Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SegWit Bitcoin’de Aktifleşti

Segregated Wittnes (SegWit) soft forku Bitcoin ağında aktifleşti.

Bu gece 3:57’de BTCC tarafından kazılan 481,824. blok itibariyle SegWit’e geçmiş tüm düğümler SegWit kurallarını dayatmaya başladılar. Bitcoin’in şuana dek yaşadığı en kapsamlı güncelleme olarak SegWit yepyeni bir veri yapısı getiriyor ve güncellenmiş düğümlerle Bitcoin bloklarının görünüşünü değiştiriyor. Güncellenmemiş düğümler normal bir şekilde işlev görmeye devam ediyor.

Gelen değişiklikler arasında Bitcoin’in blok boyutu limitinin, blok “ağırlığı” limiti ile değiştirilmesi var. Bitcoin blokları artık boyut olarak 4MB‘a ulaşabilecek. Buna ek olarak SegWit işlemleri “malleability bug” denilen sorundan etkilenmeyecekler. Bu da ileri düzey iki-katman protokollere, Lightning Network gibi, imkan sağlayacak.

Gelecek birkaç saatte, günde, haftada ve ayda karşımıza çıkacak şeyler aşağıdadır.

Blok Boyut Limiti Blok Ağırlığı Limiti Oluyor

Bitcoin blokları artık boyut değil ağırlık limitine sahip. Bloğun içindeki işlemlerin türlerine de bağlı olarak bir blok 4MB’lık işlem taşıyabilir – gerçi 2MB’lık bir boyut daha gerçekçi olur. Bu güncelleme işlem ücretlerini düşürecek ve işlemlerin onay süresini kısaltacak.

Ancak bu demek değil ki tüm bloklar bugün aniden 2MB’lık boyuta ulaşacaklar. Bir işlemin bloklara yeni eklenen bu alanı kullanabilmesi için bir SegWit adresinden yollanması gerekiyor (yani bir SegWit ‘çıktı‘sından), işlemin bir SegWit adresine yollanması yetmiyor.

Aktivasyonun gerçekleştiği sırada Bitcoin’ler SegWit adreslerine geçirilmedi tabii ki. Şuana dek bu mümkün değildi. İşlemlerin yeni gelen blok kapasitesinden faydalanabilmesi için öncelikle bir SegWit adresine gönderilip sonra o adresten tekrar kullanılması gerekiyor.

Buna ek olarak, cüzdanların ve diğer uygulamaların SegWit işlemlerini desteklemeye hazır durumda olması gerekiyor.

Geniş çaplı Bitcoin hizmet sağlayıcıları, SegWit işlemlerini desteklemeye hemen başlayabilirler, bazılarının ise hazırlanmak için biraz süreye ihtiyacı olabilir. Bitstamp, Kraken ve OKCoin gibi büyük borsalara Bitcoin altyapısı sağlayan BitGo, yakın zamanda SegWit’e hazır hale gelmeyi planlıyor.

BitGo mühendislerinden Jameson Lopp:

“Tam olarak bir tarih belirlemedik ancak olabilecek en yakın zamanda başlamak istiyoruz. Gelecek hafta genel olarak hazır oluruz diye düşünüyorum.” açıklamasında bulundu.

Bazı cüzdanlar ve hizmetlerin hazır hale gelmesi ise biraz daha uzun sürebilir. Ne kadar uzun süreceği cüzdandan cüzdana farklılık gösterecektir.

Lightning ve Daha Fazlası

Bitcoin’deki blokların kapasitesinin artmasından daha çok beklenen şey aslında Lightning Network gibi iki-katman teknolojilerin Bitcoin üzerine daha kolay bir şekilde inşa edilebilecek olmasıydı. SegWit sağ olsun.

Bu teknoloji hala daha çoğunlukla yapım aşamasında ve sıradan kullanıcıların kullanımına sunulması birkaç ay daha sürebilir. Ancak, Lightning Lab. CEO’su ve kurucusu Elizabeth Stark’a göre bir deneme gerçekleştirilebilir.

“Bugün Bitcoin ana ağ betasında çıkarmadan önce son büyük çaplı versiyon olan Lightning Network Daemon yazılımımızın 0.3 alpha versiyonunu çıkardık.” diyen Stark: “Tam olarak bir tarih veremiyoruz ancak umudumuz, her açıdan teste tabi tuttuktan sonra olabildiğince erken şekilde sunmak. SegWit aktifleştiği zaman geliştiriciler tarafından ana ağ işlemleri de test edilebilir” açıklamasında bulundu.

Lightning Network kullanıma sunulduğu zaman bile, Lightning Network’ü ve ona benzer protokolleri kullanabilir gelişmiş özelliklerin çıkarılması yine biraz zaman alacaktır. Bu özellikler arasında atomic swap yer alıyor. Bu özellik farklı blockchainler arasında, Bitcoin ve Litecoin gibi, neredeyse anlık olarak ve yok denilebilecek kadar az maliyetle kripto paralar arasında değişim yapma imkanı sunacak. Stark aynı zamanda bu teknolojiye daha büyük geliştirmelerin de eklendiğini söylüyor.

“Lightning Network’ün uygulamaları açısından bir gelişim görüyoruz. Ana ağda sunulduktan sonra Lightning Network üzerinden çalışan onlarca uygulama olmasını bekliyoruz” diye ekledi.

Tüm bunlar dışında SegWit’in donanım cüzdanlar aracılığıyla işlem imzalarını daha hızlı hale getirme özelliğini de birkaç gün içinde göreceğiz.

Riskler

Şu sıralar SegWit aktivasyonu kullanıcılar için hala daha biraz risk taşıyor.

İlk risk aslında her soft forkun beraberinde getirdiği bir risk ve tamamen madencilerin yeni gelecek kuralları ‘gerçekten’ dayatmalarına bağlı. Eğer bazı madenciler dayatmaz ise, güncellenmemiş düğümler geçersiz işlem ve blokları kabul edebilir. En azından ağ bir blockchain düzenlemesiyle (“reorg”) bu durumu düzeltene kadar.

Buna ek olarak aktivasyondan sonraki birkaç saat madencilerin bir atak gerçekleştirmesine imkan veriyor. Bu atak “%51 atağı”na biraz benziyor. Eğer aktivasyon sonrasında bir SegWit adresine büyük miktarda Bitcoin gönderilirse; madenciler teorik olarak blockchaini aktivasyondan önceki haline “geri sarabilir” ve sıfırdan yeniden yapmaya başlarlar. SegWit çıktıları aktivasyon öncesinde güvenli olmadıkları için böyle bir “geriye sarma” atağı madencilerin yatırımları çalmasına neden olabilir.

Kısaca diyoruz ki, çok büyük miktarlarda Bitcoin gönderecekseniz hemen yollamayın. En azından birkaç saat veya gün bekleyin.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment