Bitcoin transferlerinin fiyatları ve ölçeklenebilirlik sorunları aslında sadece birkaç ay öncenin problemi ancak kripto para piyasaları için bu süre sanki çok çok daha uzunmuş gibi geliyor. Bitcoin’in uzun dönemdeki değerine ve kullanabilirliğine büyük sekte vuran bu transfer ücretleri, artık geride kalmak üzere, hatta belki de kaldı bile. Piyasada yaşanan büyük gelişmeler sayesinde artık bir Bitcoin’i bir yerden başka bir yere transfer etmek, çok çok daha kolaylaşmış durumda.
Son birkaç aylık dönemde Bitcoin transfer ücretlerini ciddi şekilde düşüren ve bununla birlikte kripto paraların atasını çok daha kullanılabilir ve efektif kılan hamleler yapıldı. Elbette ki bunlar, SegWit protokolü ve merakla beklenen Lightning Network idi.
Kısaca açıklamak gerekirse SegWit, tanık verilerini ayrı bir bloğa aktarmadan, para transferlerinde blok kapasitesini arttıran ve bu sayede her bir transferin sistemde kapladığı yeri azaltan bir sistem. SegWit sayesinde hem transfer ücretleri düşüyor hem de bir bloğun kabul edebileceği veya kaldırabileceği birim para transfer sayısında artış oluyor.
Bitcoin kullanılarak yapılan tüm para transferlerine bakıldığında SegWit’in kullanıldığı transferlerin oranı yüzde 30. Özellikle geride bıraktığımız dönemde Coinbase, Bitfenix ve Gemini gibi kripto para borsalarının SegWit’e destek vereceğini açıklaması sektörde büyük bir mutluluk ile karşılanırken, kripto camiasında SegWit kullanımının ve bilinirliğinin artması da, çok olumlu bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
Ancak yine de, tüm bu kripto para borsalarının ardından diğer büyük oyuncuların henüz SegWit’i kabul etmemesi de, olumsuz bir durum olarak karşımıza çıkıyor.
Piyasanın diğer büyük paydaşlarının rakiplerine katılmaması, SegWit’in işe yaramaz olduğu anlamına elbette ki gelmiyor ancak halen Bitcoin ticareti yapan birçok kişinin kullanımına aşina olduğu mobil ve online cüzdanların birçoğunun SegWit uyumlu olmaması da, bu teknolojinin içinde bulunduğu durgunluk haline katkıda bulunan bir başka etmen.
Ancak tüm bu olumsuzluklara rağmen SegWit halen birçok Bitcoin balinası için ana sohbet konularından biri. Bunu şuradan anlayabiliyoruz: Şu anda en fazla Bitcoin’i 175 bin adet ile hesabında bulunduran bir cüzdan, tamamen SegWit uyumlu. Aslında büyük resme bakıldığında en fazla Bitcoin bulunan 100 cüzdandan 26’sı, SegWit uyumlu cüzdanlar olarak görünüyor.
Lightning Network Dört Nala Geliyor
SegWit ile birlikte Lightning Network de Bitcoin para transferlerini daha efektif ve kullanışlı yapmak için yola çıkmış durumda.
Birim başına düşen Bitcoin transfer ücretlerini çok çok ciddi oranda düşürerek, bunu yaptığı yetmezmiş gibi bir de aynı zamanda saniye başına onaylanan transfer sayısını da hayli arttıran Lightning Network şu anda çok revaçta ve çok beğeniliyor. Sistemin ölçeklenebilirliğini bir de kendileri test etmek isteyen birçok kullanıcı birbirlerine Bitcoin’in en ufak birimi olan bir Satoshi gönderiyorlar.
Ancak tüm bu devrim niteliğindeki gelişmelere rağmen, Lightning Network’un en çok eleştri aldığı konu kullanıcı dostu olmayışı idi. Konuyla ilgili eleştrilerin farkında olan ekip; Google Play Store’da Lightning Network uyumlu cüzdanın kullanıma hazır olduğunu ilan eden bir duyuru yayınladı.
Aylardır kripto para camiasının yolunu dört gözle beklediği ve ismi Eclair olan bu cüzdanın çıkışı büyük sevinç yaratırken, Eclair’i deneyimleme şansı bulan kullanıcılar; gördükleri karşısında hayli memnun kaldı. Ancak yine de cüzdanın işleyişinde yaşanan birkaç ufak sorun sosyal medya kanalları ile şirkete iletilirken, Eclair’in arkasında yer alan üretici firma ACINQ bu hataların düzeltilerek, cüzdanın yeniden piyasaya sürüleceği bilgisini paylaştı.
Bu ufak tatsızlığa karşın diğer Lightning Network tabanlı projeler ile birlikte sahne alan Eclair cüzdanı, aynı diğer projeler gibi Bitcoin’i daha kolay kullanılan, daha efektif ve daha ölçeklenebilir bir kripto para haline getirecek. Özellikle teknolojiden bi haber olan ancak yine de böylesi bir fırsatı ve devrimi kaçırmak istemeyen kullanıcılara sağlayacağı deneyim ile fark yaratması beklenen Lightning Network’te, fiyatların ciddi düşüşü de Satoshi gönderimlerini mümkün kılarak; piyasada bir yaraya daha merhem olmaya çalışacak.
Peki Transfer Ücretleri Ne Durumda?
Nisan 2018 tarihi itibari ile, bir Bitcoin göndermek için ödenen ortalama ücret; Bitcoin’in deyim yerindeyse çılgın attığı 2017 sonlarına göre tam yüzde 95 daha ucuz. Bitcoin ve diğer kripto paralara ilginin inanılmaz derecede arttığı 2017 sonlarında ortalama 50 dolar olarak verilen Bitcoin transfer ücreti, Bit Info’nun son raporuna göre, yeni gelişmeler ile birlikte neredeyse 1 dolara inmiş durumda.
Elbette fiyatlardaki bu denli keskin düşüş tamamen SegWit ve Lightning Network’un işin içine gelmesi ile açıklanamaz ancak; bu iki teknolojinin bu olayda katkısı olduğu su götürmez bir gerçek.
Güzel olan şey, kripto para camiasının daha efektif, faydalı ve kullanılabilir bir deneyim için sürekli yeni yollar denemek ve bulmak konusunda gösterdiği bu çaba. Bir gönderim başına neredeyse 50 doların alındığı, gönderimlerin yeri gelip saatler hatta günler sürdüğü günler; görünen o ki geride kaldı. Artık tüm kripto para camiasının beklediği tek bir şey var. O da tüm bu Lightning Network ve SegWit gibi teknolojilerin, hem borsalar hem de kullanıcılar tarafından iyiden iyiye benimsenmesi…