Kripto paraları, initial coin offering (ICO)’leri ve akıllı kontratları yasallaştıracak kararname 28 Mart‘da Belarus’ta yürürlüğe giriyor. “Dijital ekonomide gelişim” başlıklı kararname 21 Aralık‘ta Başbakan Alexander Lukashenko tarafından imzalanmıştı.
Bir belarus hukuk bürosu Vlasova Mikhel & Partners‘ın avukatı Iryna Chelyshava‘nın yaptığı açıklamada:
“Bu kararname yüksek teknoloji parkı (the HTP)‘ında çalışan tüzel kişilerin ve bireysel girişimcilerin koinler ile işlemlerini yürütebilme yetkisi veriyor. Belarus topraklarında yaşayan halk ise koinlerini HTP’deki kişiler ve şirketler aracılığıyla kullanabilecek.”
HTP (High Technology Park) Amerika’daki Silikon Vadisine benzer bir şekilde, Belarus’ta bulunan özel vergilendirme ve yasal rejime sahip olan özel ekonomik bir bölge. İnternet sitesinde belirttiklerine göre yazılım ürünleri geliştiren ve dünya çapında 67 ülkeden müşterilerine bilişim servisi sağlayan 192 şirket şu anda parkta bulunmakta. Ve bu şirketlerin %35’i, %100 yabancı kaynaklı yatırım ile varlığını sürdürmekte.
Park kendini “Pilot projelerin uygulanması için gereken önemli bir deney alanı” olarak tanımlıyor özellikle kripto para birimleri bazlı projeler için. Bu hafta içerisinde yapmış olduğu duyuruda:
“HTP yönetimi 8 numaralı ‘Dijital ekonomide gelişim’ adlı kararnamenin 28 Mart 2018‘de yürürlüğe gireceğine dikkatinizi çekiyor.”
Kısıtlamasız ve Vergisiz
HTP’nin açıklamasına göre “yeni kararname ICO’ların, kripto para birimlerinin ve akıllı kontratların yasallaşması” olarak tanımlanıyor ama dahası bu kararname sayesinde yaratma, yerleştirme, saklama, yabancılaşma ve koin alışverişi gibi işlemlerdeki bütün yasaklama ve özel gerekçeler kaldırılmış oluyor ve bu kripto piyasaları ve kripto platformlarındaki işlemler içinde geçerli. HTP’nin yaptığı açıklamada:
“Koinlerde madencilik, tedarik ve yabancılaşma girişim ile alakalı aktiviteler değildir ve koinler herhangi bir beyana tabi değildirler. Aynı zamanda 2023′e kadar olacak koinlerde madencilik,tedarik ve yabancılaşma işlemleri vergiye tabi değildir.”
Chelyshava kararnamenin koinler, kripto para birimlerini ve akıllı kontratları tanımladığını söyleyerek:
“Kararnamede kripto para birimleri için verilen tanım onu bir tür varlık olarak listeler. Ama şimdilik kararname kripto para birimleri için bu ayrıcalık kriterlerini sağlamamakta. Akıllı kontratlar için yapılan tanım ise bana göre şu anda varolan akıllı kontratları farklı açılardan anlamamızı sağlayacak kadar geniş.”
Koin konusunda ise:
“Kararname bazı sivil hakların doğasını tam olarak belirtmiyor bu yüzden “koin” konsepti yüksek derecede esneklik içeriyor.”
Akıllı kontratları yasal evraklar haline getirerek Belarus ülke düzeyinde akıllı kontratları yasallaştıran ilk ülke olarak kayıtlara geçti.
Microsoft‘un Belarus ofisinin yöneticisi Anton Myakishev’in Reuters‘a yaptığı açıklamada:
” Bu kararname Belarus için bir dönüm noktası. Bu sayede endüstri gelişmesinde büyük bir ilerleme kaydedilmiş oldu. Ayrıca yabancı sermayelerin Belarus’a gelerek rahat bir ortamda çalışmalarına olanak sağladı.”