Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bakan Mehmet Şimşek’ten Kripto Paralarda Yasal Düzenlemeye Dair Yeni Açıklama!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kripto para düzenlenmesine ilişkin açıklamalar yaptı.

TRT Haber’in yayımladığı makaleye göre Bakan Mehmet Şimşek, kripto paralara ilişkin yasal düzenlemede son aşamaya gelindiğini belirtti.

Şimşek, özellikle salgın süreci ve sonrasında kripto varlık alım-satım platformlarına yoğun ilgi gösterildiğini belirtirken bu ilginin hem bazı platformlardaki kötüye kullanımlar hem de aşırı fiyat hareketleri sebebiyle çeşitli riskleri de beraberinde getirdiğine dikkat çekti.

Bakan Şimşek yaptığı açıklamalarda şu ifadelere yer verdi:

Kripto varlık düzenlemesiyle temel hedefimiz bu alanı daha güvenli hale getirmek ve ortaya çıkabilecek riskleri bertaraf etmek.

Kripto paralar için kapsayıcı tanım

Mehmet Şimşek, yasal çalışmanın asıl amacının, platformları ve platformlar üzerinde gerçekleştirilen işlemleri düzenleme altına almak olduğunu belirtti:

Kripto varlık alım satım platformlarına SPK tarafından lisans verilecek, finansal kuruluşlara benzer olarak asgari faaliyet şartları zorunluluğu getirilecek. Bunlar kurucu ve yöneticilere ilişkin şartlar, organizasyonel yükümlülükler, sermaye şartı, bilgi işlem altyapısı yükümlülükleri şeklinde olacak. Faaliyet şartlarının detayları ikincil düzenlemeyle belirlenecek. Tabi bu düzenlemeleri yaparken bazı tanımları da yapmak gerekiyor. Uluslararası düzenlemelerle uyumlu olacak şekilde kripto varlık, cüzdan, kripto varlık hizmet sağlayıcı, kripto varlık saklama hizmeti ve kripto varlık alım-satım platformu tanımlarına yer verildi. Taslağımızda kripto varlıklar geniş anlamda tanımlandı. Buna göre kripto varlık, “Dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak elektronik olarak oluşturulup saklanabilen, dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan ve değer veya hak ifade edebilen gayrimaddi varlıklar” olarak tanımlandı. Belirli sınırlar dahilinde yapılacak tanımların ileride ortaya çıkabilecek farklı kripto varlıkları kapsamayabileceği değerlendirilerek tanımın en kapsayıcı şekilde oluşturulması amaçlandı.

Bakan, Sermaye piyasası araçlarının Merkezi Kayıt Kuruluşundaki (MKK) kaydi sistem yerine kripto varlık olarak ihracına imkan verecek şekilde düzenleme yapma konusunda SPK’ye yetki tanınacağını da ifade etti:

Bu konuda gerektiğinde müdahale de edilebilmesi bakımından ilave ilke ve esasları düzenleme yetkisi SPK’ye verildi. Taslakta yatırımcıların varlıklarının suistimal edilmesi riskine karşı saklama konusu da dikkate alındı. Saklama esasları ve saklama yapabilecek kuruluşların belirlenmesi konusunda SPK tarafından düzenleme yapılacak. Ayrıca tedbir ve yaptırımlarla ilgili genel çerçeveyi belirliyoruz.

Vergi daha sonra

Şimşek, düzenlemenin bu aşamada vergiyi odak noktası olarak almayacağını ve konunun ayrıca çalışılacağını dile getirdi.

Bakan daha önce yaptığı açıklamada, “Mali suçlarla mücadele temel önceliklerimiz arasındadır. FATF tarafından paylaşılan rapora göre ülkemiz 40 FATF standardının 39’u ile uyumludur.” ifadelerine yer vermişti.

Bunun üzerine Şimşek, Türkiye’nin kripto varlıklarla ilgili kısmi uyumlu olarak değerlendirildiği bölümün, FATF’ın genel eylem planı uygulama eksiklikleriyle ilgili değerlendirmesi kapsamında değil de teknik standartlarla ilgili olduğunu söyledi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!