Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ödeme İşleyicisi Stripe Bitcoin’e Verdiği Desteği Kesiyor

9 milyar $’lık değere sahip olan mobil ödeme işleyicisi Stripe, Bitcoin entegrasyonunu yavaş yavaş kaldıracağını duyurdu. Önümüzdeki üç ay boyunca Stripe müşterileri Bitcoin ödemelerinden uzaklaşmaya teşvik edilecekler. Üç aylık süreçten sonra ise Bitcoin, tamamen kabul edilmez hale gelecek.

Stripe 2015 yılında platformu kullanan tüm satıcıların Bitcoin kabul etmesini sağlayan Bitcoin entegrasyonuyla epey ilgi toplamıştı. Pek çok kişi de Stripe’tan gelen bu hamlenin Bitcoin’in bir ödeme metodu olarak epey yaygınlaşmasının neticesi olarak yorumlamıştı ancak günümüzde artan işlem ücretleri ve yavaş işlem onayları, ağda aksaklıklara yol açmaya başladı.

Hayal Kırıklığı

Bir blog gönderisi paylaşan Stripe, Bitcoin’i platforma ilk kez entegre ettiğinde ne kadar büyük umutları olduğunu belirtti.

“Umudumuz Bitcoin’in online işlemler için evrensel, merkezsiz bir alt katman haline gelmesi ve müşterilerimizin kredi kartının yaygın olmadığı yerlerde veya kredi kartlarının fahiş fiyatlarda olduğu kullanım durumlarında alıcılara olanak tanımalarına yardım etmesi yönündeydi.”

Stripe, Bitcoin’i artık bir ödeme metodu olarak platformunda tutmayacak olmasının sebebi olarak yavaş doğrulama sürelerini ve yüksek işlem ücretlerini gösteriyor.

“Ancak bu Bitcoin’in ödemeler için daha kullanışsız olmasına yol açtı. İşlem onaylanma süreleri ciddi ölçüde arttı ve bunun sonucunda itibari para ile gerçekleşen işlemlerin başarısızlık oranı arttı. (İşlem onaylanıncaya dek Bitcoin fiyatında yaşanan oynaklıklar, ‘yanlış’ miktar olduğu anlamına geliyor). Bunun yanında işlem ücretleri de çok arttı. Sıradan bir Bitcoin işlemi için onlarca ABD Doları ödemek yaygın hale geldi ve bu da Bitcoin işlemlerini banka transferleri kadar pahalı yapıyor.”

Bir Varlık Olarak Bitcoin

Stripe, Bitcoin hakkında genel olarak hala daha olumlu düşünmeye devam ediyor. Sorun şu ki şirket artık Bitcoin’i bir ödeme ağı olarak değil, varlık olarak görüyor.

“Blok boyutu sınırlarına ulaşılan geçtiğimiz bir ya da iki yıl boyunca Bitcoin, bir ödeme aracı olmaktansa bir varlık olmaya daha uygun hale geldi. Bitcoin topluluğunun elde ettiği genel başarıya bakıldığında, yol boyunca verilmiş kararlar ile tartışmak zor. (Herhangi bir yeni ve hırslı projenin de böyle başarılı olmasını görmekten mutluluk duyuyoruz).”

Şirketin yaptığı yorumlar kripto para sektöründeki Max Keiser gibi isimlerin düşüncelerini anımsatıyor. Keiser de Bitcoin’i artık bir ödeme aracından ziyade, “Altın 2.0” olarak gördüğünü söylemişti.

“(Dijital para birimi) Dash kripto para ile ödeme yolu olarak ilerlerken Bitcoin kendini Altın 2.0 olarak görüyor. Bitcoin’in ölçekleme tartışmalarından bıkmış olanlara ödemeler için Dash’i benimsemelerini ve Bitcoin Core’u Altın 2.0 üzerinde çalışırken yalnız bırakmalarını tavsiye ederim.”

Altkoinlere Geçiş

Keiser, Dash’i Bitcoin’den daha iyi bir ödeme yolu olarak gösterirken Stripe, Bitcoin’e rakip olarak birkaç farklı para biriminden bahsediyor:

“OmiseGO hırslı ve zekice bir öneri. Daha geniş olarak, Ethereum yüksek potansiyelli pek çok projeyi ortaya çıkarmaya devam ediyor. Sabit kullanımın büyümeye devam etmesi halinde (fon sağladığımız) Stellar’a destek verebiliriz. Onaylanma sürelerini ve işlem ücretlerini düşük seviyede tutan Bitcoin Cash’in, Litecoin’in veya farklı bir Bitcoin türevinin kayda değer popülerlik kazanması da mümkün.”

Belirtmek gerekiyor ki şirketin bu “daha iyi” koinlerden hiçbirini platforma ekleme gibi bir planı, en azından şimdilik, bulunmuyor.

Geri Alınabilir

Stripe şu an için olmasa da gelecekte Bitcoin’i tekrar bir ödeme aracı olarak görme ihtimalini de göz önünde bulunduruyor.

“Ödemeleri hızlandırmak için Lightning ve diğer öneriler ile yaşananlara ilgi duyuyoruz… Bitcoin’in kendisi de ödemeler için gelecekte yeniden uygun olabilir.”

SegWit için yapılan ve aylarca süren tartışmaların sonunda planın en nihayetinde ölmesi artık gözlerin Bitcoin’i ödeme aracı olarak yeniden uygun hale getirebilecek Lightning Network’e dönmesine yol açtı. Lightning Network bir süredir gelişim sürecinde ve uygulamaya geçmek için birbiriyle rekabet halinde olan bazı taraflar var. Ancak bunların hiçbiri genel kullanım için yeteri kadar güvenli veya uygun olarak görülmüyor. Ama önce Steam‘in, şimdi de Stripe’ın Bitcoin’i artık nitelikli bir ödeme aracı olarak görmüyor olması, bir an önce bir çözümün gelmesi gerektiğini gösteriyor. Tabii Bitcoin hala daha bir ödeme aracı olarak işlev görmek istiyorsa.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment