Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Artık Yeterince Olgunlaştı

Bitcoin, 2011’deki kripto para piyasasına göre artık oldukça olgun sayılır.

Bu ay başında Bitcoin’in günlük işlem hacmi 4.5 milyar doları geçmişti. Dünya’nın en çok işlem gören hissesi Apple(AAPL) bile bu kadar büyük bir işlem hacmine sahip değil.

Bitcoin Marketinin Genişliği, Uzun Vadede güçlü olması demek

Bitcoin piyasasının kullanım alanlarının gün geçtikçe gelişmesi ve işlem hacminin artması, Bitcoin için mükemmel bir gösterge. Bundan önce Bitcoin, geleneksel finans marketlerindeki üst düzey yöneticiler ve hükümet görevlileri tarafından sıkça eleştri alıyordu. Örneğin Avrupa Merkez Bankası başkanı Mario Draghi, bir basın konferansında Bitcoin marketinin dikkate alınması için “yeterince olgunlaşmadığı” konusunda bir açıklama yapmıştı:

“Yeni bir şey çıktığında insanların beklentileri yüksek olduğu gibi kuşkuları da yüksek oluyor. Bizim Bitcoin ve diğer kripto paralar hakkında düşüncemiz, dikkate almak için yeterince olgun olmadıklarıdır. 2008’deki küresel finansal krizde öğrendiğimiz önemli derslerden biri de buydu. Bütün yeni finans teknolojileri, potansiyel riskleri göz önünde bulundurarak ve dikkatli bir şekilde ele alınmalı.”

Tabii ki bu açıklama mazide kaldı. Bitcoin artık Avrupa Merkez Bankası ve diğer banka kuruluşları için olgunlaşmış durumda. Japonya, ABD ve Güney Kore gibi finans anlamında lider bölgeler halihazırda kripto paralar için gerekli altyapıyı hazırlamış ve regülasyonları çıkarmış bulunuyor. Bitcoin için talep, likidite, kullanıcı sayısı ve piyasa değerinin inanılmaz bir oranla yükseldiğini varsayarsak, bu ülkeler ellerini çabuk tutmakta son derece haklılar.

Ancak bunlardan daha da önemli bir etken var: oynaklık ve kırılganlık, yani volatilite. Ünlü Bitcoin analisti ve yatırımcısı Chris Burniske tarafından yayınlanan grafik, Bitcoin’in volatilite değerlerinin geçtiğimiz 6 yıl boyunca önemli bir derecede azaldığını gösteriyor.

“Likidite arttıkça, Bitcoin’in günlük volatilitesi düşmekte. Grafik @cburniske’e aittir.”

Andreas Antonopoulos gibi uzmanların daha önce belirttiği gibi, Bitcoin’in fiyatındaki ani artışlar da bir volatilite göstergesi. Ancak Bitcoin piyasası olgunlaştıkça, kullanıcıların alım satım işlemlerine bağlı bu tür fiyat değişimlerinin azalması bekleniyor. Bitcoin’in finans endüstrisinde bir yer bulması, fiyatın stabil olmasına bağlı…

Düşük volatilitenin Bitcoin’e katkıları

2016 Aralık ayında BTCC CEO’su Bobby Lee, Bitcoin’in düşük volatilite değerlerinin bir olgunluk göstergesi olduğunu söylemişti:

“Bitcoin için düşük fiyat oynaklığı iyi bir şey. Piyasa olgunluğunun oturması, insanların paralarını dijital bir şekilde de saklayabileceklerinin bir göstergesi. Bitcoin’in piyasa değeri 12 milyar doları geçebilir.”

O zamanlarda 12 milyar dolar çok yüksek gibi görünse de, şimdiki piyasa değeri 99 milyar dolar; söylenen değerin neredeyse 9 katı. Bitcoin’in piyasa değeri ve fiyatı kısa bir süre içinde inanılmaz yükselse de, volatilite göreceli olarak düşük sayılabilir. Bitcoin’e gelen fiyat düzeltmeleri eskisinden daha az etkili oldu ve piyasa bu süreç boyunca genelde pozitif eğilimliydi. Ayrıca volatilite geçtiğimiz yıl süresince %4 gibi bir oranda seyretti.

Antonopoulos, 2015 yazında yaptığı bir açıklamada fiyatın yükselmesi durumunda bile yüksek volatilitenin Bitcoin’in büyümesi için negatif olduğunu söylemişti.

“Bitcoin fiyatının pozitif yönde ‘manipüle’ edilmesine çok heyecanlanmayın. Fiyat yükselse bile volatilite her halükarda kötü birşey.”

Özet olarak, Bitcoin piyasası olgunlaştıkça volatilite %4’ten hızlı bir şekilde düşecek. Bu da fiyat stabilitesi için tabii ki iyi bir gösterge.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment