Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Güney Kore’de Anonim Hesaplarla Kripto Para Ticareti 30 Ocak’tan İtibaren Yasaklanıyor

Güney Kore hükümetinin kripto paraları düzenlemek konusunda nihayet ciddi adımlar atmaya başladığını sizlere daha önce belirtmiştik. Ülkedeki 6 büyük bankanın kripto para borsalarını destekleyeceği haberinin ardından, Güney Kore hükümetinin kripto paralar ile alakalı yapacağı yeni düzenlemelerin detayları da netleşmeye başladı.

Kore basınında çıkan haberlere göre, hükümet 30 Ocak’tan itibaren kripto para ticaretinde anonim hesapların kullanılmasını yasaklayacak. Hükümetin bu hamlesinin altında yatan ana neden ise birçok devletin de çekindiği gibi, Bitcoin kullanılarak kara para aklama ve vergi kaçırma gibi işlemlerin yapılması.

Güney Kore Ekonomik Hizmetler Komisyonu başkan yardımcısı Kim Yong Beom konuyla ilgili yaptığı açıklamada ülkedeki kripto paraların düzenlenmesi ile alakalı yeni kurallar uyarınca, artık borsa kullanıcıların borsalara para aktarma ya da borsalardan para çekme işlemleri sırasında kendi isimlerine kayıtlı banka hesaplarını kullanmaları gerektiğini belirtti.

Kore basınında çıkan haberlere göre ise, ülkedeki kripto paraların akıbeti ile alakalı yapılan çok sayıdaki spekülasyonların sonucu olarak, Kore’deki kripto para borsaları geçtiğimiz haftalarda üye alımını durdurmuştu. Ancak şimdi hükümetin bu konudaki yol haritasının netleşmesinin ardından Shinhan Bank, NH Bank ve Industrial Bank of Korea gibi bankalar, kripto para borsalarına yeni üye alımı konusunda yeşil ışığı yaktı.

Spekülasyon Aralık Sonu Başlamıştı

Ülkedeke anonim hesaplar kullanılarak yapılan kripto para, daha da özeline inecek olursak Bitcoin, ticaretinin yasaklanacağı haberleri ilk olarak ajanslara Aralık sonunda düşmüştü. O dönem itibariyle dünyadaki Bitcoin pazar hacminin neredeyse %20’sine sahip durumda olan Güney Kore’de bu yasaklama haberlerinin ardından Bitcoin’in fiyatında çok ciddi bir düşme meydana gelmiş, Güney Kore başbakanı Lee Nak Yeon da o dönem yaptığı açıklamada vatandaşlarının Bitcoin ticareti konusundaki bağımlılığının patolojik düzeyde olduğunu düşündüğünü söylemişti.

Daha sonrasında neredeyse her gün, birçok basın yayın organında ülkenin kripto paralara karşı duruşu ile alakalı birçok haber yapıldı, bu konunun Bitcoin fiyatlarına olan etkisi enine boyuna tartışıldı. O dönemlerde konuşan Güney Kore Adalet Bakanı Park Sang Ki, bu düzenlemelerin yapılmasındaki temel amacın, kripto para çılgınlığını biraz olsun azaltmak olduğunu söylemişti. Bu açıklamanın ardından Bitcoin fiyatları 11 Ocak günü 24 saat içinde 15 bin dolardan 13.500 dolara kadar düşmüştü.

Kripto para camiasındaki insanların neredeyse yarısı bu olay karşısında ciddi anlamda panik yaşarken, diğer yarısı da bunun kasıtlı bir operasyon olduğu görüşünde birleşti. Piyasaya hakim olan büyük kaosun ardından, Güney Kore hükümeti, bu konuyla alakalı bir açıklama yayınlamak zorunda kalmıştı. O açıklamada, Adalet Bakanı Park Sang Ki’nin görüşlerinin bir taslak olduğu ancak bu görüşlerin kanunun kendisini yansıtmayabileceği söylendi.

Daha sonra da Güney Koreli bir yöneticiden yasaklama kararı arifesinde içerden bazı kişilerin kripto para ticareti yapmış olabileceği ile alakalı yorumlar geldi.

Ancak gün itibariyle tüm bu çılgınlık en azından şimdilik sona ermiş görünüyor. Artık en azından, kripto para ticaretinin Güney Kore’de tümden yasaklanmasının imkansız olduğu kadar yasa dışı olduğunu da biliyoruz. Şu aşamada verileri açtığımızda fazla miktarda kırmızı görsek de, bu durumun kripto para piyasalarının uzun dönemdeki stabilizasyonu ve sürdürülebilirliği açısından hayırlı olduğunu söylemek, çok da yanlış değil.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment