Andreas Antonopoulos: ”Grin Takas Aracı, Beam İse Değer Saklama Aracı Olmaları İçin Tasarlandı”
Mastering Bitcoin eserinin arkasındaki ünlü isim Andreas Antonopoulos, geçtiğimiz tarihlerde yaptığı bir soru cevap etkinliğinde çok fazla sayıda Beam ve Grin sorularına maruz kaldı. 2019 yılı içerisinde piyasaya çıkan bu iki kripto para birimi, temel olarak kullandıkları MimbleWimble isimli gizlilik protokolü nedeniyle aynı zamanda anıldı.
Söz konusu protokol kripto para işlemlerinin oldukça az bilgi açıklamak zorunda kalarak yapılabilmesini sağlıyor ve bunun yanı sıra bu protokol 2016 yılında tanıtıldı. Andreas, Grin projesinin açık kaynaklı bir proje olduğunu ve topluluk tarafından toplanan fonlar ile kurulduğunu belirtti. Buna ek olarak Grin için önceden madencilik yapma süreci yoktu ve ICO yapılmasının yanı sıra, projenin gelişmesini desteklemek için bir finans modeli de geliştirildi.
Beam ise bundan bir yıl önce, tamamen farklı bir yöntem ile piyasaya çıktı. Andreas, Beam arkasındaki ekibin ve projenin de Beam için ödeme yaptığını bunun yanı sıra projenin çok sayıda risk sermayedarını ve yatırımcıyı çektiğini aktardı. Beam ve Grin arasındaki en önemli farka da değinen ünlü isim, Grin’in bir takas aracı olduğunu, Beam’in ise buna karşı olarak altın gibi değer saklama aracından ibaret olduğunu vurguladı.
Hem Grin hem de Beam’in açık kaynaklı olduğunu da belirten Andreas, Beam’in ilk başta böyle olması tarzında planlanmadığını ancak artık ikisinin de açık kaynaklık hale gelip kod paylaşmaya başladığını ifade etti.