Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Emniyet Müdüründen Çaldıkları Parayı Kripto Para Uygulamasına Gönderdiler

20 kişilik bir suç şebekesi, Ankara’daki A.A. adlı bir emniyet müdürünün hem banka hesabını boşalttı hem 135.000 liralık kredi çekti. Paranın bir kısmını kripto para uygulamalarına transfer eden şebeke, yapılan operasyon sonucunda çökertildi.

DHA’nın haberine göre emniyet müdürü, geçen yıl kullandığı banka uygulamasına “güvenlik açığı” nedeniyle giriş yapamadı. Görevi gereği Sivas’a yolculuk ederken bir banka görevlisi tarafından aranan A.A., hesabından 135.000 liralık kredi kullanıldığını öğrendi.

Hesabındaki 61.250 lirayı boşalttılar

Banka şubesine giden A.A., çekilen kredinin yanı sıra hesabındaki 61.250 liranın başka bir yere transfer edildiğini gördü. Emniyet müdürü Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduktan sonra olay, Bilişim Suçları Soruşturma Bürosu tarafından incelenmeye başladı.

İnceleme kapsamında, A.A.’nın telefonuna ‘yazılımgüncelleme.apk’ adlı bir program yüklendiği tespit edildi. Truva atı olarak adlandırılan virüsle istenilen kişinin sistemine sızılabileceği açıklandı.

Dolandırıcılar, A.A.’nın bilgilerine eriştikten sonra onun e-Devlet’ine ve mobil bankacılık uygulamasına girdiler, kredi limitlerini yükselttiler, bankanın müşteri hizmetlerini aradılar ve çeşitli talimatlar vererek hesabı boşalttılar.

Bunun ardından yaptıkları işlemlerin kaydını sildiler.

Kripto para almak için kullanılmış olabilir

A.A.’dan çalınan paranın bir kısmı Kıbrıs’taki bir teknoloji şirketine gönderilirken, bir kısmı farklı hesaplar arasında paylaştırıldı. Para daha sonra bu hesaplardan kripto para uygulamalarına aktarıldı.

Soruşturma devam ederken, 5 kişinin daha buna benzer yöntemlerle dolandırıldığı tespit edildi. Farklı şehirlerde düzenlenen operasyon sonucu 20 kişi gözaltına alındı.

Bunlardan kiminin Ankara, İstanbul, Gaziantep gibi çeşitli illerdeki soruşturmalarda şüpheli olduğu öğrenilirken, farklı zamanlara ve illere yayılan soruşturmaların tek dosyada birleştirilmesine karar verildi.

Şebekenin şu ana dek çok sayıda insandan milyonlarca lira para aldığı tahmin ediliyor. Gözaltına alınan 20 isimden 8’i, nöbetçi sulh ceza hakimliğince tutuklanırken 12’si adli kontrol hükümleri doğrultusunda serbest bırakıldı.

20 kişi hakkında, “yasak cihaz ve program bulundurmak”, “bilişim sisteminin kullanılması suretiyle hırsızlık”, “bilişim sistemindeki verileri bozma, yok etme”, “bilişim sistemine hukuka aykırı müdahale suretiyle haksız çıkar sağlama”suçlarından iddianame hazırlandı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!