Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Lightning Network Ana Ağda 1000 Ödeme Kanalına Ulaştı

Bitcoin fiyat olarak 2018 yılına pek olumlu bir giriş yapmadı ve pek çok yatırımcı şu an Bitcoin için “devam mı tamam mı” sorusunu dahi soruyor. Ancak tüm bu fiyat, yatırım, kar, zarar gibi şeylerin ardında Bitcoin gelişim göstermeye devam ediyor. Lightning Network yepyeni bir boyuta ulaştı.

1,000 Ana Ağ Ödeme Kanalı

Bu haftanın başlarında açık LN ödeme kanallarının sayısı il kez 1,000’i geçti. Bu yeni yeni oluşmayan teknoloji için yepyeni bir dönüm noktası olmuş oldu. Bilindiği üzere pek çok kişi Bitcoin’in mevcut sorunlarını uzun vadede çözecek teknolojinin Lightning Network olduğunu düşünüyor hatta tamamen buna bel bağlıyor. Bitcoin’in “mevcut sorunları” derken de tabii ki pahalı işlem ücretlerinden ve -eskisine göre ciddi bir azalma olmuş olsa da- onaylanmamış, onaylanmayı bekleyen işlemlerden bahsediyoruz. Bu sorunlar Bitcoin’i ödeme seçenekleri arasında bulunduran bazı şirketlerin Bitcoin’den vazgeçmelerine yol açmıştı.

Lightning Network, ana Blockchain üzerindeki işlemleri ikinci katmanda olan LN ağına taşıyarak ağı rahatlatmayı planlıyor. Ödeme kanallarını kullanan LN kullanıcıları neredeyse anlık olarak gerçekleşen işlemleri yine neredeyse hiçbir ücret ödemeden gerçekleştirebilecekler. Bu özelliğin de Bitcoin’i en başından beri olması istenen şeye, yani bir ödeme aracına dönüştürmesi bekleniyor.

Görsel: CCN

Lightning Network yazılım hala daha alfa deneme aşamasında olsa da ağın destekçileri Bitcoin ana ağında LN düğümleri kurup, bu düğümler arasında ödeme kanalları oluşturmaya başladılar bile. Ana ağda şuanda LN yazılımını kullanan 400’den fazla düğüm kullanıyor ve bu sayı 17 Ocak’ta 30’dan daha azdı.

Karşılaştırma yapmak için şunu söyleyelim: piyasa hacmi bakımından en büyük dördüncü kripto para olan Bitcoin Cash’in (kopya sürümleri hariç tutarsak) 1,171 aktif düğümü bulunuyor. Bu sayı alfa aşamasındaki LN’nin üç atından daha az.

Lightning’in Diğer Başarıları

Geçtiğimiz haftalar boyunca Lightning Network birkaç dönüm noktasını daha geçti. Bazı “cesur” kullanıcılar, gelecek vaat eden LN teknolojisinin gelişimini hızlandırmak adına BTC’nin ana ağını riske attılar.

Ocak ayında TorGuard sunduğu VPN hizmeti karşılığında ana ağdaki LN ödemelerini kabul etmeye başladı. Şirket daha sonra cesur bir kullanıcının LN ödemesi sayesinde fiziksel bir eşya almasına izin vererek yeni bir ilke imza atmıştı. Bitcoin’deki meşhur pizza ödemesini biliyorsanız, TorGuard’ın LN’nin “pizzası” olduğunu söyleyebiliriz.

Bu haftanın başlarında da Avusturya merkezli startuplardan olan Coinfinity, Bitcoin ATM’si üzerinde gerçekleşen ilk LN işlemi olduğuna inanılan işlemi tamamladı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment