Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ayı Piyasasının Madenciler Üzerindeki Negatif Etkileri: Bitcoin (BTC) Madencilik Cihazlarının Karlılık Oranları Düştü

Hasrate Index’in 2022 ikinci çeyrek raporuna göre ayı piyasasının negatif etkileri Bitcoin (BTC) madencileri üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor.

Hasrate Index’in 17 Temmuz tarihli raporuna göre Bitcoin madenciliğinde önemli bir faktör olan zorluk seviyesi özellikle geçen yıla kıyasla 2022’nin ikinci çeyreğinde büyük bir yavaşlama gösterdi. Madencilerin yeteri miktarda kar edememesi ve düşen fiyatlar karşısında çaresiz kalmaları, satış baskısı oluşturmaya devam ediyor. 2022’nin ikinci çeyreğinde Bitcoin’in 7 günlük hareketli ortalama zorluk oranı sadece %7‘lik bir büyüme gösterdi. Bu senenin ilk çeyreğinde %15‘lik ve 2021’nin son çeyreğinde %27‘lik artış sergileyen madencilik zorluk seviyesinin rapordaki verilere göre yükseliş yönlü gücünü kaybetmiş durumda olduğu ortaya çıkıyor.

Raporda, eski nesil madencilik teçhizatlarının “düşük veya neredeyse bedava elektriğe sahip madenciler dışında” kullanımının artık tamamen karsız hale geldiği öne sürüldü. Orta nesil makineler için, elektrik tüketim maliyetleri 0,07 USD/KWh‘nin altında olan üreticilerin halen daha geçimini sağlayamaya yetecek kadar karlılık payına sahip olduğu belirtiliyor. Özellikle de 0,08 USD/KWh‘nin üzerinde elektrik tüketimine ulaşan en yeni nesil ekipmanlara sahip madenciler bile düşük karlılık oranlarında çalışmaya devam etmek zorunda kalıyor. Ortalama elektrik fiyatları baz alındığında Antminer S19XP şuan için piyasadaki en karlı Bitcoin madenciliği yapan cihaz olarak karşımıza çıkıyor.

Aşağıdaki tabloda ASIC Antminer cihazlarının elektrik fiyatı bazlı karlılık oranları yer alıyor:

Raporda ayrıca ABD eyaletleri üzerinde yapılan bir araştırmaya yer verildi. Bu araştırmaya göre 1 Bitcoin üretmek için gereken ortalama enerji maliyeti göz önüne alındığında Idaho ve Oklahoma9.819 dolar ile en ucuz fiyata Bitcoin üretilebilen eyaletler arasında yer alıyor. 1 Temmuz tarihindeki enerji maliyetleri göz önünde bulundurularak yapılan araştırmaya göre Hawaii ise 58.294 dolarlık maliyet ile Bitcoin üretmek için en karsız eyalet konumunda bulunuyor. 

2021 yılında FED‘in dolar üzerinden düşük faizli borçlanmaya imkan vermesinden dolayı madenciler de şirketleri aracılığıyla borçlanıp bu sayede yatırımlarını büyütmüşlerdi. Ancak 2022’nin ilk yarısına gelindiğinde, artan enflasyon ve dolar üzerindeki kredi faizlerinin geçen seneye göre daha yüksek oluşu borçlanma imkanlarında düşüşe neden oldu. Raporda belirtildiği üzere, Bitcoin madencileri şimdi hem borçlarını ödemeye çalışıyor hem de öz sermayeyi artırmak için yeni yöntemler arıyorlar.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!