Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Büyük Bulut Madencilik Servisi NiceHash’e Milyon Dolarlık Saldırı

Madencilik hizmeti veren Nicehash hack saldırısına uğradı ve kullanıcıların toplamda 60 milyon $‘ı çalındı. Kullanıcıların söylemlerine göre paraları Nicehash Bitcoin adreslerinden çıkartılıp kime ait olduğu bilinmeyen tek bir Bitcoin adresine aktartıldı. Şirketin Reddit üzerinden yaptığı açıklama şöyle:

“Ne yazık ki Nicehash sitesinde bir güvenlik ihlali yaşandı. An itibariyle olayın detayları araştırıyoruz ve bu yüzden önümüzdeki 24 saat boyunca tüm işlemleri durduruyoruz. Ödeme sistemimiz riske girdi ve NiceHash Bitcoin cüzdanlarının içerikleri çalındı. Alınan toplam BTC sayısını belirlemeye çalışıyoruz.”

“Bu durum açıkça büyük endişeler yaratıyor ve ilerleyen günlerde sorunu düzeltmek için çalışıyoruz. Kendi araştırmamızın yanında olay ilgili otoritelere ile emniyet güçlerine de bildirildi ve kendileriyle iş birliği halindeyiz.”

Görünüşe göre şirket işlemlere devam etmek istiyor ancak böylesine büyük bir hack saldırısının ardından kullanıcılarını nasıl tutacaklar belli değil. NiceHash:

“NiceHash hizmetlerini olabilecek en kısa zamanda en yüksek güvenlik önemleriyle yeniden kurmaya odaklıyız…

“Gerçekleşenlerin ne kadar kapsamlı olduğu tam olarak bilinmese de önlem olması adına şifrelerinizi değiştirmenizi tavsiye ediyoruz. Bu durum yaratmış olabileceği her türlü rahatsızlık için gerçekten özür diliyor ve bu sorunu olabilecek en kısa zamanda çözmek adına her türlü kaynağı kullanıyoruz.”

Farklı Türde Hizmet

NicHash kendi başına bir maden havuzu değil. NiceHash madencilik ekipmanlarına sahip kişilerin bu ekipmanlardan elde ettikleri hash gücünü alıcılara kiralayabildikleri bir site. Hash gücünü satan kişiler bu işi yapmaktan memnunlar çünkü kazmak için en karlı koini aramakla zaman kaybetmemiş oluyorlar. Alıcılar bu işi yapmaktan memnunlar çünkü belki de kısa sürecek madencilik deneyimleri için gidip pahalı ekipmanlar satın almak zorunda kalmıyorlar.

Havuzlara Etkisi

Bu hack saldırısının diğer maden havuzlarına bir etkisi olacak mı olmayacak mı belli değil. Kripto para madenciliğindeki isimlerin çoğu maden havuzu denen merkezi ve birlikte çalışılan bir hizmet aracılığıyla bu işi yapıyor. Madenciler havuzun başarıyla kazdığı her bloktan paylarına düşen geliri alıyorlar. Bu oran havuza sağladıkları hash gücüyle orantılı. Bu havuzlar zamanında merkezsiz olma ilkesine dayanan para birimlerinde merkezi bir güç oluşturdukları için eleştiriliyordu.

Maden havuzlarının pek çoğu Çin’de konuşlanmış durumda. Bunların arasında AntPool, F2Pool, BTCC, BW Pool gibi büyük maden havuzları da bulunuyor. BitFury gibi özel maden havuzlarının da sektörde önemli etkileri var.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment