ABD, Kripto Para Kullanan İki Türk Vatandaşını Nasıl Yakaladı?
ABD Adalet Bakanlığı, 2020’nin yazında o döneme dek gerçekleşen “en büyük kripto para” operasyonlarından birini düzenledi. Milyonlarca doların ve 300’den fazla kripto para hesabının ele geçirildiği operasyon sırasında, iki Türkiye vatandaşına karşı dava açıldı.
Adalet Bakanlığı; 2019 yılında terör örgütleri El-Kaide, IŞİD gibi örgütlerin bazı parasal işlemlerini takibe aldı. Bu işlemlerin bir kısmının kripto parayla yapıldığı tespit edildi. 2020’de bu örgütlere karşı düzenlenen operasyonun hedeflerinden biri, İslami Direniş Hareketi’nin (HAMAS) silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları oldu. Hamas; ABD ve Avrupa Birliği tarafından “terör örgütü” olarak görülmekte.
Bu yazıda öncelikle el-Kassam Tugaylarının kurduğu kripto para ağı tanıtılacak, ardından onlarla iş birliği yapan iki Türkiye vatandaşı tanıtılacak ve iki grup arasındaki bağlantı incelenecek.
Tarihin en karmaşık kripto para ağlarından biri
Bu örgütler, iletişim için Telegram ve diğer uygulamaları; kara para aklamak içinse kripto para gibi yöntemleri kullanıyordu. İzzeddin el-Kassam Tugayları, o döneme dek görülmüş en karmaşık kripto para ağlarından birini kurmuştu.
Örgüt, Ocak 2019’da kendi İnternet sitesi üstünden Bitcoin ile bağış toplamaya başladı. Kassam Tugayları, kendisine para yardımı gönderen herkes için yeni ve eşsiz bir kripto para adresi oluşturuyor; kullanılan adresin her seferinde değişmesi, bu işlemleri takip etmeyi zorlaştırıyordu.
Chainalysis’in 2021 raporuna göre, ABD’de savcı yardımcısı Jessi Brooks bu yöntemi örnek gösterip “Bu (olay), teröristlerin kripto para konusunda ne kadar bilgilenmeye başladığının bir göstergesi.” ifadesini kullanıyor.
ABD’li yetkililer, 2020’deki operasyon sonucunda Kassam Tugaylarının web sitesini ele geçirdi. Bağış almak için kullandığı platformu kaybeden örgüt, Ekim 2020’den beri kripto para toplayamıyor. ABD, karmaşık yapısı sebebiyle Kassam Tugaylarının kurduğu sistemi hala tamamen aydınlatabilmiş değil. Ancak geriye dönük yapılan incelemeler, bazı işlemleri gün yüzüne çıkardı.
Bağışçılardan binlerce dolar toplandı
Kassam Tugayları, bağış kampanyasını düzenlemeye başladığı ilk dönemlerde ABD’deki bir kripto para borsasını kullandı. ABD’li yetkililer, borsada yapılan işlemlerin tespit edilmesi sonucu hesaba bloke koydu. Terör örgütü, bunun ardından doğrudan borsaları kullanmak yerine insanlardan eşsiz adresler aracılığıyla bağış almaya başladı.
Chainalysis, yaptığı inceleme sonucu terör örgütüne ait 100’den fazla cüzdan adresi tespit etti. Bu adreslere gönderilen bağışların, ortalama değeri 24 dolardı. Bir seferde gönderilmiş en yüklük meblağ 2.154 dolar oldu. Terör örgütü böylece, kripto para yordamıyla binlerce dolar bağış topladı.
Örgüt bu paraları kullanabilmek için bazen borsaları, bazen P2P platformlarını, bazense mixing yolunu kullandı. Zamanla, daha farklı kişi ve kurumlarla iş birliğine gidildi.
Olaya iki Türkiye vatandaşı dahil oldu
Amerikan Adalet Bakanlığının bildirisine göre terör örgütü, borsa hesaplarına bloke konmasıyla birlikte kayıt dışı kişi ve kurumlardan hizmet almaya başladı. Örgüt, topladığı kara paraları aklamak için Mehmet Akti ve Hüsamettin Karataş isimli iki Türkiye vatandaşı ile çalışmaya başladı.
Mehmet Akti’nin ve Hüsamettin Karataş’ın örgütle ilişkisini, Amerikan federal ajan Jonathan Gebhart’ın iddianamesinden öğrendik. Gebhart, bu iki isim için hazırladığı iddianameyi Hakim Harvey G. Michael’a sunup, ikilinin tutuklanması için izin istedi.
Mehmet Akti kimdir, ne iş yapıyordu?
Mehmet Akti isimli şahıs, 16 Ekim 2017 tarihinde bir kripto para borsasında hesap açtı. Akti, buradaki hesabını kendi müşterilerine kaçak bir şekilde kripto para alım-satım hizmeti sunmak için kullanıyordu.
