ABD Hazine Bakanlığı, İki Bitcoin Adresini Yaptırım Listesine Ekleme Kararı Aldı!
Amerika Birleşik Devletleri Hazine Bakanlığı, bugün yaptığı resmi açıklamada, iki kripto para adresini kendi bireysel yaptırım listesine eklediğini duyurdu.
Hazine Bakanlığına bağlı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC), Çarşamba günü yaptığı açıklamada, iki İran vatandaşını kendi Specially Designated Nationals (SDNs) isimli listesine eklediğini duyurdu. Söz konusu liste özellikle kara para aklama ve terör finansmanına karşı ABD tarafından milliyet ve ülke ayrımı yapmadan bütün dünyada kullanılmakta ve belirli suç aktivitelerine karışan suçluları cezalandırmak ve bunlara yaptırım uygulamak için kullanılmakta.
Daha önce bir çok İran vatandaşının girdiği listede bu iki kişinin özel olduğu konu ise, beraberlerinde listeye alınan ve yaptırım uygulanacak olan Bitcoin adresleri. Listenin tarihinden beri ilk defa bir Bitcoin adresi de fiziksel adres, posta adresi, e-mail adresi ve buna benzer bilgiler ile birlikte listeye girmiş oldu.
Treasury sanctions Iran-based individuals who exchanged bitcoin ransom payments for cyber actors involved w/ SamSam ransomware scheme. For 1st time, OFAC publishes digital currency addresses used to process millions in USD to identify illicit transactions: https://t.co/pGAPV3ggvX
— Treasury Department (@USTreasury) 28 Kasım 2018
Hazine Bakanlığı kendi resmi Twitter adresinden yaptığı açıklama ile de olayı doğruladı ve söz konusu adreslerden milyonlarca ABD doları değerinde yasa dışı işlem yapıldığını vurguladı. Yaptırım kararı ile ABD vatandaşlarının söz konusu adreslere hiçbir işlem yapmaması gerektiği uyarısında bulunan ABD yetkilileri, ”Hazine Bakanlığı, siber alemde dijital para birimlerini kendi çıkarları için kullanma girişiminde bulunan İran ve diğer devletleri agresif bir şekilde takip etmeye devam edecektir.” ifadesini kullandı.
Yaptırım listesine giriş yapan Khorashadizadeh ve Ghorbaniyan‘ın ise SamSam isimli kötü amaçlı yazılımın finansal işlemlerini yapma suçundan bu cezaya çarptırıldığı bilinmekte. Yazılımın geçtiğimiz yıllarda içerisinde hastaneler, üniversiteler ve hükümet kurumları da dahil 200’den fazla kurbanı olduğunu bilinmekte.