Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bankacılık Devi, ABD’nin Dijital Dolar Planlarını Değerlendirdi

Bankacılık devi Bank of America’nın raporuna göre merkez bankaları, gelecekte dijital para çıkaracaklar ancak dijital dolar projesi, yakın gelecekte hayata geçmeyecek.

Hafta başında yayımlanan rapora göre dünya genelindeki merkez bankalarının büyük çoğunluğu, merkez bankası dijital paraları ile ilgili araştırmalar yapıyor.

Bu merkez bankaları, dünyadaki ülkelerin %67’sini temsil ediyor ve global GDP’nin %98’ini oluşturuyor.

Dağıtık defter teknolojisi (DLT) gibi teknolojiler kullanılarak geliştirilen merkez bankası dijital paraları, devletler tarafından üretiliyor ve o devletin kullandığı itibari paranın tokenlaştırılmış hali olarak işlev görüyor.

Bank of America raporunda “Federal Rezerv (Fed), CBDC’lerle ilgili pilot çalışması yapmaya devam ediyor ama henüz CBDC için kesin bir karar almadı ve Kongre’nin desteği olmadan da bir CBDC çıkarmayacak.” dendi.

“CBDC’lerin faydaları ve riskleri, nasıl tasarlanıldığına ve üretildiğine bağlıdır.” denen raporda, “Ancak biz, CBDC’lerin sınır ötesi ve yurt içi ödemelerde daha verimli ve düşük maliyetli bir ödeme sistemi sunmasını bekliyoruz.” yorumu eklendi.

Bunun yanında CBDC’lerin “banka mevduatlarında daha fazla rekabete, daha fazla banka hücmunaparasal egemenliğin kaybına ve global çaptaki ülkeler arasında gerilime yol açabileceği” belirtiliyor.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!