Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İran Merkez Bankası Bitcoin’i Araştırıyor

İran Merkez Bankası, kripto paralara karşı tutumunu belli etti.

Bu hafta gerçekleşen bir basın toplantısında İran Merkez Bankasının finansal teknoloji alanında ne gibi bir politika yürüteceği konuşuldu. Konuyla ilgili konuşmaların arasında merkez bankanın Bilişim Teknolojileri Genel Müdürü Naser Hakimi kripto paralardan, özellikle Bitcoin’den, bahsetmeyi ihmal etmedi. Hakimi merkez bankanın Bitcoin‘i araştırdığını ve bu alanda kapsamlı bir değerlendirme yapmayı planladığını belirtti.

Ne var ki Hakimi’nin yorumları ağırlıkla kripto paraların spekülatif bir piyasaya sahip olması üzerinde yoğunlaştı. Kripto paraların “şüpheli” ve “riskli” olduğunu belirten Hakimi, kripto para piyasasına giren yatırımcıların, sermayelerini riske attıklarını belirtti.

Hakimi:

“Bitcoin’in merkez banka tarafından resmi bir para olarak tanınmaması ile Bitcoin satın almanın ve Bitcoin ile ticaret yapmanın riskleri göz önünde bulundurulduğunda, olası kötü sonuçların yaşanmaması için önlemler alınması gerekiyor.”

Hakimi kripto paralar ile ilgili bu yorumu yapmadan önce bu yılın ortalarında Bitcoin’in İran için bir “fırsat” olduğunu söylemişti.

O dönem yaptığı açıklamada Bitcoin’i bir “fırsat” olarak görmenin yanında, milli bir dijital para çıkarma fikrinin de göz önünde bulundurulduğunu ve gözden geçirildiğini belirtmişti.

Hakimi’nin yaptığı yorumlar İran’ın kripto paralara karşı tutumunu tam olarak belli etmese de en azından yüzeysel olarak bu alanda çalışmalar yapıldığını gösteriyor. Özellikle İran’da bu sektörün inceleniyor olması mutluluk verici çünkü Orta Doğu’da çok az şirket veya ülke Bitcoin’i tanıyor.

Bundan birkaç hafta önce Lübnan Merkez Bankası yöneticisi Rlad Salameh, Bitcoin’in Lübnan’da tanınmayacağını; Lübnan’ın kendi dijital parasını çıkarmayı düşündüğünü söylemişti. Ancak Lübnan’da çıkacak devlet destekli dijital paranın blockchain teknolojisine dayanıp dayanmayacağı belli değil.

Orta Doğu’da kripto paraları ilgilendiren bir başka haber ise yine birkaç hafta önce Birleşik Arap Emirlikleri Merkez Bankasından gelmişti. Merkez bankanın yöneticisi Mubarak Rashed Khamis Al Mansoori, kripto paraların kullanımı konusunda halkı uyarmış; Bitcoin’in denetime ihtiyacı olduğunu belirtmişti. Mansoori aynı zamanda kripto paraların para aklama ve terörizm gibi eylemlerde kullanılabildikleri konusuna değindi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment