Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Yerli Yapay Zeka Girişimcisi Kripto Para Çıkarabilir

Türkiye’de blockchain teknolojisi ve kripto para sektörüyle ilgilenen birçok kişi bulunuyor. İçlerinden bir tanesi ise yapay zeka ile uğraşırken kripto para çıkarma hayallerinden söz ediyor. Şimdi sizi yapay zeka Almina’nın babasıyla tanıştıralım: Ertunç Okay Akça.

Bilim-teknoloji girişimcisi Ertunç Bey ile kısa bir röportaj gerçekleştirdik. Yapay zeka, blockchain, makine öğrenimi gibi konularla ilgilenen Akça, kripto para sektörüne dair bazı fikirlerini paylaştı. Henüz deneme aşamasında olan yapay zeka tabanlı trader bot ile Bitcoin alım-satım işlemleri gerçekleştirirken aynı zamanda Almina coin isminde bir kripto para çıkarmayı düşündüğünden söz etti. Peki yapay zeka üzerine yoğunlaşmış olan Ertunç Bey’in kripto paralara dair görüşleri ve öngörüleri nasıl? Gelin röportajımıza geçelim.

Yakın zamanda Almina Coin çıkarabileceğinizi söylediniz. Bu konuda bizimle fikirlerinizi paylaşabilir misiniz? Bu coin’in kullanım alanını, hangi platformda oluşturulacağını belirlediniz mi? Almina coin ve Almina ile birlikte yeni bir blockchain ekosistemi oluşturmak istediğiniz sonucuna varabilir miyiz?

Uzun zamandır Almina.ai uygulamalarında kullanabileceğimiz bir blockchain teknolojisi inşa etmeyi düşünüyorum. Bu hedef sadece benim değil tüm ekibin ortak hayali. Aynı zamanda bu veri tabanı mimarisi ile birlikte bir kripto para çıkarmayı düşünüyoruz. Fakat bu fikrimiz olgunlaşmış durumda değil. Şimdilik sohbet aralarında beyin fırtınası yapıp ufak notlar almaktayız. Zaten kripto para için yeterince kamuoyu oluşturamadığımızı düşünüyoruz. Evet çok iyi gidiyoruz fakat bir müddet bekleyip daha fazla kişiye ulaşmamız gerekiyor.

kripto-para
Almina AI. Kaynak

Trader bot yaptınız ve Twitter’da aktif olarak paylaşımlar yapıyor. Hatta geçenlerde dipten alış yaptığında siz de şaşırdınız. Botla ilgili -çok teknik olmayacak şekilde- biraz bilgi verebilir misiniz? Ne amaçlıyorsunuz, tam anlamıyla öğrenmeyi tamamlarsa traderlar kullanabilir mi?

Trader botu çıkarma nedenim, gençlerin yapay zekâya olan ilgisini artırmaktı. Kripto paralara Türkiye’de büyük bir ilgi var. Bunun farkındayım. Şaşırmamın nedeni trader botun çok saçma hareketler yapacağına dair düşüncemdi. Açıkçası finansal konuda çok amatör biriyim. Dipten alım yapması cidden çok ilginçti ve beklemiyordum. Yaptığı saçma hareketler üzerinden eğleniriz dediğim bot bir anda ciddiye almaya başladığım bir yazılıma dönüştü. Sanırım şaşırtmasının nedeni kullandığım teknikten kaynaklanıyor. 

bitcoin-trader-yapay-zeka-bot

Yazılımı yapay zeka teknolojisini kullanarak geliştirdim. Bitcoin marketinin geçmiş verilerine göre durmadan al-sat yaparak öğreniyor. Aslında çok popüler olan AlphaGo’nun tekniği ile aynı teknik. Merak edenler AlphaGo belgeselini de izleyebilirler. Belki ilerleyen vakitlerde de bunu traderların hizmetine sunabilirim. Ama buna karar verebilmem için yapay zekânın uzun süre sıkıntısız çalıştığını görmem gerekiyor. Şu an sadece Bitcoin-Dolar marketindeki alış-satışlara şahit oluyoruz. Belki ilerleyen süreçlerde farklı marketlerde de çapraz alım-satımlar yaptırabiliriz.

kripto-para
Kaynak

Elon Musk Dogecoin tweetleri attığında piyasada büyük yankı uyandırdı. Tesla ise geçenlerde 1.5 milyar dolarlık bitcoin aldı. Kripto para piyasasının değeri 1.5 trilyon doları geçti. Teknolojik gelişmeler ve kripto paralara olan talep artışı düşünüldüğünde gelecekte bitcoin ve kripto para birimlerini nerede görüyorsunuz?

Çağımızda büyük değişiklikler olduğunu gözlemliyorum. Her ne kadar dünya görüşümle çelişse bile devletlerin güçsüzleştiği ve teknoloji firmalarının güçlendiği bir dönemdeyiz. Tüm dünyada sınırlar her geçen gün silikleşiyor. Tam bu noktada blockchain teknolojisi ve kripto paralar yeni sisteme çok güzel oturuyor. Bu nedenle fiyatları ne olursa olsun blockchain ve kripto paraların geleceğimizin temelini oluşturacağını düşünüyorum.

Kişisel olarak kripto para ile ilgileniyor musunuz? Daha önce alım-satım yaptınız mı ya da hoşunuza giden, tuttuğunuz bir kripto para var mı?

Bir dönem blockchain konusuna bir hayli ilgiliydim. Uzun bir müddet bu konuda okumalar ve yazılımsal olarak denemeler yaptım. Hatta Ankara Üniversitesi ve Gazi Üniversitesinden topluluklar bu konuyu bize anlatır mısın diye üniversitelerine davet etmiş, onlarla blockchain konusunda sohbetler gerçekleştirmiştik. Bitcoin Türkiye’de bir kırılma noktası oldu. Tarihini tam hatırlamıyorum. Bir anda tüm medya ve basında Bitcoin konuşuluyordu. Ondan önce ufak bir arbitraj botum vardı. Onunla o döneme göre güzel bir kazanç sağlamıştım. Önceden IOTA hoşuma gidiyordu. Fakat şu an AVAX bir hayli hoşuma gidiyor.

Blockchains LLC şirketi ABD’nin Nevada eyaletinde toprak aldığını ve orada akıllı şehir kurmak istediğini açıkladı. Akıllı şehirde dijital para kullanılacak, kişisel bilgiler blockchain sistemine kaydedilecek. Yapay zeka, makine öğrenimi ve blockchain alanlarındaki gelişmeler ışığında akıllı şehirler sizce ne kadar yakın? Türkiye bu teknolojinin neresinde kalıyor?

Önceden de belirttiğim gibi teknoloji firmaları çok büyük bir güce sahipler.  Blockchains LLC şirketinin bu hamlesi beylikler dönemini anımsattı. Gözlemleyebildiğim kadarıyla dünya inanılmaz hızda değişiyor. Günümüzde en büyük sorunlardan birisi güvenilirlik ve şeffaflık. Elimizde bu problemi çözecek bir teknoloji var: blockchain

Blockchain LLC şirketi bence cesurca ve öncü bir hareket gerçekleştirmiş. Açıkçası kurdukları bu şehirde ben de yaşamayı isterdim. Bu öncü hareketin sadece belli bir toprak bütünüyle kalacağını düşünmüyorum. Hızla yayılacağını düşünüyorum. Love, Death & Robots dizisindeki yoğurt belki de blockchaindir. Ülkemize gelecek olursak, Türkiye’nin değişimlere son anda hızlı bir şekilde adapte olan bir ülke olduğunu düşünüyorum. Değişim konusunda çok ilginç bir enerjimiz var. Bir anda blockchain teknolojisi kullanacağız diyerek kullanmaya başlasak şaşırmam. Fakat artık dünya bireyselleşmeye başladı. Burada bizim millet olarak bu soruyu tek tek kendimize sormamız gerekiyor. Sanki kıymetli olan “Ben bu teknolojinin neresinde kalıyorum?” sorusu.

Değerli cevapları için Ertunç Bey’e tekrar teşekkür ediyoruz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!