Fiyatı 30 Bin Dolara Kadar Çıkan Yearn.Finance (YFI) Nedir?
Merkezsiz finans (DeFi) dünyasının yeni yıldızlarından yearn.finance (YFI) coin geçen gün inanılmaz bir performans sergiledi. Bir günde 2 bin dolar değerlenen ve şimdiden yoğun bir ilgi görmeye başlayan yearn.finance nedir, nasıl kullanılır?
Andre Cronje birkaç hafta önce yearn.finance (YFI) adlı yeni bir governance token’ın (yazının geri kalanında ‘yönetim tokenı’ olarak kullanılacaktır) duyurusunu yaptı. iEarn projesine aşina olanlar bu projeyi de zaten tanıyacaklardır. Fakat bu projeye uzak olanlar için söyleyelim: İnsanlar bu yeni projeyi kullanarak birden fazla DeFi projesini aynı anda kullanıp rahatça pasif gelir elde edebiliyorlar. Tabii bunu derken tam olarak ne kastettiğimizi biraz daha detaylandırmamız gerekecek.
Tam Olarak Ne İşe Yarıyor?
DeFi (merkezsiz finans) dünyası geçtiğimiz son birkaç ay içerisinde inanılmaz bir büyüme yaşadı. İnsanlara lending gibi çeşitli hizmetler sunan birçok DeFi projesi gitgide daha büyük bir kullanıcı kitlesine hitap etmeye başladı.
iEarn (veya yearn.finance) aslında tam olarak bu kullanıcı kitlesine hitap ediyor. Çünkü yearn.finance kullanıcıları bu ürünü kullanarak DeFi ağlarını çok daha etkili bir şekilde kullanabiliyorlar. Bunun sebebi ise yearn.finance’in size hangi projeden ne kadar faiz getirisi alacağınızı, hangi projenin ne kadar işlem ücreti alacağını otomatik bir şekilde söylüyor olması. Yatırımcılar bu sayede Aave’in lending veya Maker’ın Dai Savings Rate hizmetlerinden faydalanmak istediklerinde bunu kendileri için en verimli olan şekilde yapabiliyorlar.
Yearn.Finance Ekosistemi
Andre Cronje tarafından geliştirilen yearn.finance ekosistemi insanlara birbirinden farklı ürünlerden yararlanma imkanı tanıyor. Yearn.finance ekosistemi hala gelişim aşamasında olsa ve giderilmesi gereken bazı eksiklikler olsa da şimdiden parlak bir gelecek vaat ediyor gibi görünüyor. Cronje’nin yaptığı açıklamalara göre bu ekosistem içerisinde şu anda şu ürünler yer alıyor:
- yTrade: DAI, USDC, USDT, TUST ve sUSD gibi önde gelen sabitkoinleri 1000 kata kadar varan kaldıraç oranlarıyla kullanmayı sağlıyor. Eğer gerekli işlem ücretini ödemez ve ücretsiz şekilde işlem yapmak isterseniz en fazla 250 katlık kaldıraç oranını kullanabiliyorsunuz.
- iLiquidiate: Aave kullanıcılarına özel otomatik bir tasfiye motoru (liquidation engine).
- iLeverage: Dai Vault’ta USDC’yi dayanak varlık olarak kullanıp 5 katlık kaldıraç oranıyla pozisyon almanızı sağlıyor.
- iPool.finance: y.curve.fi ile sUSD curve.fi havuzları arasında geçiş sağlayan ilk havuz. Pasif hale getirilmeden önce yönetimi altında 10 milyon dolarlık varlık bulunuyordu.
- ySwap: Bir yandan faizleri ve ödülleri toplayan bir yandan da tek taraflı şekilde likidite sağlayan stabil bir AMM (automated market maker).
- *.finance: İsmi henüz konulmamış yeni bir ürün. Kredi çeken Aave kullanıcılarına yönelik olacak.
Bir Günde 2 Bin Dolar
Yearn finance projesi faaliyete geçtikten sonraki birkaç gün içerisinde yönetimi altındaki varlık (AUM) miktarını 8 milyon dolara kadar çıkardı. Ayrıca Aave, Compound ve dydx gibi platformlarda kullanıcılar adına otomatik olarak işlem yapabilen bu proje bu işlemler sayesinde gelir de elde ediyor.
Kullanıcılar yearn.finance’in hizmetleri sayesinde belki de kendi başlarına asla yakalayamayacakları gelir oranlarını yakalayabiliyorlar. Bu da yearn.finance’i ve YFI adlı yönetim tokenını gitgide popülerleştiriyor. Çeşitli DeFi platformlarından Yearn finance aracılığıyla gelir elde eden kullanıcılar aynı zamanda YFI tokenını da kazanabiliyorlar. DeFi Rate gibi kaynaklara göre insanlar YFI kazanabilmek için muhtemelen özellikle yCurve gibi havuzlara yönelecekler.
YFI kazanmak hiç zor bir iş değil. Yukarıda ismini saydığımız platformlardan birine likidite sağladığınızda, bu platformlardaki dağıtım sözleşmelerinden (ki bunun arayüzünü yearn.finance sağlayacak) belli miktarda YFI kazanabileceksiniz. YFI bu şekilde kolayca kazanılabiliyor kazanılmasına ama bu tokenın aslında yönetim yetkisi haricinde hiçbir değeri yok. Hatta projenin kurucusu Cronje’nin de belirttiği üzere bu tokenın herhangi bir şekilde “satışı bile gerçekleşmeyecek”.
Fakat Cronje’nin YFI tokenın “mali değeri sıfırdır” açıklaması bu tokenın değer kazanmasına mani olmadı. Yearn.finance ekosisteminin kısa süre içerisinde inanılmaz bir kitleye ulaşmış olması bu tokenın değerinin de artmasına yol açtı. Bu token elbette alınıp satılamıyor ama CoinGecko verilerine göre şimdiden 2 bin doların üstünde değere ulaşmış durumda.
Yearn.finance’in bu tarz bir performans sergilemiş olması DeFi takipçilerini bir hayli heyecanlandırdı. BlockchainIST Center’dan tanıdığımız Dr. Bora Erdamar da konu hakkında paylaştığı bir gönderisinde tüm bunların “her anlamda enteresan” olduğunu söylüyor.
Dün #DeFi ‘da herkes $MTA‘ya odaklanmışken $YFI‘da olan bitenler her anlamda enteresan!
Bizzat @iearnfinance tarafından değeri $0 olduğu belirtilen $YFI dün birkaç saat içinde $2374’dı. Grafik kendisini anlatıyor sanıyorum 👇
Ayrıntılı bilgi için: https://t.co/s55VTPi4ML https://t.co/8VK7d9D5xj pic.twitter.com/DJGcXklIFv
— Bora Erdamar (@berdamar) July 19, 2020
Bitcoin Rekorunu Kırmayı Başardı
YFI coin 2 bin dolara kadar yükseldikten sonra değer kazanmaya devam etti ve ilerleyen günlerde çok daha büyük bir ekosistem haline geldi. Yearn.finance’in fiyatının piyasaya çıktığı ilk günde 2 bin dolara kadar yükselmiş olması birçok kişiyi şaşırtmıştı. Fakat bu artık şaşırtıcı gelmiyor çünkü YFI birkaç hafta içerisinde 37 bin dolara kadar yükseldi.
Temmuz ayının ortalarından ağustos ayının sonuna kadar on binlerce yeni kullanıcıya ulaşan Yearn.finance, 30 Ağustos günü itibarıyla 900 milyon dolardan fazla piyasa değerine sahip. Sirkülasyonda 30 binden biraz daha az YFI coin olduğu için bu sayı YFI fiyatını bir hayli yüksek yapıyor. O kadar ki; YFI 30 Ağustos günü 37 bin dolara kadar yükseldi ve böylece 2017’de Bitcoin tarafından kırılan 20 bin dolarlık fiyat rekoruna 17 bin dolar fark atmış oldu. YFI böylece şu ana kadar gelmiş geçmiş en değerli kripto para haline geldi.
Yearn.finance ekosistemi hakkında pek üstünde durmadığımız, bahsetmediğimiz daha farklı şeyler de var. Eğer bu ekosistem hakkında daha fazla bilgi almak ister ve özellikle YFI Ödül Havuzu gibi şeyler hakkında bilgi atmak isterseniz doğrudan Cronje’nin yazılarını takip etmenizi önerebiliriz.