Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Güney Kore’den Gelen Haberlerin Ardından Piyasalar Hareketlendi

23 Ocak gecesi itibariyle, kripto para piyasalarında az da olsa bir hareketlilik göze çarpıyor. Güney Kore hükümetinin, kripto para ticareti yapan anonim hesapları yasaklayacağını açıklamasının ardından, uzun süredir bilinen bu habere tepki veren kripto para piyasalarında hafif de olsa yükselmeler yaşanıyor.

Güney Kore’nin kripto para ticaretinde kullanılan anonim hesapları kara para aklama ve vergi kaçırma gibi olayların gerçekleşmesi nedeniyle yasaklamaya başlayacağının açıklanması, hafta başında piyasalarda düşüşe sebep olmuştu. İşin ilginç kısmı, ana akım medyanın yayınladığı bu haberlerin aslında Aralık ayından beri biliniyor olmasıydı. Yine de, yayınlanan haberler etkisiyle gereksiz de olsa bir düşüş yaşandı ancak yasağın kapsamının anlaşılması ile piyasalarda hafif bir yeşillenme başladı.

Özellikle, uzun süredir vurgulandığı gibi Güney Kore’de kripto paraların yasaklanmasının söz konusu olmadığı haberi de piyasalara şimdilik olumlu etki yaparken, bu durumun ne kadar süreceğini ise zaman gösterecek.

Güney Kore hükümeti, yaptığı açıklamada kripto para borsalarına para gönderilecek banka hesaplarının, borsalardaki isimlerle eşleşmesini zorunlu kılmış; ve ülkenin önde gelen bankaları da bu konuda borsalar ile işbirliği yapacağını açıklamıştı.

Haberler Pek de Yeni Değil

Aslında Güney Kore’nin, kripto paraların düzenlenmesi konusunda böyle bir aksiyon alacağı Aralık ayının sonundan itibaren bilinmekteydi. Hükümet yetkilileri, basına verdikleri demeçlerde böyle bir yasağın gündemlerinde olduğunu belirtmiş ve kesin bir tarih vermeden başlangıç için Ocak sonunu işaret etmişti. Bugün ise yapılan açıklama ile bu yeni düzenlemelerin 30 Ocak’tan itibaren geçerlilik kazanacağı bilgisi kamu oyu ile paylaşıldı.

Güney Kore hükümeti, Ocak ayının ortasında yaptığı resmi açıklama ile kripto para borsalarında sanal hesapları bulunan vatandaşların, bu hesap bilgilerini güncelleyerek gerçek isimleri ile eşleştirmesini istemiş, bunu yapmayı reddeden vatandaşları ise ağır cezalar beklediğini açıklamıştı.

Ayrıca Güney Kore hükümeti, Koreli olmayan kripto para borsası kullanıcılarının da ülkede işlem yapan kripto para borsalarına para yatırmasını, ticaret yapmasını ve para çekmesini de yasakladı.

Geçtiğimiz günlerde de ülkede yayın yapan yerel haber ajansı Yonhap, Güney Kore hükümetinin 22 Ocak Pazartesi gününden itibaren kripto para borsalarına %22  kurumlar vergisi ve %2.2 yerel gelir vergisi koyduğunu okuyucuları ile paylaşmıştı.

Piyasaların buna tepkisini kestirmek henüz güç olsa da, şu aşamada yavaş yavaş yükselişlerin başladığı görülebiliyor. Dün gece bir dönem ciddi bir düşüş yaşayan Bitcoin, şu anda yeniden seviyesini az da olsa toparlamış görünüyor ve CoinMarketCap verilerine göre yazının yazıldığı şu dakikalarda %5.75’lik artışla 11 bin 274 dolardan işlem görüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment