Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SegWit2x’in Başarısızlığı Bitcoin’in Dijital Altın Olduğunu Doğruluyor

İki Pizza almak için 10,000 Bitcoin harcanan günlerde, kripto paranın amacı merkezi olmadan, global ve kişiden kişiye yapılabilen bir para transferi yöntemi oluşturmaktı.

Günümüzdeyse Bitcoin’in fiyatı eski zamanlara göre 1,000,000 kat artmış bulunuyor. Ancak Bitcoin ağı ödeme yöntemi fonksiyonunu yavaş yavaş yitirmekte.

Bitcoin aslında hala bir kimlik bulma çabası içerisinde

Birçok kişi Bitcoin’i geleneksel para yerine geçen bir devrim olarak nitelendiriyor, ancak Bitcoin alıp sadece piyasayı izlemekten memnun olanlar da var.

Birkaç Bitcoin’le alınan pizzaların ucuz olduğu günlerde Bitcoin’ yapılan 1 $‘lık yatırım, şu anda 3 milyon $’dan fazla değere sahip olurdu.

Bu günlere gelene kadar çeşitli güncellemeler görmüş olsak da Bitcoin’in evrimi ödeme yönteminden çok, dijital bir altına yönelmiş gibi görünüyor. Bakiye transferleri hızını ve fiyatını düşürmeyi hedef alan SegWit2x, birkaç farklı sebepten dolayı iptal edilmişti.

Bu sebeplerden bazıları mantıklı olsa da bazılarının hiçbir dayanağı yoktu. Buna bakılacak olursa günün sonunda tek bir sonuca ulaşıyoruz: Kimse Bitcoin’in kapasitesini artırmak için acele etmiyor.

Dijital Altın Yolunda Hiçbir Problem Yok

SegWit2x’e destek veren çoğu insan bir süre sonra sırtını dönmüştü. Bunun başta kullanıcı topluluğunun fikir uyuşmazlığı olmak üzere birçok sebebi var. Ayrıca SegWit güncellemesinden sadece birkaç ay sonra SegWit2x’in getirilmeye çalışılması da ayrı bir önemli neden sayılır.

Kullanıcıların ve Bitcoin geliştiricilerinin ölçeklenebilirlik konusuna pek önem vermemesinin etki ettiği önemli konular da var. Bu hardfork’un iptali, insanların Bitcoin’e bakış açısını önemli bir ölçüde değiştirdi.

Geliştiricilerin transfer hızı ve ücreti konusundaki ilgisizliği, Bitcoin’i bir ödeme yöntemi olmaktan çok daha uzağa çekti. Bitcoin şu anda yatırımcıları heyecanlandıran tamamen yeni bir ‘mal varlığına’ dönüştü denilebilir.

Bu kripto para için açılan ön ödemeli sözleşmeler ve Wall Street yatırımcıları tarafından gelen destekler, Bitcoin’i bir yatırım aracı olarak yüceltti. Ancak perakende marketlerinde ödeme yöntemi olarak kullanılma konusu çok daha cansız hale geldi.

Dijital market organı Cooperatize.com’un kurucularından Roger Wu, konuyu şöyle ele alıyor:

“En önemli soru, insanlar Bitcoin ile çalışmaya istekli mi? Doğrusunu söylemek gerekirse, birçok kullanıcımız da başka işletmeler de Bitcoin kullanmıyor.”

Bu konu iki ucu keskin bir kılıç. Eğer insanlar Bitcoin’lerini harcamak istemiyorsa, haliyle satıcılar da Bitcoin ile çalışan ödeme sistemleri getirmeyecek. Bu da kullanıcılara dijital altınlarını harcamak için bir sebep vermeyecek…

New York Üniversitesi işletme bölümünde Bitcoin üzerinde araştırma yapan David Yermack, “insanlar Bitcoin’i ellerinde tutmak için bir sebep bulamazlarsa Bitcoin’in yaygınlığı da azalır” şeklinde bir açıklamada bulunmuştu.

Morgan Stanley tarafından Haziran ayında hazırlanan 33 sayfalık bir raporda ise Bitcoin ve Blockchain teknolojisinin imkanlarına daha detaylı bir şekilde bakılmış.

“Blockchain’in temellerindeki ölçeklenebilirlik sorunları, birçok kripto paranın aynı bir para birimi gibi kullanılmasında engel oluşturuyor. Tek bir para transferinin onaydan geçmesi bazen 10dakika, bazen 1 saat arasında bir zaman alabiliyor.”

Bunlar göz önünde bulundurulduğunda, Bitcoin’i dijital bir altın gibi kullanıp kazanç elde edenler, zaten düzgün çalışan bir protokolün gelecek bir güncellemeyle zarar göreceğini düşünüyorlar.

Her İki Hedefin de Geleceği Var

Bitcoin, dijital altın olma yolunda ilerlerken ödeme yöntemi hedefini geride bıraktı. Peki neden hala “paranın geleceği” olarak nitelendiriliyor? Aslında Bitcoin’in para ödeme yöntemi olabilmesi için hala bazı metotlar mevcut.

Bitcoin yıllar önceki tanıtımında ödeme yöntemi olarak anlatılsa da artık tamamen farklı bir işleve hizmet ediyor. Ancak Bitcoin sağlam, güvenilir ve sorunsuz bir yatırım aracı haline geldiğinde buna bazlı bir ödeme yöntemi geliştirmek çok daha mantıklı olur.

Bu ödeme yönteminin oluşumunda ağızlardan düşmeyen çözümlerden bir Lightning Network güncellemesi, yani “şimşek hızında” bir ağ. Bu güncelleme Bitcoin blockchain’ine entegre edilirse kişiler arası para transferleri inanılmaz bir ölçüde daha hızlı gerçekleştirilebilir hale gelecek.

Seçilmesi Gereken bir Yön

Eğer Bitcoin şu anda olduğu gibi dijital altın yönünde ilerlemeye devam ederse daha sonra bir ödeme sistemi olarak kullanılmaya hazır olur. Tam tersi bir yönde ilerlenmesi korkunç sonuçlar doğurabilir. Ödeme yöntemi olmaya çalışan bazı altkoinler halihazırda mevcut, örneğin Bitcoin Cash.

Bir ödeme sisteminin temelini sabit bir likidite oluşturur demek mümkün. Bu stabilitenin temelleri oturmuş bir mal varlığı oluşturmak yerine direkt ödeme sistemi kurma sonucunda yakalanması imkansıza yakın. Daha çok likidite, daha stabil ve olgunlaşmış bir market demek. Hatta Bitcoin piyasasına daha çok para aktıkça fiyat oynaklığının azaldığını bile söyleyebiliriz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment