ABD Gerçekten de Bitcoin Adreslerine Yaptırım Uygulayabilir Mi?
Geçtiğimiz 28 Kasım tarihinde, ABD Hazine Bakanlığı’nın, teröristlerle ilgili iki Bitcoin adresine yaptırım uygulayacağı haberini sizlerle paylaşmıştık. Yaptırım listesine giriş yapan Khorashadizadeh ve Ghorbaniyan isimli şahıslar, SamSam isimli kötü amaçlı yazılımın finansal işlemlerini yapma ve bunun gelirinden teröre finansman sağlama suçlarından bu cezaya çarptırıldığı bilinmekte. Peki ABD Hükümeti, gerçekten de Bitcoin adreslerine yaptırım uygulama gücüne sahip mi?
Bitcoin: 2009 Yılından Beri Yaptırım Uygulanamayan Teknoloji
Her ne kadar yaşanan son Bitcoin Cash olaylarında, ağın tahmin edildiği kadar merkeziyetsiz olmadığı ve belirli kişiler tarafından rahatça manipüle edilebildiği tespit edilse de, Bitcoin, hiçbir hükümet veya kurum tarafından yaptırım uygulanamayan bir yapıya sahip.
149w62rY42aZBox8fGcmqNsXUzSStKeq8C ve 1AjZPMsnmpdK2Rv9KQNfMurTXinscVro9V adresleri, 2013 yılından beri 7.000 üzerinde işleme karışmış ve toplamda 6.000 BTC’ye yakın fon toplamış. Hükümetin aldığı karara göre bu işlemlerden birisine karışan veya 28 kasım tarihinden sonra söz konusu adreslerle işlem yapan kişiler, ABD hükümeti tarafından sorumlu ve suçlu tutulabilecek olsalar da, adreslerin kendisi asla kara listeye alınamaz veya bloklanamaz.
Ancak özellikle EOS veya XRP gibi kripto para birimlerinde veya piyasaya yeni çıkmaya başlayan regülatör denetimli PAX, GUSD gibi stabil koinlerde, hükümet bunu yapma konusunda daha başarılı olabilir. Ancak BTC ve BCH gibi merkeziyetsiz kripto para birimleri, ilk üretildikleri tarihten bu yana sansürlenemez bir yapıya sahip ki zaten Satoshi Nakamoto‘nun da Bitcoin’i üretirken gözettiği değerlerden bir tanesi bu olarak bilinmekte.
Bunun yanı sıra adreslerin bilgilerine bakılırsa, son 24 saat içerisinde hesaplara birden fazla işlem yapılmış olduğu da görüntülenmekte.