Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin’deki Bitcoin Madencileri Kısıtlamayla Karşı Karşıya

Elektrikte yaşadığı bolluk sayesinde Çin uzun süredir kripto para madenciliği için oldukça uygun bir yer oldu.

Bitmain’in Antpool’u, BTCC, BW madencilik ve BTC.com gibi dünyanın en büyük maden havuzlarından bazıları Çin’de epey geniş çaplı madencilik işlemleri sürdürüyorlar.

Kriptografik algoritmaları çözerek Blockchain üzerinde depolanan işlemleri onaylayan madenciler kripto paraların adeta bel kemiğini oluşturuyor. Kripto paralar dünya çapında daha popüler hale geldikçe de ağ üzerindeki talep artıyor.

Kripto para madenciliği canavar gibi (az kalır) elektrik tüketimine yol açtığı için elektriğin ucuz olduğu ülkeler madenciler için epey cazip oluyor.

Enerji şebekesindeki fazlalık sebebiyle Çin geçtiğimiz yıl enerji üretimini biraz kıstı. Çin Ulusal İstatistik Bürosundan alınan verilerle tradingeconomics.com tarafından oluşturulan tablo şöyle:

China Electricity Production

Elektrikte bolluk olması elektrik tüketiminin Çin’de ucuz olmasını sağladı. Çin’de elektrik tüketimi az olunca madenciler de ciğer kokusu almış kedi gibi Çin’e akın etti. Ancak Çin yakın zamanda ülkedeki hidroelektrik enerji santrallerinin yakınlarında bulunan madencileri artık ucuz elektrik vermemekle tehdit etti.

Bloomberg’e göre Çin Halk Bankası (PBOC) Çin’deki bazı belli başlı bölgelerdeki madencileri gözetlemek ve hatta bu madencilerin elektrik tüketimini kısıtlamak adına yasal düzenlemeler getirmeyi planlıyor.

Ülke sahip olduğu fazladan elektriği ülkede elektriğe daha fazla talebin olduğu bölgelere dağıtmayı planlıyor. Bazı kaynaklara göre PBOC 3 Ocak Çarşamba günü yapılan bir toplantıda tüm bunların planını hazırladı.

Elektrikte fazlalık yaşayan Çin’de güneş, hidroelektrik ve rüzgar gibi kaynaklardan elde edilen yenilebilir enerjide de azaltmaya gidildi.

Çin genel olarak kripto paralara gayet net ve kendinden emin bir tavır almış durumda. Geçtiğimiz yıl ICOlara ve kripto para borsalarına uyguladığı yasak kripto paralar için Çin’i zorlu bir bölge haline getirdi.

Ne var ki ülkedeki madencilik işlemleri hala daha devam ediyor ancak bahsedilen düzenlemelerin gelmesi halinde madenciler de elektrik kullanımı konusunda ciddi sıkıntılar yaşayabilirler.

Kripto para madenciliği için dünya genelinde harcanan toplam enerji bazı Afrika ülkelerinin harcadığı enerjiden çok daha fazla. Dolayısıyla Çin’in madencilerin elektrik tüketimini kontrol altında tutmak istemesi pek garip kaçmıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment