F2pool Kurucusu: 2 Haftada 600 Bin Bitcoin Madencisi İşi Bıraktı
Kripto para piyasası bu ayın ortalarından bu yana düşüş halinde. Piyasa fiyatlarındaki düşüş, zaman içerisinde ağdaki kullanıcı sayısının düşmesine de yol açtı. Öyle ki Mao Shixing’in açıklamalarına göre Bitcoin madencilerinin sayısında çok ciddi bir azalma görülüyor.
Kayıp: 600 Bin-800 Bin
F2pool’un kurucusu olan Mao Shixing yakın zamanda CoinDesk‘e bir röportaj vererek Bitcoin’in mevcut durumu hakkında konuştu.
Shixing, Bitcoin ağında yaşanan düşüşlerin F2pool’u etkilediğini belirtiyor. Shixing’e göre şirket herhangi bir karar almadan önce Bitcoin ağındaki hash oranının düşüklüğünü ve eski madencilik ekipmanlarıyla para kazanmanın zorluğunu göz önünde bulunduruyor.
Blockchain.info üzerindeki verilere göre Bitcoin ağının 10 Kasım’daki hash oranı 47 milyon TH/s’yken bu sayı 24 Kasım’da 41 milyon TH/s’ye geriledi.
Mao, kısa süre içerisinde yaşanan bu düşüş yüzünden çok fazla madencinin çalışmayı bıraktığını belirtiyor. Mao’nun hesaplamalarına göre 600 bin ya da 800 bin civarında madenci, artık Bitcoin ağında çalışmıyor.
Mao’nun tahminlerine göre madenciliği bırakan bu kişilerin büyük bir kısmı Antminer T9+ ve AvalonMiner 741 gibi eski cihazları kullanıyordu. F2pool’un verilerine göre bu cihazlar yaklaşık 10 TH/s’lik güç üretiyorlar ve bu sayı kar elde etmek için pek yeterli olmuyor.
Çin’de Çıkış
Çin’in güneybatısında çok fazla kripto para madencisi bulunuyor. Ancak bu madencilerin ciddi bir kısmı artık faaliyet göstermiyor.
Mao Çin’deki elektrik fiyatlarının normalde 1 KW/h başına 0.029 dolar olduğunu ancak yılın bu döneminde 0.043 dolara kadar çıkabileceğini belirtiyor.
Elektrik fiyatlarının artması ve Bitcoin fiyatının düşüşe geçmesi Çin’deki madencilerin işi bırakmasına yol açıyor. Mao’nun konu hakkındaki yorumları şu şekilde:
“Bizim havuzumuzda tam olarak kaç kişinin işi bıraktığını hesaplamak biraz zor. Ama düzenli irtibat halinde olduğumuz diğer büyük maden havuzlarıyla yaptığımız konuşmalara göre son birkaç gün içerisinde on binlerce kişi madenciliği bıraktı. Bu durum özellikle Çin’deki madencilerde gözlemlenebiliyor.”