Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bakan Yardımcısından Kripto Para ve Blockchain Açıklaması

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, değeri 1 trilyon doları aşmış olan kripto para piyasası hakkında konuştu. Kripto paralara dair genel bir tanımlama yapan Bakan Yardımcısı, vergi ve regülasyon konularını gündeme getirdi.

2015-2018 tarihleri arasında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurunu başkanlığı yapan Dr. Ömer Fatih Sayan, 2018 yılından beri bakan yardımcısı olarak görev yapıyor. Dr. Sayan, bugün katıldığı “Kripto Para Piyasalarında Mevcut Durum ve Beklenen Regülasyonlar” etkinliğine katıldı.

Ethereum kripto para mı, değil mi?

Dr. Ömer Fatih Sayan, klasik paralardan ayırdığı kripto paraları “herhangi bir merkezi otoriteye bağlı olmayan, gizlilik içerisinde işlem yapabilme özgürlüğü sunan dijital varlıklar” olarak tanımladı. Bakan Yardımcısı, onların arzına ilişkin şu ifadelerle bir kısıtlama getirdi:

“(Kripto paralar) belirlenen sayılarda üretilen dijital varlıklar olarak tanıtılıyor. Geleneksel para sistemine baktığımızda, hükümetler gerek gördüklerinde ulusal merkez bankaları aracılığıyla ek para basma yetisine sahiptir. Blockchain sistemi tarafından oluşturulan kripto paraların miktarı ve zamanlaması, kripto para sisteminin kuruluş aşamasında belirlenir.”

Ethereum, Dogecoin gibi bazı dijital varlıklar, miktar/zamanlama konularında belirlenmiş bir yapıya sahip değil. Başlangıçta 72 milyon arzı olan Ether’ın toplam miktarı önceden belirlenmemişken, onun üretim hızı zaman içerisinde kuruluş aşamasında öngörülmemiş şekilde değişim gösterdi.

ÖRNEK: Ethereum ağındaki üretim hızı, 2016’nın sonunda yaşanan DDoS saldırısı nedeniyle kısa süreliğine artış gösterdi. (Kaynak)

Bakan Yardımcısı, kripto paraların tanımının yanı sıra onların genel durumuna ve blockchain teknolojisinin önemine dair açıklamalar yaptı.

Kripto paralara vergi gelecek mi?

  • “Kripto para piyasasının her yıl yüzde 12 oranında büyüdüğü tahmin ediliyor. Bunların kabul görmesine olanak sağlayan en büyük etmenlerden birisi, onların erişilebilirliğidir.”

  • “Kripto paralar kullanıcılara pek çok kolaylık sağlıyor olsa da, gerek değerlerinin büyük boyutlara ulaşması gerekse giderek yaygınlaşması beraberinde yeni sorunları da getiriyor.”

  • “Bu soruların başında, kripto paraların hukuki tanımı ve bu doğrultuda düzenlenmesi geliyor. Kripto paraları gerçek bir para gibi mi, emtia gibi mi değerlendirilmeli? Bunların, vergilendirmeyle ilgili rejimleri nasıl olmalı? Eğer vergilendirilecekse, hangi kriterler göz önüne alınmalı? Kripto para kullanımı kısıtlanmalı veya yasaklanmalı mı?”

  • “Bu sorular birçok ülkede düzenleyiciler açısında gündem oluşturuyor. Kripto paraların düzenlenmesi hususunda hâlihazırda küresel bir yaklaşım veya standart bulunmuyor. Bu nedenle her ülke kendi değerlendirmeleri doğrultusunda düzenleme yapıyor.”

  • “Ülkelerin maruz kaldığı mali kayıpların ötesinde, kripto paraların yasa dışı ve suç teşkil eden eylemlerde kullanılması, tüm dünyanın üstesinden gelmesi gereken önemli bir sorun. Dünyada, kripto paralarla ilgili kapsayıcı bir mevzuat bulunmuyor. Ülkemizde ilgili kurumlarımız, kripto paralar hakkında detaylı araştırmalarını ve hazırlıklarını yapmaya devam ediyor.”

Türkiye dijital para çıkarıyor mu?

  • “Dijitalleşen dünyada; paranın artık sadece elle tutulur bir meta olmaktan çıktığını, sanallaştığını ve anlık olarak işlem yapabilmemizi sağlayan bir araç haline geldiğini görüyoruz.”

  • “Hükümet Sistemi’nin 2019-2023 dönemini kapsayan 11. Kalkınma Planı’nda ‘Blockchain Tabanlı Dijital Merkez Bankası Parası’ çıkarılması kararı yer alıyor. Devletimizin ilgili kurumlarının çalışmalarını hep beraber takip ediyoruz. Bu çalışmaların devam ettiğini söylemek istiyorum.”

  • “Her alanda dijitalleşme vizyonuyla Milli Teknoloji Hamlesi‘ne büyük önem veriyoruz.”

Blockchain açıklamaları

  • “Blockchain, uzmanlar tarafından çığır açan yeni bir teknoloji olarak değerlendiriliyor.”

  • “Blockchain teknolojisinin, başta kritik altyapılar olmak üzere birçok sektörde uygulama alanı bulduğunu ve önümüzdeki yıllarda çok daha yaygın olarak kullanılacağını öngörüyoruz.”

  • “Blockchain teknolojisi pazarının 2024 yılına kadar, 9.6 milyar dolara ulaşması bekleniyor.”


  • “Ülkemizde de bu teknolojiye yerli ve milli imkanlarla yatırım yapan şirketlerin olmasını ve çeşitli kurumlarımızda blockchain araştırma laboratuvarlarının kuruluyor olmasını da önemli bir gelişme olarak değerlendiriyoruz.”
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!