Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Steam Artık Bitcoin Ödemelerini Kabul Etmeyeceğini Açıkladı

Valve bugün yaptığı açıklamada oyun platformu Steam’in, yüksek işlem ücretleri ve değişkenlik sebepleriyle artık Bitcoin ödemelerini kabul etmeyeceğini duyurdu. Valve’nin yaptığı açıklamaya göre Bitcoin ödeme işleyicisi Bitpay’in Steam’e kestiği işlem ücreti geçtiğimiz hafta 20 $’ı aştı. Geçtiğimiz baharda Valve dijital parayla ödeme kabul etmeye başladığında bu işlem ücreti yalnızca 20 sent civarındaydı.

Steam platformu 2016 Nisan’da Bitcoin fiyatı 450 $ düzeylerindeyken Bitcoin ödemelerini kabul etmeye başlamıştı. Valve’nin Bitcoin fiyatındaki değişkenlikten şikayet etmesi de biraz ironik. Eğer ödemeyi alır almaz Bitcoin’leri satmak yerine tutsalardı şuanda bir servet elde etmişlerdi.

Valve’nin Bitcoin fiyatındaki değişkenlikle ilgili yaptığı açıklama:

“Bitcoin’in değeri geçmişte de oldukça değişkendi ancak geçtiğimiz birkaç ay içinde bu değişkenlik son derece yüksek seviyelere çıktı ve Bitcoin yalnızca geçtiğimiz birkaç gün içinde %25 oranında değer kaybetti. Bu durum, müşteriler Bitcoin kullanarak oyun satın almaya çalıştığında sorun yaratmakta.”

Para akışı ve iş planlaması açısından Bitcoin’in değişkenliği gerçekten bir problem yaratsa da uzun vadeye baktığımızda Bitcoin fiyatı her zaman yükselmeye eğimli oldu. Steam’dekiler aldıkları Bitcoin’lerin bir kısmını bile saklamış olsa bu miktar şuanda işlem ücretlerini ödemeye yeter de artardı.

Yüksek Ücretler

Doğal olarak Valve aynı zamanda Bitcoin ağını kullanmak için ödenen yüksek ücretlerden şikayet etti. Resmi sitede yapılan açıklama şöyle:

“Geçtiğimiz birkaç ay içinde, Bitcoin’in değerinde büyük değişiklikler ve Bitcoin ağına ödenen işlem ücretlerinde önemli artışlar gözlemledik. Örneğin geçtiğimiz hafta müşterilerin Bitcoin ağına ödemeleri gereken işlem ücretinin $20’a kadar yükseldiğini gördük. (Bitcoin kullanmaya başladığımızda bu ücret $0.20 civarındaydı) Ne yazık ki Valve’ın bu ücretin miktarı üzerinde herhangi bir kontrolü bulunmamakta. Ve bu ücretler Bitcoin ile ödeme yapıldığında fiyatların mantık dışı seviyelere yükselmesine sebep oluyor. Bitcoin’in değeri çok fazla düştüğü zaman, yüksek işlem ücretleri daha da büyük sorunlara yol açıyor.”

Valve’nin bu konuda yalnız olduğunu söylemek pek mümkün değil çünkü kripto para sektöründeki pek çok iş yeri ve kişi yüksek işlem ücretlerinden şikayetçi. Blok boyutunu arttırma önerisini reddeden Bitcoin geliştiricileri artık çareyi “lightning network”te arıyor. Bu ağ işlemleri blockchain dışına taşıyacak ve işlem ücretleri ile onaylanma sürelerini düşürürken güvenliği de koruyacak.

Dijital para sektöründeki hatırı sayılır derecede kişi Bitcoin’in bir ödeme metodu yerine “dijital altın” olarak kullanılabileceğini savunuyor. Bu kişilerden biri de Max Keiser. Keiser Bitcoin’in bir değer saklama aracı olarak bu kadar kullanışlı olmasının, fiyatı 100 bin $’a kadar götürebileceğine inanıyor. Keiser:

“Bitcoin kendisi Altın 2.0 olarak görürken Dash kripto para (sektöründe) ödeme yolu olarak gelişiyor. Bitcoin’deki ölçekleme tartışmalarında hayal kırıklığına uğramış kişilerin ödemeler için Dash’i seçmesini ve Bitcoin Core’u Altın 2.0 olmaya bırakmasını tavsiye ediyorum.” yorumunda bulundu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

1 Comment

  • Niyazi
    Posted 07 Aralık 2017 - 14:50 14:50

    Steam yada bir başka tedarikçi, burada bitcoine yatırım yapmıyor, sadece ödeme yöntemlerine ekliyor. Dolayısıyla ürününü sattığında bitcoini tutsaydı gibi saçma bir yorum olamaz. Tabi ki bürün karşılığı bitcoin gelir gelmez dolara çevirecekler.

Leave a comment