Bitcoin Tarihine Damga Vurmuş 8 Önemli İşlem!
Lider kripto para birimi Bitcoin, MasterCard‘a yaklaşan günlük işlem sayısı ile, ilk başladığı günden bu güne inanılmaz bir yükseliş yakaladı ve bu konuda önemli bir başarıyı da elde etti.
Normal Bitcoin işlemleri hakkında spesifik herhangi bir detay olmasa da, BTC ve BCH ağlarında yaşanan günlük işlemlerin sayısı ortalama olarak 300.000 seviyelerinde gezinmekte. Yapılan binlerce işleme rağmen, aralarından bazıları, taşıdıkları anlam ile diğerlerine kıyasla çok daha fazla önemli olabiliyor. Değeri aynı bir sanat eseri gibi yapılmasından sonra anlaşılan özel Bitcoin işlemlerini tespit etme konusunda ise Blockchain teknolojisinden faydalanmak mümkün. Peki bu tarihe kadar hangi işlemler, ”Bitcoin tarihine damga vurmuş” listesine girecek kadar önemli kabul edilmekte?
Bitcoin Tarihi Blockchain Üzerinde Başlıyor
Bütün Bitcoin işlemleri aslında madencilerin gözünde eşit durumda. Yeteri kadar işlem ücretinin verilmesi koşulunda, gönderenin veya alıcının hangi adres olması veya ne kadar BTC transfer edildiğini aslında pek bir önemi yok. Yapılan işlemler yapıldıkları anlarda eşit olsa da, daha sonra taşıdıkları anlam birbirlerinden farklı ve daha önemli/önemsiz olabilmekte. Bugüne kadar 360 milyon BTC işlemi yapılmış olmasına rağmen, birazdan okuyacağınız işlemler sadece %0.0000022‘lik bir kısmı öne çıkarmakta. Eğer tam olarak nereye bakacağınız bilirseniz, Blockchain teknolojisi size oldukça ilgi çekici şeyler anlatabilir.
İlk Bitcoin İşlemi
Eğer Bitcoin tarihinden bahsedeceksek, tabii ki ilk BTC işleminden bahsetmemek doğru olmaz. İlk Bitcoin işlemi iki kişi arasında yapıldı ki bunlardan birisi Bitcoin’in kurucusu gizemli Satoshi Nakamoto olurken, diğeri ise Hal Finney olarak tarihe geçti. 12 Ocak 2009 tarihinde yapılan bu işlemde, Satoshi, Hal Finney’e toplamda 50 BTC yolladı ve bu transferin işlem ücreti de ağın ilk günlerinde 0 BTC oldu.
İlk Bitcoin – İtibari Para İşlemi
Herhangi bir kripto para borsası üzerinde bir Bitcoin’in ilk satışı, 12 Ekim 2009 tarihinde, Finli bir geliştirici olan Martti Malmi‘nin, sadece 5.02 dolara 5.050 BTC satması ile gerçekleşti. İtibari para transferi ise PayPal ile gerçekleştirildi.
Ünlü Pizza İşlemi
Bir çok kişinin kesinlikle duymuş olduğu ve geçtiğimiz tarihlerde Türk bir bilgi yarışması programında dahi sorulan işlem, büyük ihtimalle en popüler işlemlerden birisi haline geldi. 125.000 TL’lik sorunun cevabındaki pizza ve pizzayı 10.000 BTC‘ye satın alan kişi ise, Laszlo Hanyecz isimli ilk Bitcoin kullanıcılarından birisi. Hanyecz 22 Mayıs 2010 tarihinde Reddit forumundaki bir gönderide bir kişinin kendisi için pizza satın almasını sağlamış ve o kişiye pizza için gereken 62 doları tamı tamına 10.000 Bitcoin ile ödemişti. Söz konusu işlemin yer aldığı block 57043, toplamda 10,000,99 BTC’nin ödendiğini gösterse de, söz konusu 0.99’luk BTC aslında madencinin işlem ücreti olarak ücrete yansımakta. Bu da byte başına 4,191 anlamına gelmekte.
Mt. Gox – Mega İşlem
Bir çok balina bir Bitcoin adresine sahip olduğunu göstermek için genellikle bu adresten küçük bir işlem yapma yöntemine başvurur. Fonların olduğuna dair kanıt için sadece bir kaç Satoshi değerinde BTC göndermek çoğu zaman yeterli olmakta. Mt. Gox CEO’su Mark Karpeles ise, kullanımı altındaki fonları kanıtlamak için farklı bir yöntem uygulamaya karar verdi ve kontrol ettiği bir cüzdandan başka bir cüzdanına inanılmaz boyutta BTC transferi gerçekleştirdi.
Sızdırılan IRC konuşmalarından da anlaşılacağı üzre, Karpeles 442.000 BTC’lik bir işlem yapmayı öneriyor. 23 Haziran 2011 tarihinde ise, 442.000 Bitcoin gerçekten de tek bir işlemle bir adresten bir adrese gönderiliyor ve işlem sonunda 424.000 Bitcoin kalıyor. Söz konusu işlem aynı yılın Kasım ayında yapılan 550.000 BTC‘lik işleme kadar tarihin en büyük BTC işlemi olarak yerini almıştı.
İnanılmaz İşlem Ücreti
Bitcoin özellikle 2017 yılının sonlarında yaşanan yükselişin ardından ciddi bir işlem ücretine sahip olması ile kötü bir üne kavuşmuş olsa da, olay aslında ta 2013 yılına kadar uzanmakta. 2013 yılında bir Reddit kullanıcısı sosyal medya platformunda açtığı gönderide, ”Merhaba, aşırı fazla işlem ücretine sahip bir işleme giriş yaptım… İşlemin onaylanmasını durdurabileceğim bir yol var mı?” şeklinde diğer kullanıcılara yardım çağrısı göndermişti. Ancak ne yazık ki 16 Mayıs tarihinde, kullanıcı 98 BTC’lik işleminde, 30 BTC işlem ücreti ödemek zorunda kaldı. Bu da byte başına 6.8 milyon sats oranında bir ücret anlamına geliyor.
Block onaylamasını yapan madencilik tesisi işlemin sonunda 7.5, BTC’yi iade etmiş olsa da, yapılan işlem rekor oranda işlem ücreti ile tarihteki yerini aldı, ta ki 2013 yılının Ağustos ayına kadar. 2013 Ağustos tarihinde bir kullanıcı toplam 200 BTC’lik bir işlem ücreti ödemek zorunda kalsa da, ödediği ücret daha sonra kendisine madencilik firması tarafından iade edilmişti. Daha sonra 2016 yılında ise sadece 0.0001 BTC‘lik bir işlem için, tamı tamına 291 BTC işlem ücreti kesildi.
Sahte Bitcoin Cinayeti
Silk Road platformunun yöneticisi Dread Pirate Roberts (DPR), 31 Mart 2013 tarihinde ‘redandwhite’ isimli bir kullanıcıya, platformu tehdit eden ve şantaj uygulayan bir kişiyi vurması için 1,607 BTC‘lik ödeme yaptı. Ancak plan istenildiği gibi gitmedi ve (sonradan ortaya çıktığına göre) redandwhite isimli kullanıcının hem şantajı yapan kişi, hem de şantajcıyı vurması beklenen kişi olduğu ortaya çıktı. Ancak o tarihlerde 150.000 dolara denk gelen Bitcoin işlemi, 322,639 onay ile çoktan onaylanmış ve kişinin cüzdanına girmişti.
ABD Federal Kolluk Kuvvetlerinin, Silk Road Açık Arttırması
1 Temmuz 2014 tarihinde, ABD’nin federal kolluk kuvvetleri olarak görev yapan US Marshals departmanı tarafından yapılan açık arttırmanın kazananına, tamı tamına 30.000 BTC gönderildi. Söz konusu Bitcoin’lerin geliş kaynağı ise, açık arttırmadan önce kurucusu ele geçirip kapatılan Silk Road platformu oldu. Açık arttırma 10 blok halinde yapıldı ve bunların bitiminde tek bir kişinin bütün hepsinin kazananı olduğu görüldü. Daha sonra adı çok daha fazla duyulmaya başlayan Tim Draper, yaklaşık 18 milyon dolar ile zamanında çok kurnazca bir yatırım yapmış oldu.
Bitstamp Hacklenmesi
Kripto para birimlerinin olmazsa olmazı hacklenmeler hakkında Blockchain ağında belki de yüzlerce hatta binlerce işlem kaydı bulunabilir. Ancak bunlardan belki de önemlisi, 2015 yılında Bitstamp kripto para borsasından çalınan 20.000‘e yakın Bitcoin ile ilgili olan işlemin kendisi olabilir. Buna bütün saldırıyı başlatan 3.100 BTC‘lik ilk işlem de dahil.
Bunun yanı sıra günümüzde ve yakın tarihte yaşanan işlemler de hala ciddi bir dikkat toplamakta. Geçtiğimiz tarihlerde Binance kripto para borsasının 100.000 BTC’lik işlemi veya bir BCH adresinin 15 Kasım tarihindeki hard fork öncesinde 1 milyona yaklaşan BCH transferi de bunlardan sadece bir kaç tanesi. Blockchain teknolojisi şeffaflığını yitirmedikçe ve bunun için farklı bir yöntem bulunmadıkça, bu tarz işlemler her zaman ilgi çekmeye ve insanları hakkında konuşturtmaya devam edecektir.