Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Lübnan Merkez Bankası: Bitcoin Denetimsiz

Lübnan Merkez Bankası (Banque du Liban) yöneticisi RIad Salameh’e göre Bitcoin gibi dijital paralar denetim altında olmadıkları için erişime engellenmeli.

Salameh ayrıca dijital paraların basit bir “mal varlığından” ibaret olduğunu ve resmi para birimi olarak verimsiz olacaklarını da ekledi.

Ekim ayının sonunda düzenlenen 7. Lübnan Kurumsal Sosyal Sorumluluk Toplantısı‘nın açılışında konuşma yapan Salameh, BDL’in ülke çapında kripto paraları “denetimsiz mal varlıklarına” benzediği için yasakladığını açıkladı. Ancak konuşmasının devamında çelişkili bir şekilde gelecekte para birimlerinin dijitalleşeceğini de iddia etti.

“[Bitcoin’i kastederek] Bunlara para birimi demek zor, çünkü fiyatları herhangi bir mal varlığı gibi sürekli hiçbir sebebe bağlı olmaksızın dalgalanıyor. Bu sebepten dolayı, BDL Bitcoin’in Lübnan’da kullanımını yasaklama kararı aldı. Elektronik paraların gelecekte önemli bir rol oynayacağını bilmekteyiz. Ancak BDL olarak bu tür adımları atmadan önce gerekli hazırlıkları yapmalı ve siber suçlara karşı bir koruma sistemi geliştirmeliyiz.”

Lübnan’dan yeni bir “dijital” para geliyor

Toplantıda Salameh aynı zamanda merkez bankası olarak kendi elektronik paralarını geliştireceklerini de açıkladı. Ancak bu “elektronik” paranın blockchain bazlı olup olmayacağı hakkındaki detaylar şimdilik saklı kalıyor. BDL yeni bir kripto para geliştirmek yerine, halihazırda kullanımda olan diğer geleneksel dijital ödeme yöntemleri bazlı bir para üzerinde çalışıyor da olabilir. Bu tür “elektronik” paraların diğer ülkeler tarafından hazırlanan başka örneklerini geçmişte görmüştük.

Ekvador ve İsveç gibi maddi yönden bağımsız ülkeler, kendi elektronik paralarını oluşturmak için kullanılabilecek olan teknolojileri araştırmaya devam ediyor. Çin gibi ülkeler ise dijital para yerine tam anlamıyla kripto para geliştirmek için blockchain üzerinde denemeler yapmakta.

Salameh merkez bankasının geliştirdiği dijital para hakkında herhangi bir zamanlama planı paylaşmadı. Ancak paranın “önümüzdeki birkaç yıl içinde” hazır olacağını belirtti. Umarız Lübnan için önümüzdeki birkaç yıl içinde kripto para devrimini yakalamak çok geç olmaz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment