Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Blockchain Limitleri

Her teknolojik devrimin kendi içinde sorunlu aşamaları vardır. Tabii ki blockchain de kusursuz değildir.

Karışıklık

Blockchain teknolojisi yepyeni bir literatür oluşturmuştur. Ancak kriptografiyi moda haline getirmiş olsa da, sektörün tamamen kendine has bir jargonu vardır.

Neyse ki bu kelimeleri anlamak için kullanabileceğimiz sözlükler oluşturulmaya çalışılıyor ve Koin Bülteni de bunlardan bir tanesi.

Ağ Genişliği

Blockchain teknolojileri – diğer tüm dağıtılmış ağlar gibi – antifragile etmenlere karşı pek de aman aman dayanıklı değillerdir. Bağışıklık sistemi gibi çalıştığını söyleyebileceğimiz “Antifragile” olarak adlandırılan etmenler, saldırıya uğradıkları zaman karşılık verir ve daha da güçlenir.

Ancak bu, çok fazla kullanıcı barındıran bir ağ gerektirir. Eğer bir blockchain genişçe dağıtılmış düğümlerden oluşan güçlü bir ağa sahip değilse, oradan hasat elde etmek daha zorlaşır.

Bu olayın bazı mevcut blockchain projeleri için hayati bir tehlike arz edip etmediğine dair tartışmalar bulunuyor.

İşlem Ücretleri ve Ağ Hızı

Kuruluşunun ilk yıllarında çok az bir işlem ücreti alıyor diye lanse edilen Bitcoin, şuanda hatırı sayılır bir işlem ücreti alıyor.

2016’nın sonlarından itibaren, saniyede yalnızca 7 işlem yapabiliyor. Bu işlemlerin tanesi yaklaşık 0.70₺ ücret kesiyor ve yalnızca 80 bitlik veri barındırabiliyor.

Bitcoin’in bir de politik olarak hesap kesilen bir tarafı var. İşlemler için değil ama bilgi depolama olarak. Buna ”kabartma” sorunu deniyor ve genelde insanlar tarafından olumsuz karşılanır çünkü madencilerin bilgiyi sürekli olarak yeniden işlemesine ve kaydetmesine neden olur.

İnsan Hatası

Eğer blockchain bir veritabanı olarak kullanılırsa, bu veritabanına işlenilen bilgilerin yüksek kalitede olması gerekiyor. Blockchainde bazen zararlı bilgiler depolanabiliyor bu yüzden olayların en başta doğru bir şekilde kayıt altında tutulması gerekiyor. Böylece depolanan zararlı bilgiler düzeltilebiliyor ve sisteme zarar vermiyor.

”Nasıl girerse öyle çıkar” diyerek özetleyebiliriz. Bu durum merkezli veritabanlarında olduğu gibi, blockchain kayıt sistemlerinde de olabiliyor.

Önlenemez Güvenlik Hataları

Bitcoin ve diğer blockchainlerde bir tane kayda değer güvenlik hatası vardır: Eğer ağa hizmet etmek amacıyla düğüm olarak kullanılan bilgisayarların yarısından fazlası bir yalan söylerse; o yalan gerçek olur. Bu duruma ”%51 saldırısı” denir. Bitcoin’i kurduğu zaman Satoshi Nakamoto bu duruma değinmiştir.

Bu yüzden Bitcoin maden havuzları topluluk tarafından yakından takip edilir ki kimse farkında olmadan böyle bir ağ itibarı kazanmasın.

Politikalar

Blockchain protokolleri yönetim modellerini dijitalleştirme fırsatı sunduğu ve madenciler de işin özünde farklı bir teşvikli yönetim modeli oluşturduğu için, farklı toplumsal sektörler arasında anlaşmazlıklar doğması için bolca fırsat ortaya çıktı.

Bu anlaşmazlıklar blockchain sektörünün önemli özelliklerindendir ve bunlara en net olarak bir blockchaini ”çatallama” problemi sırasında rastlanılır. Bu ”çatallama” olayı, blockchain kullanıcıları arasında oy çokluğu sağlandığı takdirde bir blockchain protokolünü güncelleştirmeyi kapsar.

Bu tartışmalar çok fazla teknik bilgi kapsayabiliyor ve bazen de oldukça hararetli oluyorlar. Ama demokrasinin, fikir birliğinin ve blockchain teknolojisinin elverişli olduğu yönetim deneyleri için yeni fırsatların oluşturduğu birliği sevenler için oldukça bilgi verici olabiliyorlar.
[widgets_on_pages id=”2″]
[widgets_on_pages id=”5″]