Kripto para sektörüne yönelik sert düzenleyici baskılarına devam eden ABD’nin, dünya genelindeki liderlik statüsünü kaybetme riski bulunuyor.
ABD kripto para endüstrisine yönelik sert yaptırımlarına devam ederken dünya genelindeki üstünlüğünü hızla kaybediyor. Kripto para sektöründeki yatırımlarıyla öne çıkan Ark Invest tarafından sunulan yakın tarihli analizde düzenleyici baskıların yatırımcıları ve kurumları ABD dışındaki alternatiflere ittiği vurgulandı.
Araştırmanın satır aralarında ABD’nin lider konumunu, Birleşik Arap Emirlikleri, Güney Kore, Avustralya ve İsviçre gibi ülkelere kaptırma riski öne çıkarıldı.
Ark Invest analisti Yassine Elmandjra on-chain analiz platformu CoinMetrics’in verilerine atıfta bulunarak ABD genelindeki günlük kripto para işlem hacminin mart ayından bu yana 20 milyar dolardan, 4 milyar dolara kadar düştüğünü işaret etti.
Elmandjra, araştırmanın detaylarında düzenleyici baskının ABD özelindeki negatif etkilerine değinirken şu dikkat çekici cümleleri kaleme aldı:
Bir zamanlar köklü ve güvenilir kurumlar tarafından tercih edilen ABD’deki kripto ekosistemi şimdi diğer kurumsal yatırımcıların kaybetmesiyle muhtemel bir mağlubiyetle karşı karşıya bulunuyor.
Yatırımcıların cesareti kırıldı
Araştırmaya göre baskıcı tavırlar yatırımcıların ve kurumsal müşterilerin cesaretini kırdı. Başta Bittirex ve Coinbase olmak üzere gibi birçok kripto para şirketiyle arasında dava bulunan, Kraken’e yaptırım uygulayan ABD’nin bu tutumuyla global çaptaki yarışta geri kalması kaçınılmaz duruyor. Elmandjra, düzenleyici belirsizliğin sonuçlarına dair şu ifadeleri kullandı:
ABD’de, düzenleyici belirsizlik hem mevcut firmaların hem de kripto alanına yeni girenlerin cesaretini kırıyor.
Özellikle Coinbase ve ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) arasında süregelen hukuki savaş sektörün gündeminde yer alıyor. Yakın tarihte ada ülkesi Bermuda’dan aldığı lisansla birlikte Coinbase International Exchange‘i başlattı. Öte yandan Coinbase’in CEO’su Brian Armstrong’un mayıs ayının başında yaptığı Dubai ziyareti dikkat çekti.