Dünyadaki Altın Krizi Bunlara Yaradı
Altın piyasasında geçtiğimiz son birkaç haftadır oldukça sert bir kriz yaşanıyor. Konu hakkında paylaştığımız yazılarda altın rafinerilerinin kapandığından, altın sevkiyatlarının aksadığından, talep artarken arzın yetersiz kaldığından bahsetmiştik. Fakat bazı şirketler bu krizi fırsata çevirmeyi başardılar.
Bir Yılı Üç Haftaya Sığdırdılar
İrlanda’da Nigel Doolin adlı bir vatandaş kısa süre önce Core Bullion adlı bir kuyumcu dükkanı açtı. Kendisi bu dükkanı açarken potansiyel müşterilerini, küresel piyasaları, altının geleceğini ve daha birçok farklı şeyi araştırdı. Doolin yaptığı tüm bu araştırmalar sonucunda bir iş modeli oluşturdu ve dükkanın yıllık planını hazırladı. Fakat kendisinin yaptığı bu planlar altüst oldu.
Kendisinin yaptığı planlar altüst oldu olmasına ama bu Doolin’in lehine oldu. Çünkü Doolin beklediğinden çok daha kısa bir süre içerisinde, beklediğinden çok büyük bir başarıya ulaştı. Doolin bu dükkanı açarken yılda 25 kilogramlık altın satmayı hedeflemişti. Fakat kendisi sadece üç hafta içerisinde 25kg altın sattı ve böylece yıllık hedefini üç haftada tamamlamış oldu.
Independent’a konuşan Doolin, altına duyulan talebin hızla arttığını söyledi ve dükkanı hakkında şunları söyledi:
“Beklediğimizden çok daha büyük bir başarı elde ettik. Daha dükkanı açalı üç hafta oldu ama yıllık hedefimizin %70’inden fazlasını tamamladık.”
Talep Artıyor
İnsanlar Koronavirüs yüzünden altına normalden çok daha fazla talep duymaya başladılar. Bunu zaten haftalardır söylüyor, etkilerini de piyasalarda görüyoruz.
Özellikle İsviçre Hükümeti tarafından alınan kararlar neticesinde ülkedeki bazı altın rafinerileri faaliyetleri durdurma kararı almıştı. Altın piyasasında yaşanan kriz büyük ölçüde bundan kaynaklanıyordu. Ancak İsviçre’deki rafineriler yavaş yavaş toparlanmaya başlıyorlar gibi görünüyor.
Reuters’ın haberine göre İsviçre’deki Argor-Heraeus adlı bir rafinerinin 6 Nisan’dan itibaren yeniden faaliyetlere başlaması bekleniyor. İki hafta boyunca kapalı kalan bu rafineri, eskisi kadar yoğun bir şekilde çalışmayacak ama en azından kapalı da kalmayacak.
Altın rafinerilerinin yavaş yavaş açılmaya başlamasıyla birlikte altın piyasasındaki krizin etkilerinin de hafiflediğini görebiliriz. Ancak Koronavirüsün bir süre daha kontrol altına alınamaması halinde talep iyice artabilir ki böyle bir durumda altın piyasasındaki kriz şiddetlenebilir.