16 Mayıs tarihinde bilimsel bir dergi olan Joule’da ”Bitcoin’in Büyüyen Enerji Problemi” isimli bir araştırma yayımlayan ekonomist Alex de Vries, Independent ile yaptığı röportajda Bitcoin (BTC) madenciliğinin 2018 yılı sonuna kadar dünyanın toplam enerjisinin %0.05’ini harcamış olacağını belirtti.
De Vries, BTC ağının şu an için 2.55 GW oranında bir elektrik tüketimine sahip olduğunu ve yakın gelecekte 7.67 GW tüketmeye doğru ilerlediğini belirtti. Bunun ne denli büyük bir tüketim oranı olduğunu daha net anlatabilmek için İrlanda 3.1 GW, Avusturya ise 8.2 GW elektrik tüketmekte diyebiliriz. Bu sebeple Alex, Bitcoin ağı ” büyük bir probleme sahip ve bu durmadan büyümekte” ifadesini kullandı. Ancak Lightning Network gibi çözümlerin ”bu durumu hafifletebileceği” yorumunda da bulundu.
Bitcoin madenciliği, madencilere Bitcoin ödülleri verebilmek için hesaplamalar -hashler – yapmak zorunda. Şubat ayının ortalarında 2018 yılı için, İzlanda içerisindeki kripto para madenciliğinin ülkede bulunan ev ve yerleşim birimlerinden daha fazla elektrik tükettiği bildirilmişti. Bitcoin madenciliğinin doğaya zararlı olup olmadığı tartışması ise, düzgün finansal kurumlara erişimi olmayan ülkeler için Bitcoin’in gerçek bir ihtiyaç olması sebebiyle, bazıları tarafından saçmalık olarak görülmekte.
Ancak De Vries, Independent’a verdiği demeçte, ”%50 ciddi anlamda şok edici” ifadesinde bulundu.
”Normal finansal sistemlere kıyasla bu gerçekten ekstrem bir zorluk ve durmadan artan elektrik ihtiyacı kesinlikle iklim hedeflerimize ulaşmamıza yardımcı olmayacaktır.”
Bilimsel araştırma farklı tip Bitcoin madencilik cihazları ve bunların bireysel kullanım detaylarına da girip, ”bugün bile çok zor olarak görülen bütün bu hash hesaplamalarını yapan Bitcoin madencilik cihazlarının harcadığı elektriği ölçmeyi” hedeflediği vurgulanıyor. De Vries, Bitmain şirketinin ürettiği Antminer cihazlarını, her makinenin kullanım süresi boyunca ne kadar enerji harcadığını göstermek amacıyla örnek olarak kullanıyor.
De Vries’in araştırması Bitcoin enerji tüketimi hakkındaki ilk araştırma olduğu için, Vries dünyanın ”yuvarlak ve öylesine hesaplamalar” yerine”ağın nereye gittiği hakkında daha bilimsel tartışmalar” gerektiğini düşündüğünden, mevcut araştırmasının bir şeylere öncülük edip bu tip araştırma ve düşünceleri arttırabileceğini düşünmekte.
Bunun tam aksine, Bitcoin’in perde arkasındaki teknoloji blockchain ise bazı durumlardaki çevresel problemleri hafifletmek ve bunların önüne geçmek için kullanılmakta. Bu hafta IBM, Veridium Labs ile şirketlerin kendi karbon ayak izlerini blockchain aracılığıyla daha iyi takip edebilmesi ve bunun hesabını tutabilmesi için karbon kredisi tokeni adında bir proje başlatmış ve bunun dünyadaki karbon salınımı etkisini azaltabileceğini belirtmişti.