Borsadaki bu hesap, iki yıl gibi bir süre içerisinde onlarca farklı işlem yapmak için kullanıldı. Bir kısmı terör örgütüyle bağlantılı olan bu işlemlerin toplam değeri -o dönemde- on milyonlarca doları aşıyordu.
Terör örgütünün işlemine aracılık etti
ABD’li yetkililer, şahsın kimliğini onun borsadaki hesabını kullanarak tespit ettiler. Yapılan incelemelere göre Hamas, Akti’nin borsadaki cüzdanına 14 Ekim 2019 günü 0,066 bitcoin gönderdi. Borsadaki hesap, daha sonra detaylı bir şekilde incelenmeye başladı.
Akti’nin borsadaki hesabına Ekim 2017-Mart 2019 tarihleri arasında, 2.328 BTC, 2.296 ETH ve 82.8 milyon Amerikan doları girdi. Aynı zaman dilimi içerisinde bu hesaptan 11.228 BTC, 7.063 ETH, 957.109 XRP, 118.008 EOS çekildi.
Federal ajan, bu işlemlerin o dönemki değerinin 90 milyon doları aştığını söylüyor. İşlemler takip edildiğinde, Akti’nin Dünya genelinde muhtemelen yüzlerce farklı müşterisi olduğu sonucuna varılıyor.
Borsadaki hesabını kapatmak zorunda kaldı
Tam müşteri sayısı açıklanmazken, bunların en az altı tanesinin ABD’de yaşadığı biliniyor. Bunlara da kaçak olarak alım/satım hizmeti sunduğu düşünülen Akti, ABD’deki müşterilerine toplamda 373 BTC gönderdi.
Akti’nin kullandığı borsa, Mart 2019 tarihinde onun hesabına ilişkin bir KYC uygulaması yürüttü. Şahıs, hesabı ne amaçla kullandığı sorusuna “Kripto para alıp satmak için.” yanıtını verdi. Hesabı böylece mercek altına alınan Akti, dört hafta gibi bir zaman dilimi içerisinde hesabını tamamen boşalttı.
Hüsamettin Karataş devreye girdi
Akti’nin hesabından çıkan paralar, yine aynı borsadaki başka bir hesaba gönderildi. Hüsamettin Karataş’a ait olduğu açıklanan adrese dört haftada 42,2 BTC, 2.465 ETH, 123.500 XRP ve 70.055 EOS transfer edildi. Federal ajan, bunların işlem yapıldığı sırada 803.712 dolar değerinde olduğunu ifade etti.
Kolluk kuvvetleri, o sırada başlatılmış olan kara para aklama soruşturması kapsamında Karataş’ın ifadesini aldılar. Yetkililer, Akti’nin hesabından çıkan paraların neden Karataş’ın hesabına girdiğini öğrenmeye çalıştı.
Karataş, verdiği ifadede Akti’yi tanımadığını söyledi. Yapılan açıklamaya göre Karataş, Akti’nin elden kripto para satımı yaptığını biliyordu ve kendisinden nakit para karşılığında kripto para almıştı. Fakat Karataş, herhangi bir gerekçe belirtmeden “kendi kripto para hesabının olmadığını”, bu yüzden Akti’den aldığı kripto paraları yine Akti’nin hesabında tuttuğunu söyledi. İddiaya göre, Akti hesabını kapatacağı zaman Karataş’a ait olan kripto paraları onun hesabına geçirme kararı aldılar.
O da kaçak satış yapmaya başladı
Akti hesabını kapattıktan sonra kendi kripto para hesabını açan Karataş, tıpkı Akti gibi kaçak kripto para satışı yapmaya başladı. Hesaba Nisan-Temmuz 2019 tarihleri arasında 2.1 milyon dolar değerinde kripto ve itibari para girdi. Hesaptan çekilen kripto paraların değeri 2.3 milyon dolardı.
İddianameyi hazırlayan federal ajan, Akti ile Karataş arasında bir bağlantı olduğunu öne sürüyor. Raporda yer alan bilgilere göre iki isim de para transferi yapmak için aynı şirketi kullanıyor, Ukrayna vatandaşı bir müşteriye ortak şekilde hizmet veriyor, ikilinin hesaplarının izleri zaman zaman aynı IP adresine kadar sürülebiliyordu.
Adalet Bakanlığının açıklamasına göre terör örgütünün işlemlerine aracılık ettiğinden şüphelenilen Mehmet Akti ve Hüsamettin Karataş hakkında, kaçak kripto para satışı yaptıkları gerekçesiyle suç duyurusunda bulunuldu. Chainalysis’e göre İzzeddin el-Kassam Tugaylarına karşı yürütülen operasyonda, el konan kripto paraların büyük kısmı Mehmet Akti’nin hesabından çıktı.