Site icon Koin Bülteni

Afrika Devrimi Bitcoin ve Blockchain İle Gerçekleşecek

Bitcoin Afrika

Bitcoin Afrika

Tipikleşmiş Afrika devriminin baskı ve otoriteden kurtulmak adına kanlı özgürlük mücadeleleriyle gerçekleşeceği düşünülür. Ancak şimdi hiçbir ayrımcılık yapmayan ve “kanlı mücadelelere” olan gereksinimi ortadan kaldıran bir araç var. Bitcoin Afrikalı yeni nüfusun kendini finansal baskılardan özgür kılmasına olanak tanıyor.

Silah olarak yalnızca akıllı telefon kullanan Afrikalı sıradan vatandaşlar büyümekte olan kripto para piyasasına dahil olup kar elde ediyorlar. Ama iş yalnızca kar elde etmekte değil. İş yerleri daha iyi iş yapabilmek adına yeni çözümler arıyorlar ve karşılarında Blockchain teknolojisini buluyorlar.

Gündelik Özgürlük

Bir şahsın borsaya girmesi veya bir yatırıma/fikre yatırım yapabilmesi için bunları nasıl yapacağını biliyor olması yetmiyor. Geleneksel para piyasası epey uzun süredir seçkinci bir tavır sergiliyor ve üst sınıftan olmayanları adeta bünyesine kabul etmiyor.

Kampala, Uganda’nın kenar mahallerinden otuzlu yaşlardaki bir kadın pek yatırımdan anlıyor sayılmaz. Ancak Bitcoin yine de kendisine yepyeni bir ufuk katıyor.

Kampala’da yaşayan otuzlu yaşlarındaki Peace Akware BBC’ye şöyle konuştu:

“Bitcoin’imi her gün her fırsatta kontrol ediyorum. Her dakika, her saat, her zaman, elimden geldiği kadar sıkça.”

En İyi Alternatif

Uganda gibi bir yerde hayatta kalmak, bir şekilde geçinip gitmek tabii ki İstanbul’daki yaşama kıyasla (genel olarak) daha zor. BBC’ye konuşan Peace Akware bir üniversite mezunu ancak yaşadığı yerde iş bulmak üniversite mezunları için dahi çok çok düşük ihtimal. İnsanlar da tam olarak bu yüzden bir alternatif arayışındalar.

Tabiri caizse “ek işler” özellikle gelişmemiş ülkelerde epey yaygın. İnsanlar sahip oldukları işe ek olarak farklı bir iş daha yaparak hayatlarını geçindirmeye çalışıyorlar ancak bu tahmin edilebileceği üzere hem oldukça yorucu, zor hem de oldukça zaman tüketen bir alternatif. Diğer bir alternatif olan Bitcoin ise o kadar zaman kaybettirmiyor. Bitcoin’in kendine ait riskleri olsa da bu riskler kontrol edilebilecek düzeydeler.

Blockchain Gücü

Masraflar ve uzun süreler yüzünden iyice zor ve insafsız bir hale gelmiş çalışma ortamları Afrika’da oldukça can sıkıyor ve iş yerleri çareyi Blockchain’de buluyorlar.

BitPesa adlı şirket bir havale şirketi gibi işlev görüyor. Şirket sınırlar arası para aktarımı sağlıyor ancak ABD Doları gibi bir araç kullanmak yerine Bitcoin’i tercih ediyor. Çünkü böylesi çok daha kolay.

BitPesa CEO’su olan Elizabeth Rossiello geleneksel bankacılıktan kopmanın özellikle Afrika’da neden bu kadar verimli olduğunu anlattı:

“Geçtiğimiz ay Nairobi’deydim ve bankacılıkla ilgili yapmam gereken üç büyük iş vardı. Bu üç işin hepsi üç farklı Kenya bankası ileydi. (Bu işlerin) üçü de farklı sebeplerle ya iptal edildi, ya gecikmeler yaşadı ya da fazladan bilgiye ihtiyaç duydu. İşlemleri sonuca erdirmek işlem başı iki buçuk hafta sürdü ve ben uzmanım.”

En iyi bankalarda dahi gecikmeler ve sorunlar yaşanabiliyor. Geleneksel bankacılık sistemine bir de zaten yanlışlarla dolu olan ve alternatiflere ihtiyaç duyulan Afrika’da baktığımızda bankacılık adına durum oldukça vahim.

Eğitim Şart

Afrika’da Bitcoin ve Blockchain ile sağlanması umut edilen devrimin bazı problemleri var. Bu problemlerden en çok dile getirileni ise Bitcoin ve Blockchain konusunda geniş kitlelerin eğitimi.

Bu sorun bazı kurumları Bitcoin eğitimi verme işine başlamasına yol açtı.

Kampala’da bir tüccar olan Martin Serugga haftalık olarak Bitcoin dersi vermeye başladı ve bu dersler şuanda yaklaşık 50 kişiye hitap ediyorlar.

Serugga’ya göre insanların bu derslere ilgi göstermesinin ve hatta genel olarak Bitcoin ve Blockchain’e ilgi göstermesinin sebebi temel olarak işsizlik. Serugga özellikle artık bir çaresi kalmamış insanların yoğun ilgi gösterdiğini söylüyor. Serugga:

“Eğer fabrikalarda veya şirketlerde üniversitelerden mezun olan binlerce gence sunacak işleriniz yoksa, bu (Bitcoin) bir alternatiftir.”

 

 

 

 

Exit mobile version