Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Coinbase ve Bitfinex SegWit’i Destekliyor, Güneşli Günler Geliyor

Kripto para borsası, cüzdanı olan ve GDAX’ı da bünyesinde barındıran Coinbase ve Hong-Kong merkezli kripto para borsası Bitfinex dün yaptıkları duyuruyla Segregated Witness’ı (SegWit) uygulamaya koyacaklarını açıkladılar. Şirketlerin yaptıkları açıklamalara göre kullanıcılar bundan böyle Bitcoin işlemlerinden hem daha az ücret ödeyecek hem de daha az bekleyecekler.

Coinbase’in SegWit’i benimsemesi aslında çok şaşırtıcı değil çünkü şirketin başkan yardımcısı ve genel müdürü olan Dan Romero, Aralık ayı civarlarında bunun ipucunu vermişti. Romero, yaptığı açıklamada Coinbase kullanıcılarının 2018 yılının başlarında SegWit’ten faydalanabileceklerini söylemişti.

Çok uzun süre boyunca Bitcoin ağında ciddi tartışmalara yol açmış olan SegWit protokolü yavaş yavaş benimsenmeye başlanıyor. SegWit protokolü sayesinde Bitcoin üzerinden yapılan işlemler maliyet ve süre açısından kullanıcılara ciddi avantajlar sunacaklar.

Bitcoin ağında işlemlerin geç tamamlanıyor olması bir yana koyulabilir belki ama iş işlem ücretine geldiği zaman çok ciddi bir sorunla karşılaşmış oluyoruz. Bitcoin kullanıcıları birkaç aydır oldukça yüksek işlem ücretleri ödemek durumunda kalıyorlar ve bu durum Bitcoin‘in epey fazla kişi tarafından eleştirilmesine yol açıyordu. Bitcoin’in devasa artışlar yaşadığı dönemlerde (Kasım, Aralık gibi) ortalama işlem ücreti 34 $’a kadar çıkmıştı. Neyse ki bu fahiş fiyatlar artık geride kaldı. Şu sıralar ortalama bir Bitcoin işlemi 0.80 $ gibi bir işlem ücretini beraberinde getiriyor.

Nedir Bu SegWit?

SegWit, Bitcoin ağının ölçekleme sorununa deva olabilecek (ya da olabileceği düşünülen) bir protokol güncellemesi. SegWit’in uygulanması halinde Coinbase ve Bitfinex kullanıcıları (bu haber özelinde) Bitcoin üzerinden yaptıkları işlemlerde çok daha düşük ücretler öderken çok daha az bekleyecekler. SegWit ne yapıyor da bu gibi avantajlar sunuyor diyecek olursanız blok boyutunu arttırdığını söyleyebiliriz. SegWit imza verisini işlem verisinden ayırarak bir bloğun taşıyabileceği veri miktarını arttırıyor.

SegWit zaten kendi başına bir deva sunuyor ancak bu güncelleme başka şeylerin de önünü açıyor. SegWit’in uygulanması demek Lightning Network gibi güncellemelerin çok daha rahat bir şekilde geliştirilip uygulanabilmesi anlamında geliyor. Lightning Network sayesinde Bitcoin saniyede milyonlarca belki de milyarlarca işlem kaldırabiliyor olacak. En azından planlanan şey bu demek daha doğru olur.

Peki SegWit’in tamamen benimsenmesi durumunda Bitcoin’in tüm dertleri, sorunları çözülecek mi? Hayır. Bitcoin ağı üzerinde gerçekleşen işlemlerin %100’ünün SegWit’i kullanıyor olması halinde ağın kapasitesi üç aşağı beş yukarı ikiye katlanmış olur olmasına ancak bu “mutlak çözüm” sunmuş olmaz. Böyle bir şey yaşansa bile Bitcoin için radikal karar alma gerekliliği devam edecek.

Coinbase’in Desteği

Romero yaptığı açıklamada Coinbase’in SegWit’i benimseme sürecini detaylı şekilde araştırdığını ve gözden geçirdiğini söyledi.

“Mühendislerimiz açısından bakarsak müşterilerin fonlarını güvenli şekilde depolamak hala daha ilk önceliğimiz. Daha sonraki önceliğimiz ise [ticaret] hacminin zirve yaptığı dönemlerde platformumuzun çalışmaya devam edebilmesini sağlamak.”

SegWit’in özellikle Coinbase gibi bir borsa tarafından desteklenmesi önemli bir gelişme çünkü kıyaslama yaptığımız zaman Coinbase’in piyasadaki pek çok diğer borsadan üstün olduğunu görebiliyoruz. Borsanın her ay milyonlarca aktif kullanıcısı oluyor ve Coinbase, Bitcoin’in toplam ticaret hacminde de ciddi bir paya sahip. Dolayısıyla Coinbase’in aldığı SegWit’i destekleme kararı, tüm piyasada bir akım başlatabilir.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment