Akıllı Kontratlar Yasal Açıdan Klasik Kontratlardan Pek Farklı Değiller
Yasal bir uzmanın görüşlerine göre Blockchain tabanlı akıllı kontratlar, ilerleyen zamanlarda uluslararası özel hukuk kapsamında değerlendirilecekler.
Almanya‘daki Friedrich Schiller Üniversitesi’nde görev alan Profesör Giesela Rühl, Blockchain tabanlı akıllı kontratlarla ilgili yeni bir makale yayınladı.
Rühl, yazdığı bu makalede akıllı kontratların en azından yasal bağlamda abartıldıklarını belirtiyor. Kripto para sektöründeki bazı isimler, akıllı kontratlar sayesinde çeşitli ulusal yasaların görmezden gelinebileceğini öne sürseler de Rühl bu görüşe katılmıyor.
Kendisinin görüşlerinden bir kesit şu şekilde:
“Akıllı kontratlarla birlikte ürün ve hizmet alışverişinin ulusal yasalardan muaf tutulacağı görüşü pek gerçekçi durmuyor. İki taraf, akıllı kontrat ile işlem yaptığı zaman klasik sözleşme hukukundaki sorunlarla karşı karşıya kalıyorlar. Tıpkı diğer tüm sözleşmelerde olduğu gibi akıllı kontratlarda da belli başlı yasalara ihtiyaç var. Burada sorulması gereken soru akıllı kontratların yasalara tabii tutulup tutulmayacakları değil, hangi yasalara tabii tutulacaklarıdır.”
Akıllı kontratları Avrupa yasaları kapsamında ele alan Rühl, 2008 yılında yürürlüğe giren Roma I tüzüğünün bu türdeki kontratlar için geçerli olabileceğini belirtiyor.
Profesör Rühl bu düşünceleri her ne kadar Avrupa özelinde dile getirse de ABD’deki uzmanların da bu konuda hemfikir olduklarını görebiliyoruz.
Bu konuda görüş bildiren isimlerden birine örnek olarak Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu’nun (CFTC) yetkili isimlerinden Brian Quintenz’i gösterebiliriz. Quintenz de tıpkı Rühl gibi mevcut yasaların akıllı kontratları düzenlemek için kullanılabileceği görüşünde.