Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ülkeden Ülkeye Madencilik Masrafları ve Edilen Karlar

Bilgisayarınızı ya da daha doğrusu tamamen bunun için tasarlanmış madencilik ekipmanlarıyla internete bağlanıp havadan para kazanmak son derece cazip bir fikir. Ancak pek çok diğer şey gibi bunu da yapmak söylemekten daha zor. Özellikle de madencilik sektörü git gide daha fazla rekabetin olduğu bir alana dönüşürken.

Madencilik ile ilgilenen kişiler hala daha bu işe girip, marjinlerini daraltarak kısmen iyi denilebilecek karlar elde edebilirler. Ancak olay kullanılan kaynakların ucuz olmasında bitiyor. Yani ucuz elektrikte. Dünya genelinde elektrik fiyatlarındaki farklılık, bir ülkede Bitcoin madenciliği yapmanın başka bir ülkeye kıyasla çok daha karlı olabileceği anlamına geliyor.

Nasıl Hesaplanıyor

Aşağıdaki görselde ülkelerin listesini ve tek bir Bitcoin kazmanın bu ülkelerdeki ortalama masrafını görebilirsiniz. Elite Fixtures tarafından yürütülen bu araştırma, üç farklı madencilik ekipmanının -AntMiner S7, AntMiner S9, Avalon 6- tek bir Bitcoin kazmak için harcadığı elektrik miktarı baz alınarak yapıldı.

Araştırmada kullanılan elektrik fiyat verileri her ülkenin kendi hükûmetinden, yerel hizmetlerinden ve/veya Uluslararası Elektrik Ajansı’ndan alındı.

 

Kar Getirecek Yerler

Eldeki bu veriyle küresel çapta madencilik gelirlerinin/giderlerinin ne kadar farklı olabileceğini görüyoruz. Tek bir Bitcoin kazımından olabilecek en yüksek karı Venezuela’da elde edebiliyorsunuz. Venezuela’da bu süreç yaklaşık 530 $’a mal oluyor.

Şu sıralar neredeyse 10 bin $ (şu an 9 bin $) civarlarında dolanan Bitcoin fiyatını da göz önünde bulundurursak görüyoruz ki Güney Amerikalı madencilerin çok ciddi oranda karlar elde etme imkanları var. Venezuela’nın ekonomik ve politik durumunu da düşünürsek pek çok Venezuelalının madencilik yapma isteği son derece doğal.

Zahmete Değmeyecek Yerler

Batı Avrupa’daki pek çok ülke (Almanya ve Danimarka gibi) Bitcoin kazmanın en pahalı olduğu yerlerden bazıları. Listenin devamında Almanya ve Danimarka da var ancak o kısımları bu görselde göremiyorsunuz. Tek bir Bitcoin kazmanın Almanya ve Danimarka’daki fiyatı 14 bin 275 $.

Madencilik Devleri

Çin’in ve hatta Rusya’nın madencilikte sahip olduğu güç direkt olarak elektrik fiyatından kaynaklanıyor. Yapılan araştırmaya göre Çin koin başına 3 bin 172 $ gibi bir masrafa sahip ki bu da kazım sonrası %70 kar elde etmiş oluyorsunuz demek.

Çin hükûmeti yakın zamana dek ülkedeki madencilerin ciddi miktarlarda elektrik tüketmesine göz yumuyordu ve bu da madencilerin işine geliyordu. Ancak yakın zamanda Çin, madencilerin kullandığı elektriğe belli kısıtlamalar gelebileceğine dair bazı sinyaller verdi. Çin resmen kripto para avcısı gibi ortalıkta dolanıyor ve şu sıralar gözüne madenciliği kestirmiş durumda.

Ucuz elektrikten faydalanarak madencilik devi haline gelmiş ülkelerden bir diğeri olan Rusya (Bitcoin başına 4 bin 675 $), madencilik konusunda yakın zamanda belli başlı düzenlemeler yapabilir.

Madenciliğin Geleceği

Madenciliğe girişirken düşünülmesi gereken ilk şeylerden biri elektrik tüketimi olduğu için büyük-çaplı madencilerin özellikle elektriğin ucuz olduğu ülkeleri araması gayet anlaşılır. Ancak Bitcoin büyümeye devam ettikçe yasal düzenleyiciler Bitcoin’in farklı alanlarını da -madencilik gibi- elden geçirmek istiyorlar.

Elektriğin pahalı ancak madencilik ve kripto para düzenlemelerinin çok daha hafif olduğu ülkeler olabilir -Japonya gibi-. Çevre dostu ve yenilebilir enerji kaynaklarına yakın yerlerde operasyonlarına devam ederek hem ceplerine hem de çevreye daha az yük olmayı planlayan büyük maden havuzları da bulunuyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment