ”sanal para birimleri” kategorisine dahil olmazlar.”
9 Ekim tarihinde Japonya’nın internet devi GMO, ”kendi sanal para birimi olarak bir stabil koin üretme konusunda tam hız çalışmaya başladığını” duyurmuştu.
FSA yetkilisi yasal durumdan dolayı stabil koin piyasaya sürecek firmaların da, bunu yapmadan önce kurumdan bir lisans veya onay alması gerektiğini vurguladı.